Кућа Добрих Вести

Login

Пет вештина будућности за које стручњаци кажу да их морамо научити

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pisemsvveskadfdfdfdfdЉуди који су изгубили посао током коронакризе надају се да ће се убрзо вратити на посао, а многи ће бити приморани и да траже нове могућности. Ово може значити да ће некима бити потребно усвајање нових знања и вештина које би повратиле изгубљени новац, али и самопоуздање.

 

Ево неких од њих:

 

Подаци, подаци, подаци

 

Вештина коју стручњаци најчешће помињу је анализа, интерпретација и коришћење података.

 

Џејк Шварц, генерални директор компаније Генерал Ассемблy, образовне компаније која нуди часове кодирања, дизајна, науке о подацима и пословању, каже да би вештина број један била рад на “подацима, подацима и подацима”.

 

„Излазећи из ове пандемије нема сумње да ће цео свет да постане приврженији подацима”, каже он напомињујући да је широк спектар предузећа био приморан да преиспита начин како да прода производе или услуге без физичког контакта – и сада користе податке за доношење још важнијих пословних одлук анего раније.

 

Према ЛинкедИн-у, савладавање науке о подацима једна је од најтраженијих вештина у огласима за посао.

 

Комуникација

 

Многи стручњаци су нагласили да ће након епидмије бити потребне како тешке техничке вештине, тако и оне меке.

 

На пример, Алиса Мервин, потпредседника ЛинкедИн Салес Солутион, каже да што више стручњака за продају ради првенствено онлајн без директног контакта лицем у лице, све ће им бити потребније јаче вештине слушања и емпатије.

 

„Активно слушање, решавање проблема, критичко размишљање и изградња односа су врхунске вештине и атрибути који су данас потребни за обављање продаје”, каже Мервин.

 

Вивек Рависанкар, извршни директор HackerRank, техничке платформе за регрутацију, слаже се да ц́е меке вештине постати важније у годинама које следе.

 

„Са мање људске интеракције у физичком свету, могуц́ност јасније комуникације једних са другима на биц́е свет траженија. Вец́ина наше комуникације одвијаће се путем видеоконференција, телефонског или писменог комуницирања, тако да људи морају да почну да обнављају своје вештине у тим областима како би били ефикаснији”, каже Рависанкар.

 

Креативност

 

Cecile Alper-Leruk, потпредседница производа и иновација за Ултимате Софтваре, компанију која развија софтвер за управљање људским капиталом, додаје да ће прилагодљивост и креативност – која се често сматрају софтверским вештинама – такође бити све важније.

 

„Иако су вештине попут агилности и креативности увек цењене на радном месту, оне су сада важније него икада. Прилагођавање променама као што је рад код куће, присуствовање виртуелним састанцима и усклађивање радног и породичног живота су све битније за одржавање продуктивности”, каже она.

 

Како се повећава потражња за овим меким вештинама, Алпер-Лерук каже да ће граница између онога што се сматра меком и тешком вештином замаглити.

 

„На пример, разговори око ‘меких вештина’ обично сугеришу да су они атрибути који омогућавају људима да ефикасно и складно комуницирају са другима. Ови описи меких вештина увек су усредсређени на нашу способност да закорачимо у ципеле наших колега, водимо тешке разговоре и размишљамо о нашим неуспесима. Ако је емпатично понашање у средишту ‘меких вештина’, то значи да оне уопште нису ‘меке вештине'”, објашњава она.

                                                      zelenokodovifddfdfdfdf

Вештачка интелигенција

 

Многи стручњаци сматрају да ће епидемија коронавируса бити окидач за убрзану потребу за радницима који су специјализовани за аутоматизовану вештачку интелигенцију и машинско учење.

 

Коронавирус је „изазвао убрзање неких трендова рада попут аутоматизације“, каже Karen Fichuk, извршна директоркаагенције за запошљавање Ronstand North America.

 

Тара Чкловски, извршна директорка непрофитне организације која се фокусира на пружању знања девојчицама о предузетништву и технолошким вештинама Тецхноватион, објашњава да постати стручњак за вештачку интелигенцију уједно значи и стицање шире слике о техничким и аналитичким вештинама.

 

„Иако свакако вештине у одређеним СТЕМ доменима попут науке о подацима могу да вам помогну да уђете у причу, слажем се саЏеком Дорсијем који је недавно рекао да ће вештачка интелигенција да поједе почетни ниво програмирања и да је будућност ваше каријере да изађет из оквира програмирања”, каже она.

 

„Кључ је постати неко ко може креативно решавати проблеме из стварног света и борити се против сложених системских размишљања у тимовима“, додаје.

 

Безбедност на Интернету

 

Џими Етереџ, генрални директор компаније Аццентуре оф Нортх Америца, каже да је с обзиром на то да све више људи ради од куће, а све више предузећа премешта своје пословање на мреже, сајбер сигурност је још једно поље које ће бити у великој мери потраживано у наредним месецима и годинама.

 

„Нема сумње да ц́емо наставити да виђамо још напада сада када све више људи ради од куће и вец́ је дошло до великог броја јавних напада на Zoom”, каже он, помињујући талас напада на ову апликацију у којем су се хакери непозвани придруживали позивима и приказивали непримерене садржаје.

 

А с обзиром на то да све више људи ради на даљину, биће потребан и велики број запослених који би штитили дигиталну сарадњу од оваквим напада, каже Етереџ.

 

Према истраживању из 2019. године, отприлике 2,8 милиона људи већ ради овај посао широм света, али би било потребно додатних 4 милиона обучених радника да би се обезбедила сигурност на интернету.

 

Извор: Biz life

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија