Кућа Добрих Вести

Login

Куће од 80 до 800 евра по квадрату у Србији: Како добити кредит за изградњу?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

shutterstockplanerНедавно смо писали о предностима и манама монтажних кућа у односу на зидане куће, као и о цени овакве изградње.

 

Уколико сте одлучили да је монтажна кућа прави објекат за ваш будући дом, а највише би вам одговарало да новац за изградњу куће добијете преко стамбеног кредита сигурно ће вас интересовати који су услови за подношење оваквог једног захтева.

 

За почетак, ко уопште може да поднесе захтев за кредит за изградњу монтажне куће?

 

Портал Градња. рс упоредио је понуде две банке, а ми ћемо вам пренети опште услове:

 

„Поред тога што је потребно да клијенти буду држављани Републике Србије са пребивалиштем у нашој земљи, услови за подношење захтева за изградњу монтажне куће подразумевају да су запослени на неодређено време, минимум шест месеци код последњег послодавца, или имају статус пензионера. У нашој процени одговарајуће висине месечних прихода водимо се тиме да клијенти након што плате ануитет за стамбени кредит имају довољно средстава за све своје остале редовне трошкове“, кажу из једне банке за овај протал.

 

Док из друге додају и да: - Редовна примања могу да буду оптерећена максимално до 60% са ратама свих кредита, укључујући и рату кредита за изградњу монтажне куће

 

Како се успоставља хипотека, да ли се хипотека може ставити на кућу у изградњи?

 

За добијање кредита за који је неопходна хипотека, важно је да гарантна вредност објекта на ком се она успоставља буде довољна да „покрије“ вредност кредита који клијент банке жели да узме. У зависности од износа и рочности кредита, хипотека може бити успостављена само на земљишту на ком се објекат гради.

 

Предмет хипотеке може бити и нека друга укњижена некретнина која нема терета и својом процењеном вредношћу одговара траженом износу кредита.

 

Колики кредит је могуће максимално добити? Који је максимални рок отплате?

 

Максималан износ кредита који је могуће добити за изградњу монтажне куће је до 90.000 евра, а рок отплате је 30 година.

 

Фиксна каматна стопа креће се од 2,99% (ЕКС од 3,83%) за период отплате који траје 60 месеци. Могуће је уговорити фиксну каматну стопу и за период отплате до 20 година, за који би износила 3,89% (ЕКС 4,34%).

 

Могуће је добити и кредит за куповину плаца, уколико се у листу непокретности плац води као градско грађевинско земљиште.

 

При подизању стамбеног кредита за монтажне куће потребно је да се висина учешћа одређује у зависности од некретнине која је предмет хипотеке, као и валуте кредита. Уколико је предмет хипотеке друга некретнина која својом вредношћу прелази тражени износ кредита, учешће није обавезно.

 

А банке ће вам најчешће тражити ова документа:

 

- правоснажно решење о одобрењу за градњу, са свим изменама уколико их је било, као и потврду о пријему документације за почетак извођења радова, односно локацијску дозволу уколико је грађевинска дозвола издата после 10. октобра 2009. године.

 

- Поред тога, клијенти треба да доставе и предмет и предрачун радова, израђен од стране овлашћеног лица са лиценцом Инжењерске коморе Србије или предузећа које је регистровано за ту врсту делатности.

 

- Додатно, прилажете профактуру, односно фактуру за куповину монтажне куће, као и уговор о купопродаји монтажног објекта, закључен између клијента и продавца монтажног објекта.

 

- У случају да продавац не врши и извођење радова на монтажном објекту, потребно је доставити профактуру, односно фактуру извођача радова и/или уговор о извођењу радова.

 

- На крају, потребно је да клијент достави и процену вредности непокретности, уколико је при аплицирању за кредит предмет обезбеђења друга непокретност.

 

- У случају када је предмет обезбеђења сам монтажни објекат који се купује, процена се обавља након завршене изградње, и то у роковима предвиђеним уговором о кредиту.

 

Ову процену израђују проценитељи са листе овлашћених проценитеља Банке.

 

Уколико пак планирате да градите своју кућу на некој од српских планина, прочитајте шта ће она морати да има.

 

Извор: Телеграф

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 09 јул 2020 17:40

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија