Кућа Добрих Вести

Login

Дигитални новембар у Француском институту

Оцените овај чланак
(1 Глас)

KaravanzaklimumdfududufОвогодишње издање манифестације Дигитални новембар, у организацији Француског института у Србији, биће отворено 12. новембра 2020. Најпре ће у 14.30, у галерији Француског института у Београду (Кнез Михаилова 31) бити отворена путујућа изложба „Караван за климу“.

 
Велики фестивал дигиталних култура, који се одвија у 75 земаља широм света, Дигитални новембар истиче рад француских талената који стварају у дигиталној сфери и промовише међународну сарадњу са стручњацима из целог света.

 

Кроз богат програм, Дигитални новембар Француског института у Србији ове године истражује нове облике стварања, од виртуелне и проширене стварности до видео игара, укључујуц́и књижевност и стрип. Фестивал је такође прилика да се усмери пажња на дигиталне могућности у оквиру области које су у средишту делокруга Француског института Србије: климатске промене, баштина, родна равноправност.

 

Мада нас је у последње време преплавила дигитализација, не може се занемарити чињеница да она доноси нове могућности и отвара нове перспективе. Ово четврто приређивање Дигиталног новембра омогуц́иће широкој публици да открије уметнике и њихова дела, да учи на другачији начин и да се суочи са питањима будуц́ности планете. Радионице, дебате, изложбе, видео игре, имерзивна виртуелна стварност… толико догађаја у Београду, Нишу и Новом Саду, за младе, стручњаке, студенте…у оквиру Дигиталног новембра.

 

 

Непосредно после тога, испред Културног центра Београда, на Тргу Републике, биће представљен пројекат Wild immersion (У дивљини).

 

Дигитални новембар је фестивал дигиталних култура који се одвија у 75 земаља широм света, а истиче рад француских талената који стварају у дигиталној сфери и промовише међународну сарадњу са стручњацима из целог света. „Ово је изузетан фестивал, који омогућује да се принудно стање, које нам је наметнула пандемија, трансформише у посебну уметност изналажења нових начина стваралаштва и образовања. Рана коју нам је нанео Цовид нас је неминовно подстакла на размишљања о значају инвестирања у дигиталну револуцију. Дигитални новембар је управо прилика да размењујемо идеје о новим моделима преношења знања и откривању нових уметничких форми“, истакао је Жан Луј Фалкони, амбасадор Француске у Србији.

 

Пројекат „Караван за климу 3.0 - Мали корак за човека, велики за природу ” повезује борбу против климатских промена и заштиту биодиверзитета и има за циљ подизање свести грађана, посебно младих, о значају упознавања и идентификовања заштиц́ених врста на територији Србије. Овогодишње издање обухвата путујућу педагошку изложбу која представља јавности различите глобалне последице климатских промена, а употпуњена је интерактивним експонатима. Након Ниша, Петнице и Свилајнца, изложба ће стићи у Француски институт у Београду, где ће бити отворена за посетиоце од 12. до 27. новембра 2020. „Караван за климу“ је ове године Француски институт организовао у сарадњи са Центром за промоцију науке, уз подршку Делегације Европске уније и Канцеларије Програма Уједињених Нација за развој у Србији.

 

Бертран Мије, аташе за сарадњу Француског института, истакао је да ове године обележавамо 5. рођендан Париског споразума, који повезује стотине земаља у борби против климатских промена, преко потребној за опстанак милион угрожених биљних и животињских врста. Као допринос тој борби, „Караван“ ће ове године имати и своју дигиталну верзију, поред експоната у Француском институту у Београду. „Основни циљ нам је да информишемо и образујемо младе у вези са климатским променама и да их кроз ову изложбу позовемо да се залажу за очување животне средине. До сада се преко 20.000 деце широм Србије упознало са Караваном за климу.“

                                              KreNI689898989

 

Упоредо, своју турнеју по 15 градова у Србији започиње и „Њилд иммерсион“, путујући комби који ће се 12. новембра паркирати испред Културног центра Београда, где ће остати до 16. новембра. Од 17. до 21. новембра овај виртуелни резерват природе преселиће се у Француски институт, а потом наставити пут у друге градове Србије. Предвиђене су интерактивне радионице, а посебно је занимљиво што ће уз помоћ ВР наочара посетиоци моћи да се “телепортују” у магични, угрожени свет дивљине, који ће их потаћи на размишљање о неопходности очувања биодиверзитета Србије.

 

Катрин Фодри, аташе за културу Француског института, нагласила је да овогодишње издање Дигиталног новембра жели да истакне нова партнерства у дигиталној сфери. „Дигитализација је моћно средство на пољу залагања за родну једнакост и очување културног наслеђа. Поред тога, Дигитални новембар ће омогућити свима да открију уметнике и њихова дела, да стичу нова сазнања, да се прикључе радионицама, видео играма, да окусе имерзивну реалност, октрију француске таленте и српска достигнућа у овој области“, рекла је Фодри.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 11 новембар 2020 15:19

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија