Кућа Добрих Вести

Login

Конференција за трговце и произвођаче MAGROS 2020

Оцените овај чланак
(2 гласова)

magzagrebbbbbbЈедна од највећих конференција за трговце и произвођаче MAGROS 2020 биће одржана 7. октобра у Загребу.

 

Тема овогодишњега скупа трговаца и произвођача замишљена је као покушај одговора на нове изазове који стоје, прије свега, пред малопродајом. Отуда и тематски оквир: Повратак у будућност – Нова малопродајна револуција.

 

Намера организатора је отворити расправу око тога појма и у већој га мери приближити нашим условима и реалним могућностима.

 

Нова малопродаја израз је који Алибаба користи за описивање спајања интернетске и изванмрежне трговине дигитализацијом цијелог ланца вриједности малопродаје у корист трговца и потрошача и, наравно, твртке која омогућује ту трансформацију. То је нови облик и платформа пословања која користи податке о дигиталним плаћањима за стварање нове учинковитости и оперативне способности у логистици, маркетингу и развоју производа; подржава трговце новим алатима и увидима који смањују трошкове и потичу продају; а купцима нуди прилагођен доживљај куповине на мрежним и изванмрежним просторима.

 

Ecommerce Europe и EuroCommerce заједнички су покренули Европски регионални извештај о е-трговини 2020. Извештај за 2020. годину показује да је Западна Европа и даље најразвијеније тржиште е-трговине у Еуропи са 70 одсто тржишног удела у укупном Б2Ц интернетском промету и највећим бројем е-купаца (83 посто), а слиједи јужна Еуропа с 15 посто тржишног уђела укупног Б2Ц интернетског промета.

 

Раст продаје е-трговине досегао је 636 милијарди евра у 2019., што је 14,2 посто више у односу на претходну годину. Прогнозира се да ће еуропски промет е-трговине нарасти на око 12,7 посто и досећи 717 милијарди евра у 2020. години. Показатељи који ће бити презентирани на МАГРОС 2020 показат ће да се Хрватска креће у том распону.

 

КОВИД 19 у одређеној је мјери пореметио садржај скупа, па смо морали приступити неким озбиљним промјенама. Иако е-трговина, као најбрже растући сегмент малопродаје, заслужује нашу пуну позорност, коронавирус је наметнуо друге приоритете. Цовид 19 изазива озбиљне потресе на тржишту и из темеља мења начине понашања потрошача, па је фокус MAGROS 2020 управо усмерен на та кретања.

 

КОВИД 19 и промјене у понашању потрошача траже да упознамо новога потрошача. Понашање потрошача радикално се промијенило под утјецајем KОВИД-19. Разумијевање тих промјена, које ће се вјеројатно догодити, помоћи ће тврткама да планирају бржи опоравак и прилагођавање. Јасно је да је обустава рада у многим ђелатностима и пословним активностима дубоко утјецала на живот људи. Раздобље заразе, самоизолације и економске несигурности променит ће начин понашања потрошача, у неким случајевима и годинама.

 

Из истраживања конзултантске куће McKinsley произлазе три битна погледа у стварању цјеловитог сагледавања новог потрошача, који се очекује након КОВИД-19:

 

         • КОВИД-19 мијења начин понашања потрошача у свим аспектима њиховог живота.

         • Велики помаци у „ново понашање“ скривају значајне разлике. Понашање потрошача вјеројатно ће варирати док не постигнемо следећу нормалу. Колико ће трајати то очекивано стање овисит ће, тврде стручњаци МцКинслеyа, о низу чимбеника, укључујући задовољство новим искуствима, демографију, инфраструктуру и озбиљност рецесије.

          • Твртке морају преиспитати како се и гђе повезати с потрошачима. Они би требали очекивати да ће наићи на структуралне изазове и преокрете у више димензија. Укупна потрошња се смањује, потрошачка кошарица пролази кроз значајне промене у миксу, а потрошачи мењају начине на које добивају своје информације.

         • Те промене захваћају осам темељних подручја где промене долазе до изражаја: дом, куповина, посао, здравље и добробит, затим учење, забава, путовања и мобилност те, на крају, комуникација и информације.

 

Кроз уводна предавања и панел покушат ћемо освијетилити што у том погледу можемо очекивати и како се припремити за нову фазу развоја малопродаје. У сваком случају, пуни утјецај пандемије КОВИД-19 на сектор, показат ће се тек сљедеће године.

 

Пријаве за конференцију МАГРОС 2020. - Повратак у будућност - Нова малопродајна револуција су бесплатне.

 

Пријавити се можете ОВДЕ.

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 


Последњи пут измењено петак, 02 октобар 2020 10:12

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија