Кућа Добрих Вести

Login

ПКС у јуну организује сусрете великих компанија са стартапима, младим научницима и истраживачима

Оцените овај чланак
(1 Глас)

startapovisdfkdfdjfdfgfgfgfggfСавет за сарадњу науке и привреде Привредне коморе Србије планира да у јуну организује „Speed networking“ сусрете великих компанија са стартапима, младим научницима и истаживачима.

 

Циљ је да иновативна решења која понуди научна заједница нађу ефикасну примену у привреди, најавила је др Мила Миленковић, председница Савета.

 

„Креирање квалитетних предлога и иницијатива који ће допринети трансферу знања и технологија, бољем искоришћавању резултата научноистраживачког рада и стварању услова за бржи економски развој и већу конкурентност компанија, биће у фокусу активности Савета у наредном периоду“, истакла је Миленковић.

 

Договорени су основни стратешки правци активности – разговори и отворене дискусије између науке и привреде, умрежавање и унапређење комуникације научноистраживачких организација са привредом, размена знања и искуства.

 

Један од главних циљева Савета, чије чланице су компаније Телеком Србија, НИС, ABB, Festo, Carlsberg Srbija, BitGear, Telegroup и друге, јесте подршка развоју иновација кроз Клуб отворених иновација ПКС како би се повезале велике фирме са малим и средњим предузећима и стартапима.

 

„То подразумева креирање подстицајног окружења за развој иновација, промоцију добрих пракси, финансијску и нефинансијску подршку реализацији иновативних идеја, повезивање свих кључних учесника од научно-истраживачких делатности до привреде и компанија“, објашњава Миленковић.

 

Планирају се и разговори директора великих компанија са стартапима. Фирме ће предочити своје технолошке потребе, а научници представити резултате истраживања. Сарадњом са Центром за трансфер технологијe жеља је да се искористе иновативни потенцијали универзитета који могу да нађу своју примену у привреди.

 

Очекује да ће Савет за сарадњу науке и привреде ПКС у другој половини године расписати конкурс и позвати све младе научнике, истаживаче или стартап компаније да кандидују своја иновативна решења која би могла да примене велики системи у свом пословању.

 

„Већ разговарамо са неким чланицама Савета и то би требало да буде заједнички пројекат који би дао видљиве резултате наше сарадње“, најавила је Миленковић.

 

Привредна комора Србије основала је Савет за сарадњу науке и привреде 2018. чија је улога да промовише бољу сарадњу привредних друштава и истраживачких институција.

 

Осим компанија, чланови Савета су представници министарстава, научно-истраживачких организација, институција које подржавају и промовишу иновациону делатност.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено четвртак, 11 март 2021 12:46

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија