Кућа Добрих Вести

Login

Успео семинар за тренере клуба Елит

Оцените овај чланак
(1 Глас)

 

seminarplanomdoformebiciklizamНОВИ САД - Ева Хатала, најбоља наша бициклисткиња свих времена и председник клуба Елит поздравила је учеснике и прочитила поруку председника БСС Драгана Достанића пред почетак дводневног семинара за бициклистичке тренере и бициклисте - ветеране и аматере „Планом до форме“ у Новом Саду. Организатор је био, већ традиционално, клуб Елит из Новог Сада уз техничку подршку Бициклистичког савеза Војводине.


Међу 22 полазника из Београда, Ниша, Крагујевца, Сомбора, Суботице и Новог Сада, нашао се и дугогодишњи бициклистички радник Мирољуб Крстић (Ниш), олимпијац крагујевачког Радничког Небојша Јовановић, нови селектор омладинских репрезентација Србије у планинском бициклизму Слободан Радовановић, новопечени тренери Драган Спасић (Ниш) и Срђан Омаковић (Сомбор), Иван Пуја, директор Цикло Свет Србије из Београда, а између осталих и два професора новосадских гимназија и један универзитетски професор.
Први дан је Тибор Тарјан као представник групе аутора говорио на тему „Развој бициклизма и методологија тренинга у Србији кроз 20. век” (истраживање групе аутора – Нови Сад 2011).
У наставку, Небојша Субић, бициклистички тренер одржао је предавање „Цикло крос и трци са планинским бицклизмом“. Бавио се питањима, зашто се цикло крос задржава и поред појаве планинског бицклизма, шта цикло крос исправља и побољшава код бициклисте, шта је ново у правилима, зашто су крута правила у погледу карактеристика цикло крос бицикла.
Проф.др Фрања Фратрић кроз тему „Методологија праћења развоја форме бициклиста у припремном периоду“, а имајући у виду кључну реч семинара „припреме“, указао је на важност  рада у циклусима у припремном периоду, значај и место дијагностике и контроле у систему тренажне технологије, физиолошке аспекте тренинга у припремном периоду, неке тестове за оптимално одређивање и контролу тренажног оптерећењења ради управљања и контроле у тренингу и правилног физиолошког приступа.
Први пут међу предавачима овог, сада већ традиционалног скупа бициклистичких стручњака, нашао прим. др Срђан Солдатовић истакнуто име спортске медицине. У договору са главним уредником семинара, Тибором Тарјаном, првог дана  говорио је веома сликовито, поучно и практично о „Повредама бицклиста у припремном периоду“ са кратким  спортско-медицинским приказом развоја бициклизма из угла спортске медицине. Опширније је указао на типологију, узроке и механизме настанка спортских повреда и оштећења здравља у бициклизму, могућностима и приступу у превенцији, збрињавању и лечењу спортских повреда и оштећења здравља у припремном периоду. Другог дана наставио је са изузетно занимљивим предавањем „Масажа и самомасаже“ а говорио је и  о самоконтроли здравља у бициклизму, здравим личним изборима у стварању и чувању спортске форме, значају и техникама самомасаже при бављењу бициклизмом.  
На крају др Солдатовић је учесницима поклонио подсетник за вежбе разгибавања у припремној или релаксационој самомасажи.
Другог дана, Тибор Тарјан тренер за бициклизам, у предавању „Цикло крос у служби припрема бицклиста“ представио је велике могућности цикло-крос тренинга па чак и комбиновање елемената полигона.  На крају предавања у малој радионици сви учесници су на основу новостечених знања, сами поставили стазу за цикло-крос тренинг на графички задатом терену, а на поклон од предавача добили су његов пример постављања стазе за цикло-крос тренинг, као и пример једног мезоциклуса (месечног плана тренинга) за јуниора друге године у првој фази припремног периода.
Млади стручњак  за спортску исхрану и додатке исхрани Моника Баленовић, дипломирани тренер фитнеса и лиценцирани спининг тренер, ове године изашла је пред полазниоке са темом „Угљени хидрати за врхунске спортске перформансе“. Посбено је истакла важност уноса нутријената пре, у току и након тренинга односно трке, затим унос угљених хидрата, оксидацију различитих форми угљених хидрата. Било је речи и о гастроинтестиналној толеранцији високог уноса хидрата, о досадашњим сазнањима о уносу хидрата у току дугих трка и суперкомпензацији. Препоручила је и дозе за унос угљених хидрата у току такмичења.
Оливера Секулић-Бартош, дипломирани психолог, иначе и сама некада активна веслачица у осмерцу, а данас рекреативац на планинском бициклу, кроз тему „Аутогени тренинг и његова примена у процесу псиохфизичких прирема спортиста“, успела је да полазницима приближи примењивост аутогеног тренинга, као и друге технике релаксације у процесу припреме спортиста за такмичење.
-Веома ми је драго што смо успели да одржимо континуитет у овом виду образовних активности и да обезбедимо све признатије стручњаке из нама потребних научних дисциплина. Посебно сам срећан да су се кроз питања и изношењем искустава највише чули млади, посебно Неша Јовановић и тренери Срђан Омаковић и Драган Спасић. За мене је то најбољи сигнал да више не лутамо и да  на младима свет остаје – рекао је на крају семинара Тибор Тарјан.
За освежење полазника а и предавача побринуо се Панспорт, тако што је на свом штанду поставио дегустацију изотоничних напитака и чоколадица Исостар
После завршетка, додељени су сертификати као и поклон ДВД са комплетним стручним материјалима семинара.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 19 новембар 2012 14:10
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија