Кућа Добрих Вести

Login

Купујете некретнину? Ево које промене можете да очекујете на тржишту

Оцените овај чланак
(2 гласова)

kucakreditttttttИако је прошло нешто више од месец дана од увођења ванредног стања у Србији, већ је осетан његов утицај на тржиште некретнина. Цене некретнина су, за сада у мањој мери, бележиле пад, али у појединим областима је забележен чак и раст.

 

У жељи да испитамо у којој су мери појава корона вируса и увођење ванредног стања у Србији утицали на тржиште некретнина, 4зида.рс је креирао анкете намењене свим субјектима на овом пољу. Анкете су рађене у периоду од 21. марта до 1. априла, а у испитивању је учествовало:

 

- 405 посетилаца сајта 4zida.rs, који траже некретнину (од тога 83% купују, а остали изнајмљују)

- 261 власник некретнине (од чега 62% њих продаје некретнину, 23% издаје, а 15% и продају и издају)

- 170 агенција за некретнине

- 27 инвеститора

 

Од укупног броја посетилаца нашег сајта који купују некретнину, највећи проценат њих (57%) тражи некретнину у Београду. На питање који тип некретнина траже, посетиоци су могли да дају више одговора – скоро 90% испитаника тражи станове, док је 26% заинтересовано за куће. Купци су у највећој мери (преко 60%) одговарали да пођеднако гледају и староградњу и новоградњу. Искључиво за новоградњу заинтересовано је 11% испитаних посетилаца који купују некретнину.

 

Какво је било стање на тржишту пре појаве вируса?

 

Пре увођења ванредног стања тржиште је било живо. Највише купаца је изјавило да је било активно у процесу тражења некретнине, да је често гледало огласе (32%) и обилазило некретнине (24%). Такође, највећи број власника некретнина, њих 70%, рекло је да је често имало интересенте или је било близу трансакције, а 15% да је имало потенцијалног (за)купца, али их је епидемија спречила у финализацији.

 

Огласи се и даље гледају, обиласци ће сачекати

 

Мало више од петине купаца изјавило је да је комплетно одустало од потраге. Оно што је охрабрујуће јесте да је највећи проценат њих (53%) изјавило да и даље гледа огласе, али да не зове продавце и не обилази некретнине.

 

На питање у којој су фази сада власници који продају своју некретнину, највећи проценат њих (30%) изјавило је да прима позиве, али не прима заинтересоване особе у обилазак. С друге стране, скоро трећина испитаника (28%) рекло је да је спремно да води потенцијалне купце у обилазак некретнине, али само уз мере предострожности тј. заштите. Занимљиво је да је скоро исти проценат (27%) изјавило да је сада у истој фази као пре ванредног стања и да не осете разлику.

                                              stanizgeld45454545

 

Као одговор на питање шта мисле да су отежавајуће околности када размишљају о тражењу некретнине, више од половине купаца је изјавило да не жели сада да обилази некретнине јер брине за здравље. Скоро исти проценат њих је рекло да је време несигурно и да не жели сада да троши новац. Са економским фактором су повезане и чињенице да део људи остаје без посла или има смањену плату. На смањене обиласке некретнина, осим бриге за здравље, логично утиче и полицијски час.

 

Које промене можемо да очекујемо на тржишту?

 

Скоро све агенције за промет некретнина које су учествовале у истраживању, њих 99%, су изјавиле да ће ванредно стање имати негативан утицај на њихово пословање. Инвеститори су мало оптимистичнији, па тако њих 81% оцењује да ће појава корона вируса имати негативан утицај на њихово пословање, а 19% сматра да неће осетити никакав утицај.

 

Мало више од половине агенција (52%) навело је тренутно виде два главна проблема на тржишту некретнина – пад потражње за некретнинама и одустајање власника од продаје, док 47% агенција сматра да је главни фактор само то што нема потражње за некретнинама или је она у великој мери смањена.

 

Планови инвеститора

 

Највећи број инвеститора (78%) планира да неке грађевинске пројекте одложи за касније, а само 4% ће одустати од будућих пројеката. Мало више од петине инвеститора не планира да промени своје планове у погледу изградње нових објеката.

 

Која очекивања сада имају купци?

 

Када говоримо о очекивањима у погледу цена некретнина код староградње, купци у највећој мери мисле да ће цене падати (69%), а 10% њих мисли да ће цене остати исте.

 

Сличног става као купци су и агенти за некретнине. С друге стране, власници некретнина су у највећој мери изјављивали да не знају како ће се кретати цене некретнина, 26% њих је изјавило да ће цене остати исте, а мало мање (24%) да очекује да ће падати цене.

 

Када говоримо о новоградњи – више од половине испитаника верује да ће падати цене новоизграђених станова, а 20% њих је изјавило да не зна да ли ће инвеститори спуштати цену својих станова. Скоро исти проценат (19%) мисли да ће цене у новоградњи остати исте.

 

Шта инвеститори и власници некретнина кажу о ценама?

 

По питању цена, мишљења инвеститора су на клацкалици: 52% њих мисли да ће цене падати у наредном периоду или да већ падају (4%), док остатак сматра да ће цене новоградње остати исте.

 

На питање да ли планирају да спусте цену некретнина које продају, физичка лица су у највећој мери изјављивала да не планирају да спусте цену (57%). Занимљиво је да мањи проценат власника (9%) чак планира и да подигне цену своје некретнине.

                                               moderannnnndndndd

Када ће се ствари нормализовати?

 

На питање када очекују да се тржиште врати у нормалу, власници некретнина означавају да ће требати дуже од 6 месеци (34%). Као други најчешћи одговор (18%) наводе да ће месец дана бити довољно да се ствари нормализују. У односу на агенте, инвеститори очекују спорији опоравак пословања након што епидемија прође. Око 50% инвеститора мисли да ће за опоравак требати дуже од 6 месеци, док исто мишљење дели око 30% агенција.

 

Време је за иновације

 

Свака криза доноси и прилике, а у овом тренутку су то огласи са 3Д туром или проказивање некретнине путем видео позива. Око 80% (за)купаца је заинтересовано за видео или 3Д снимак или да им се некретнина прикаже током видео разговора. И продавци и закуподавци су за прелазак на видео, свега 25-30% њих мисли другачије.

 

На питање да ли виде нешто позитивно у овој ситуацији, купци некретнина су у највећој мери изјављивали да као бенефит ове ситуације виде то што ће цене некретнина падати (35%), као и да сматрају да ће лакше моћи да оборе цену некретнине коју гледају (20%).

 

Без обзира на то колико ванредно стање буде трајало и колико се, пре свега економске, последице буду осећале, тржиште некретнина неће у потпуности стати. Некретнине тренутно обилазе они којима је то најпрече, али статистике 4зида.рс показују да многи купци и даље активно прате огласе и чекају тренутак када ће се тржиште нормализовати да уграбе своју прилику.

 

Извор: 4zida.rs/Kamatica

 

 

 


Последњи пут измењено уторак, 28 април 2020 20:02

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија