Кућа Добрих Вести

Login

Међународни дан програмера

Оцените овај чланак
(1 Глас)

programeridfdfdfdСутра се обележава Међународни дан програмера, дан који ће, према подацима истраживања State of European Tech, прославити више од 6,1 милион људи у Европи. Према овом извештају, управо је толико програмера радило у европским државама током 2019. године.

 

Како истиче Филип Горт из дигиталне агенције Намикс - А Merkle Company, тачни подаци о броју програмера на српском ИТ тржишту не постоје, али да је, према последњој анализи State of European Tech, Србија рангирана у групи држава које имају до 85.000 програмера.

 

„Приликом интерпретације овог истраживања треба узети у обзир да није истакнуто која је методологија коришћена због чега би, за прецизније податке о броју програмера, требало погледати и друге анализе. На пример, Статистички годишњак Републичког завода за статистику показује да је у Србији око 64.000 људи запослено у сектору информисања и комуникација, али треба имати на уму да ту не говоримо само о програмерима”, напомиње Горт.

 

Анализа State of European Tech истиче да је број програмера у државама Европе порастао за око 400.000 током само једне године, а томе у прилог иде и податак Еуростата да се европска ИТ индустрија развија 5 пута брже неко остатак економије у Европи.

 

„Програмирање постаје све заступљенија вештина и велика је вероватноћа да ће, са развојем технологије и ширењем њене употребе, расти и потребе за софтверским инжењерима. Вероватноћа је да ће у будућности сваки човек знати макар основе програмирања. Због тога не треба да нас чуде подаци о великом броју програмера”, објашњава Филип Горт из београдске канцеларије Намикс.

 

Осим по нивоу знања, вештинама и експертизи програмера, српска ИТ индустрија издваја се и по броју жена софтверских инжењера. Према процени Министарства трговине, туризма и телекомуникација проценат жена у српском ИТ сектору је између 15 и 20 одсто.

 

„Анализа организације Европљанке у технологији показала је да Јужна и Источна Европа предњаче кад је у питању број запослених жена инжењера, а резултати различитих истраживања показују да је таква ситуација и у Србији. Конкретно, Намикс то може потврдити на примеру београдске канцеларије у којој ради око 50 одсто жена програмера”, истиче Филип Горт.

 

Међународни дан програмера установљен је 2009. у Русији где је и званично признат као празник. Од тада се обележава сваког 256. дана у години зато што број 256 означава количину различитих вредности које се могу представити 8-битним бајтом (најмањом јединицом за представљање података на рачунару). Међународни дан програмера обележава се 12. септембра у преступној, а 13. септембра у простој години.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 11 септембар 2020 14:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија