Кућа Добрих Вести

Login

Како у доба короне уштeдети новац у свом дому

Оцените овај чланак
(1 Глас)

GettyImagesгггггНеколико је једноставних начина како, уз ситне промене навика, у домаћинствима, рационално користити енергију и уштедети новац.

 

Строга правила понашања у јеку епидемије коронавируса потпуно су променила наше животе. У сигурности властитих домова, у овом нам се раздобљу одвија цели живот, приватни и пословни. Сви су укућани на броју, што је добра вест, али 24-сатни боравак више особа у затвореном простору, доноси са собом многобројне изазове, а један од њих је како користити енергетске ресурсе да нам се рачуни не би повећали, односно како остварити уштеде у потрошњи енергије и енергената.

 

Неколико је једноставних начина како, уз ситне промене навика, у домаћинствима рационално користити енергију и уштедети новац.

 

За само 1°Ц ниже, већ штедимо 5% годишње

 

Најбоље и најисплативије је грејати се на плин. Плинско грејање је и еколошки прихватљиво јер је плин најучинковитији „зелени енергент“. Практичан је, а његовим изгарањем се у атмосферу не испуштају чађ, пепео и дим. Плин је сигуран енергент у домаћинствима, посебно ако се редовно контролишу плинске инсталације, бројила и димњаци. Осећај топлине је индивидуалан и зависи о различитим факторима попут влажности, чистоће и струјања зрака и температура грејних плоча у просторији. Утврђено је да смањење температуре простора за само 1°Ц може годишње донети уштеду око 5%. Стога је важно не заклањати радијаторе намештајем или завесама јер се знатно смањује њихова ефикасност и повећавају трошкови грејања. Прашина и прљавштине могу смањити њихову учинковитост па их треба редовито чистити. Спуштањем ролетна ноћу губици се могу смањити око 10%. Ако је у простору вруће, треба смањити грејање, а не отварати прозоре. Грејати просторију и отворити прозоре једнако је бацању новца кроз прозор. Ипак, због квалитете зрака и смањења влаге, животне просторе треба редовно проветравати, али ако се прозори отварају на дуже време, потребно је искључити систем гријања. Сунчева топлина током дана може загрејати унутрашњост дома, стога је за време сунчанога дана добро размакнути ролетне и завесе, јер се тако штеди 12% енергије за грејање. Можда звучи чудно, али и одећом требамо прилагодити годишњем добу како не бисмо додатно грејали ради осећаја угодности. Препоручљиве температуре које одржавају угодну топлину, а не расипају енергију су: спаваћа соба 18°Ц, кухиња 17°Ц, радна соба 21°Ц, дневни боравак 21-23°Ц и купатило око 23°Ц.

 

Правилна употреба кућних уређаја штеди енергију

 

Код шпорета треба користити грејно коло оптималне величине за величину посуде у којој се храна кува, јер мала количина хране у великој посуди значи губитак енергије. Поклапањем посуде топлина се дуже задржава и штеди се до 20 одсто енергије за кување. Увек је боље имати и могућност кувања на плин јер је, међу осталим, време кувања краће, а регулисање температуре једноставније. Многи ће током рада у кућном уреду пожелети пауз уз кафу или чај, а можда и брзи топли snack. За то је идеална микроталасна пећница јер је енергетски учинковитија, и до 50 одсто од обичне пећнице, као и грејачи за воду који је брже загријавају од посуде на штедњаку.

 

У овом раздобљу здравствене угрожености, време коришћења личних рачунара, мобилних телефона, телевизора и других малих електричних уређаја енормно расте. Њима се служе сви укућани, деца у онлајн школи, одрасли у кућном пословном уреду, баке и деде, да би им време брже пролазило. Стога је нарочито важно избегавати stand by начин рада таквих уређаја јер се тако троши до 6% више струје у домаћинству.

 

Лични комчјутер увек треба искључити кад се не користи. Ако се пак мора оставити укљученим кад се на њему не ради, обвезно треба угасити монитор, јер троши више од пола енергије целог система. Screan saver штеди само екран, а не енергију! Примера ради, монитор који је целу ноћ укључен потрошиће енергију за загревање шест вечера у микроталасној пећници.

 

Телевизоре приликом одласка на спавање такође треба искључити јер они у stand by начину рада троше до 24% више енергије него кад су укључени.

 

Пуњаче електроничких уређаја обвезно треба искључити из утичница кад напуне уређаје, јер они троше енергију и кад су одвојени од апарата, па су зато пуњачи који остану у утичницама топли.

 

Гашењем непотребне расвете повећавамо кућни буџет

 

Расвета у домаћинствима троши 10-15% електричне енергије! Зато треба максимално користити дневно светло, кад год је могуће. За радним столом увиек је боље користити стону лампу него централну сијалицу којом се осветљава цела просторија. Расвету треба гасити кад год је то могуће, посебно у просторијама у којима нико не борави. Расветна тела треба редовно чистити јер прљавштина апсорбује и до 50 одсто светлости. Декоративна расвета додатно троши електричну енергију, па је боље гасити је јер не доприноси бољем осветљавању просторије.

 

Штедљивом потрошњом воде, чувамо најврједнији природни ресурс

 

У домаћинствима никако не бисмо смели пуштати воду да стално тече. Важно је затворити воду док перемо зубе јер се тако по особи уштеди дневно до 5 литара воде. Воду треба затварати и при бријању или шампонирању косе, јер се тим начином по особи дневно штеди до 10 литара воде. Туширањем које не траје дуже од 5 минута, уместо купањем у кади, потрошња енергије и воде се смањује за 50 одсто. Ако у дому имате залиху нове гумице, време карантина брже пролази заменимо ли дотрајале гумице на славинама из којих капље вода. Капне ли само једна кап у секунди, дневни губици су 16,5 литара, а годишњи око 6000 литара воде.

 

Ових неколико савета можете поделити укућанима као задатке којима ће свако од њих бринути о потрошњи одређеног уређаја и водити евиденцију. Ко буде најучинковитији, добија награду, па штедња енергије у карантину може бити и својеврсно забавно такмичење. На крају, увек треба имати на памети најважније правило у уштеди енергије – немојте је користити ако вам стварно не треба.

 

Извор: Пословни дневник


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија