Кућа Добрих Вести

Login

Шта ће пензионери морати да плате, а шта им се одлаже?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

penzioneristanjedfdfdfdfdГрађани старији од 65 година и пензионери имају могућност да зауставе плаћање неких рачуна без последица, односно без камате на дуг и то најмање три месеца, била је једна од првих одлука Владе по увођењу ванредног стања.

 

Ипак, изазвала је доста недоумица јер се мораторијум односи углавном на комуналне услуге, док комерцијалне томе не подлежу иако и ту има довољно олакшица за оне који су старији од 65 година и не могу да излазе из кућа.

 

Комуналне услуге

 

Тако су градови где постоје предузећа преко којих се плаћа већина комуналних услуга, попут београдског Инфостана, новосадске Информатике или нишке Обједињене наплате већ одлучили да ће пензионери без додатне камате моћи касније, по окончању ванредног стања, да плате обавезе за фебруар, март и април а да при том не изгубе ни могућност попуста коју имају као редовне платише.

 

То се односи и на оне који су склопили репрограм на дугове током борбе против корона вируса неће бити ни принудне наплате.

 

Комерцијалне услуге, међутим, не подлежу овој мери па ће рачуни за мобилне и фиксне телефоне, кабловску и интернет мрежу морати да се плаћају, иако су оператори ставили изузеће за оне старије од 65 и пензионере, на које се та обавеза не односи.

 

Тако ће Телеком свима из те категорије омогућити одложено плаћање без зарачунавања камате, док су остале кориснике замолили да измирују обавезе јер је то могуће учинити електронским путем, преко банкарских или онлајн услуга. Напомињу и да су у овој ситуацији омогућили бројне погодности и флексибилније коришћење интернета.

 

Шта је са плаћањем кабловским оператерима?

 

И у Випу кажу да пословање и мере наплате прилагођавају условима ванредног стања, посебно старијим корисницима којима ће се потрудити да олакшају функционисање.

 

У СББ-у такође наводе да најстаријим суграђанима неће искључивати услуге нити зарачунавати камате и моле их да остану код својих кућа, док остале кориснике охрабрују да користе дигиталне начине плаћања услуга, као што су е-банкинг или СББ услуга „Платиша“ и да себе и све око себе сачувају.

 

И дистрибутери гаса који своје услуге пружају и домаћинствима, имаће разумевања за најстарије, али верују и да ће мало њих ту могућност користити. Према речима Милана Гаврана, председника стучног Удружења за дистрибуцију гаса, пензионери су најбоље платише и ретко дозвољавају да им се дугови нагомилају.

 

„ Имаћемо у виду да је плаћање отежано, јер добар део то чини преко Поште, мало је њих који иду онлајн, па ће то бити вероватно разлог. Ипак, многи од њих ће наћи начин да плате, пензије су редовне, наћи ће и неког да то обави уместо њих и верујемо да ће тек мањи број, не више од десет одсто, користити могућност мораторијума. Али, они који буду оставили плаћање за касније, мораће да доказују да су заиста пензионери, јер ми то не знамо, немамо такве базе података о корисницима“, каже Гавран и додаје да ће се тек можда за петнаестак дана видети стање јер је подела рачуна за мартовску потрошњу тек почела.

 

Шта је са рачунима за струју?

 

ЕПС ће у овим тешким временима максимално изаћи у сусрет грађанима. Уколико касне са плаћањем рачуна током ванредног стања нећемо им обрачунавати камате, а пензионерима ћемо продужити рок за плаћање уз попуст од пет одсто, изјавио је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

 

„Захваљујем се пензионерима, поздрављам их све и молим их и у своје лично име да остану код куће, да се сачувају и нека не брину и нека не журе да плате рачун. Ми ћемо им рачунати пет одсто попуста, без обзира колико дуго ванредно стање буде трајало“, напомиње Грчић.

 

Он истиче да за време ванредног стања ЕПС неће рачунати камату било коме ко је каснио са плаћањем у овом периоду, али неће дозволити покушаје злоупотребе.

 

Производња струје кошта, људи који раде морају да приме плате, морају да купе својим породицама намирнице, објашњава в. д. директора ЕПС-а.

 

Извор: Данас


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија