Кућа Добрих Вести

Login

Банке дају повољније кредите премијум клијентима - проверите да ли сте ви тај

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kamattivvvvvzuuzuzuКаматица саветник је услуга посредовања у проналажењу кредита. Досадашње искуство је показало да банке цене квалитетне клијенте и излазе у сусрет са повољнијим условима за премиум клијенте.

 

Банке дају повољније кредите премијум клијентима - проверите да ли сте ви тај

 

Те повољности умеју да буду значајне: 3-5% нижа камата за кеш и 0.5-1% за стамбене кредите. Када банка позајмљује новац клијентима једна једина ствар која је занима је сигурност враћања тог новца. Ову сигурност банка проверава и обезбеђује на три начина.

 

Висина прихода клијента

 

Уколико имате надпросечну плату банка ће вас сврстати у бољу категорију. Разлог је једноставан - са већом платом нећете имати проблем са отплатом рате. Мање су шансе да се догоди да неки егзистенцијални трошак угрози отплату кредита. Клијенти са мањим платама често улазе у финансијске проблеме и кашњења у отплати неких рачуна па тако нпр. ако такав клијент добије опомену за плаћање струје он ће платити тај дуг али онда неће имати за рату кредита. Зато су клијенти са већим платама "мања брига", они имају више финансјског маневарског простора.

 

Стабилност прихода на дуже стазе

 

Дугорочност прихода је уствари питање да ли ће клијент имати стабилну плату у периоду за који се одобрава кредит. Банка овде гледа клијентово окружење.

 

Најбитнији део окружења за банку је послодавац. Битна је разлика да ли клијент ради у фирми од 500 запослених или у фирми од 5 запослених. Банка веће фирме третира као стабилније и дугорочно одрживије. Поред величине послодавца гледа се и колико дуго послује а процењује се и само радно место. Запослење у државној инсититуцији сматра најстабилнијим запослењем. Тако су и пензионери високо котирани јер је стабилност прихода на високом нивоу. Додатно јасно је и то да се у "држави" много теже губи посао па је и лакше рачунати на дугорочност прихода.

 

Финансијска свест клијента

 

Ово се односи на тренутно и историјско задужење, тачније да ли је клијент тренутно већ задужен са неким кредитом, картицом или дозвољеним минусом.

 

Тренутна задужења утичу на кредитну способност јер постојеће отплате "поједу" плату па тако буде ризично додатно задужити клијента јер му остаје мање пара за егзистенцију.

 

Историјска задуженост је оцена финансијске одговорности клијента. Ако сте имали кредите које сте уредно отплаћивали ви сте пожељнији за банку. Уколико никада нисте имали кредит то може бити проблем јер немате уписану "оцену" и тако сте својеврсна лутрија банци. Немају потврду ваше финансијске одговорности. Не значи да ће вам одбити кредит али ће опрезно уговарати сарадњу па ће вам можда понудити мањи износ.

 

 

Када све ово сумирамо, фоторобот премиум клијента би изгледао овако:

 

- Има плату преко 80.000 и радни стаж од 3 или више година

- Запослен је у стабилној већој фирми, идеално у предузећу или институцији која се финансира из државног буџета или има преко 1000 запослених. Радно место му је сигурно од тржишних кретања.

- Има "чист" кредитни биро тј. никада није каснио у претходним измирењима обавезама према банкама.

 

На све ово треба додати и преговарачки моменат јер банка често неће понудити ништа од повољности док клијент то не тражи. Треба имати у виду различите приступе послу и клијенту од стране банкара. Од личности самог банкара и његовог или њеног приступа послу може зависити доста тога.

 

Уколико вам је потребна помоћ у проналажењу најбољег кредита можете нам се обратити. Каматица саветник је бесплатна услуга посредовања у проналажењу најбољег кредита.

 

Извор: Каматица


Последњи пут измењено среда, 28 октобар 2020 17:07

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија