Кућа Добрих Вести

Login

Имамо три опције за наставак отплате кредита

Оцените овај чланак
(2 гласова)

digitronkamatiatztztztztДатум 1. јул везан је за истек мораторијума на отплату кредита, који је уведен крајем марта због пандемије корона вируса. То значи да се враћамо редовној отплати кредита које смо узели пре читаве ове ситуације са короном.

 

И док се у јавности појавила информација да ће и после ових датума бити могуће продужење мораторијума за поједине клијенте, о чему смо извештавали недавно, ми смо решили да размотримо какве опције ћемо сви ми, као грађани, имати да отплатимо кредите у којима се тренутно налазимо.

 

„Прва варијанта, назовимо је Опција А, јесте универзална и биће вероватно масовно комуницарана:

период отплате биће продужен за 3 месеца колико је трајао мораторијум, с тим да би се камата од ова три месеца расподелила и на остатак рата. То технички значи да ће, ако сте стигли до 20. рате и да су 21, 22. и 23. рата биле на паузи, сума те три камате бити уствари камата за ова три месеца паузе. То је износ који ће бити распоређен на остатак отплатног периода“, објашњава Душан Узелац, оснивач „Каматице“.

 

Шта би подразумевала друга опција?

 

„Опција Б значи да неко ко има довољно новца плати сада све три рате и да настави да плаћа редовно кредит. Претпостављам да ту неће бити затезне камате. То је као да сте у кашњењу три месеца због тога што сте отишли у иностранство и потом се вратите у земљу и платите све ођедном, без неке „љутње“ од стране банке. У том случају све остаје исто, не мењају се ни рата, ни кредит ни отплатни план“.

 

Ту је и трећа могућност.

 

„Опција Ц је да платите само камату која је доспела на све рате. У том случају се период отплате продужава за 3 месеца, али се не мења рата“

 

После овог објашњења, долазимо до суштинског питања: како ће свака опција утицати на будућу рату кредита:

 

Уколико изаберете Опцију А – рата се увећава за суму три камате која се распоређује на остатак дуга, док се отплатни период продужава за три месеца.

 

Уколико изаберете Опцију Б - не мења се ни рата ни отплатни период.

 

Уколико изаберете Опцију Ц – продужиће Вам се период отплате за три месеца, а рата ће остати иста.

 

Размислите која опција би вам највише одговарала за наредне месеце и године...

 

Извор: Каматица

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија