Кућа Добрих Вести

Login

За новчану помоћ Фонду солидарности пријавило се 1668 уметника, апел влади да припреми дугорочне мере

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fondsolidarnostitektektjktНа позив Фонда солидарности културних радника и радница Србије за доделу помоћи егзистенцијално угроженим колегиницама и колегама услед кризе изазване пандемијом КОВИД-19 јавило 1.668 уметника и уметница, самосталних стручњака у области културе и других културних радника и радница, што је отприлике три пута више него што смо очекивали.

 

Самим тим и прегледавање приспелих пријава и доношење одлука о томе коме ће помоћ бити додељена мораће да траје дуже, најавила је Независна културна сцена Србије.

 

Додела помоћи вршиће се на основу правилникаа на ОВОМ линку тако да она буде доступна најугроженијима, под условом да испуњавају друге услове дефинисане позивом за солидарну помоћ.

 

Да подсетимо, до сада смо успели, захваљујући подршци међународних донатора, да обезбедимо једнократну помоћ од по 30.000 динара за 150 културних радника и радница.

 

У току је и кампања прикупљања помоћи од стране грађана и правних лица у Србије преко платформе Donacije.rs у оквиру које се надамо да обезбедимо помоћ за још 20 до 40 колегиница и колега.

 

Али смо свеснији него икад да је то кап у мору оних којима је подршка потребна. Како је један од услова за доделу ове солидарне помоћи био да подносиоци пријава нису самостални уметници који су добили једнократну помоћ од државе, нити хонорарни сарадници културних институција који су добили помоћ од локалних самоуправа, нити предузетници у култури, број приспелихпријава показује колико је велики број оних који нису обухваћени мерама Владе и градских секретаријата за културу.

 

Зато и позивамо Министарство културе, као носиоца културне политике и Владу Републике Србије да хитно припреме дугорочни програм мера који ће омогућити свим културним радницима и радницама којима је због пандемије Корона вируса онемогућено да раде, да преживе ову кризу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија