Кућа Добрих Вести

Login

Да ли би вас Бафет запослио?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

dalibafetgfgfgfgfgfgЈедна лекција коју генерални директор Беркшир Хатавеја, Ворен Бафет, воли да преноси студентима је важност развијања добрих личних квалитета у младој доби.

 

Како каже „успостављање добрих навика, чак и оних малих, као што је рећи молим и хвала, кључ је успеха“.

 

Висок IQ вас неће истаћи

 

Бафет је о овој теми говорио још у разговору са студентима МБА на Универзитету у Флориди 1998. године.

 

„Замислите на тренутак да сам вам дао право да можете да купите 10 одсто зараде вашег колеге до краја живота“, започео је чувени инвеститор говор овом малом игром.

 

Одлука би требало да се заснива на заслугама, савјетовао је Бафет, па би било мудро изабрати особу с највишим коефицијентом интелигенције, најбогатијим родитељима или са највише енергије.

 

„Нема ништа лоше у томе ако добијате највише оцене у одељењу, али то није квалитет који издваја великог побједника од остатка чопора. Вероватно бисте одабрали особу која посједује лидерске квалитете, која је у стању да наведе друге да раде за њене интересе. То би била особа која је великодушна, поштена и даје признање другим људима за своје сопствене идеје“, рекао је Бафет.

 

Како изабрати кога да “продате”?

 

Осим овог задатка, Бафет је рекао студентима и да морају да продају једног од својих колега и ријеше га се за 10 одсто његове зараде.

 

„Ви не бисте изабрали особу са најнижим коефицијентом интелигенције. Пре бисте помислили на особу која вас је одбацила, на особу која је егоистична, која је похлепна, која хвата кривине и која је мало непоштена. Ако видите било који од тих особина у себи, можете да их се ријешите. То је једино питање о којем одлучујете“, рекао је он.

 

„Ако напишете добре особине и квалитете и и потрудите се да вам оне пређу у навику, ви ћете бити тај чијих 10 одсто бисте жељели да купите. Лепота овога је да ти већ поседујеш 100 одсто себе и заглављен си са тим, тако да можеш бити та особа, тај неко други“, рекао је Бафет.

 

Он је рекао и да виђа људе својих година, или чак 20 година млађе, са „самодеструктивним обрасцима понашања“.

 

У суштини, интегритет – искреност, врлина и морал – може да вас створи или да вас сломи у професионалном свету.

 

Шта Бафет тражи када запошљава или улаже?

 

Његова одлука није заснована на пословним метрикама, резултатима теста или степенима образовања. Умјесто тога, све се врти око личних квалитета.

 

„Био је један тип, Pete Kiewit у Омахи, који је говорио да тражи три ствари при запошљавању људи: интегритет, интелигенцију и енергију. Ако нису имали прво, друга два би их убила, јер ако немају интегритет, желите да буду глупи и лењи“, рекао је Бафет.

 

Ово има смисла – ако не можете да верујете некоме да ће деловати са интегритетом у ситуацији која то захтева, да ли би му заиста требало дозволити да буду близу вас или вашег бренда?

 

Исто тако поставља још једно, теже питање:

 

Како знате коме да верујете?

 

На годишњем састанку Беркшир Хатавеја 2007. године, Бафету је постављено баш ово питање.

 

„Људи се прилично често одају. Када ми неко дође због посла, много тога о њиховом понашању се може закључити из онога што говоре – о чему говоре, шта то сматрају битним“, рекао је Бафет.

 

Ако желите да будете особа која је успешна, коју сви желе да запосле, морате да изградите навику интегритета. Постоји неколико начина да то урадите:

 

Испуните своја обећања, будите искрени, поуздани, похвалите оно што реба похвалити, будите пажљиви и емоционално интуитивни, признајте грешке, понудите помоћ када је потребно, поштујте друге, будите стрпљиви.

 

Интелигенција и амбиција су драгоцене особине, али чак и тако, недостатак интегритета неће вас одвојити од других – нити ће вас запослити, бар не Бафет.

 

Извор: Банкар/Biz life

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 28 мај 2020 20:10

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија