Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан заштите права потрошача 15. марта

Оцените овај чланак
(1 Глас)

worldconcumerdayghghghgСветски дан заштите права потрошача традиционално се обележава 15. марта под слоганом „Моја куповина је и онлајн трговина“.

 

Тог дана, Министарство трговине, туризма и телекомуникација организује “САЈАМ ПОТРОШАЧА” од 12 до 14 часова на Сава променади код улаза у ТЦ “Галерија“, у складу са свим епидемиолошким мерама и препорукама Владе Републике Србије.

 

Догађају ће присуствовати представници министарства, удружења потрошача, трговаца, трговинских ланаца и грађани.

 

Циљ манифестације је подизање свести потрошача о њиховим законским правима и заштити, али и подстицање грађанских активности у овој области. Овогодишњи Светски дан заштите права потрошача у Републици Србије је конципиран тако да у великој мери прати захтеве и потребе потрошача у електронској трговини, која је у сталном развоју.

 

Пандемија вирусом КОВИД-19 је несумњиво утицала на промену навика потрошача, што је довело до пораста куповине преко Интернета за време ванредног стања. Многи купци су први пут користили услуге електронске трговине, док су други учврстили овај модел куповине. Осим безбедности, предности овог начина трговине су једноставност, широк асортиман роба и услуга, доступност 24/7, лакше проналажење производа, али и елиминација транспортних трошкова. Време пандемије корона вируса бележи и одређени пораст у наручивању појединих категорија производа. У време ванредног стања забележен је раст е-трговине - храна (200%), одећа (100%), технички уређаји и опрема (50%), али је истовремено за око 30 посто порастао и број приговора потрошача на начин остваривања њихових права.

 

У циљу унапређења потрошачких права у Србији, неопходно је информисати потрошаче о њиховим правима у онлајн простору, као и о роковима за поступање.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија