Кућа Добрих Вести

Login

Шта паушалци треба да раде да би подигли новац од државне помоћи?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

novacpetttttttttОко 115.000 паушалаца у Србији у недоумици је ових дана када је у питању државна помоћ у виду тромесечне исплате минималца.

 

Шта паушалци треба да раде да би подигли новац од државне помоћи?

 

Наиме, прву минималну зараду из свог пакета економских мера држава је почела да исплаћује од 7. маја, а они се питају како подићи овај новац и да ли је он предмет опорезивања.

 

Оно што је важно, а око чега многи нису били сигурни - ако сте паушалац, новац са наменског рачуна на који је легло нешто више од 30.000 динара не можете пребацити на предузетнички, већ се новац мора пребацити на лични рачун. Шифра плаћања је 241, а позив на број остављате празан.

 

Порески стручњаци наводе да се директна давања евидентирају као опорезиви приход. Уколико сте предузетник који води књиге и исплаћује себи плату, онда се овај минималац који стиже од државе посматра на тај начин и опорезује се регуларно као плата.

 

Уколико сте предузетник паушалац, порез и доприносе плаћате по пореском решењу и немате додатна опорезивања.

 

Први минималац за више од милион запослених

 

Минималац је део економских мера које је Влада представила 1. априла као помоћ привреди и грађанима погођеним пандемијом корона вируса. Овај други сет мера односи се на директну помоћ предузетницима који се паушално опорезују и који плаћају порез на стварни приход, али и на микро и мала предузећа у приватном сектору.

 

Наиме, предузећа и предузетници који су се пријавили за ову врсту помоћи добијаће три месеца новац за минималне зараде својих запослених, што би требало да буде подршка како би превазишли тренутну кризу и задржали раднике.

 

Влада Републике Србије почела је 7. маја исплату прве минималне зараде за запослене у предузећима која су се пријавила за помоћ у оквиру пакета економских мера. На рачуне 232.000 предузећа уплаћено је око 32 милијарде динара за 1.055.000 запослених.

 

Извор: Блиц/Каматица


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија