Кућа Добрих Вести

Login

НАЛЕД: До 20. марта отворен позив за радно ангажовање особа из маргинализованих група

Оцените овај чланак
(3 гласова)

NALEЈош четири дана отворен позив за радно ангажовање особа  из маргинализованих група у шест градова и општина - Заједно за заједницу.

 

У циљу ублажавања негативних последица пандемије KОВИД-19 и побољшања услова живота маргинализованих група, у шест градова и општина покренуто је спровођење мере радног ангажовања пилотирањем концепта „Cash for Work" - „Заједно за заједницу“.  Овај концепт обухвата потребе циљне групе, њихове капацитете и ресурсе, а у циљу остварења одређеног друштвеног интереса локалне заједнице. Меру радног ангажовања „Заједно за заједницу“, реализује Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, заједно с НАЛЕД-ом и Асоцијацијом координатора за ромска питања.

 

Роми и Ромкиње, повратници/е, самохране мајке, жене жртве насиља, особе са инвалидитетом, незапослени дуже од годину дана и лица из других маргинализованих група могу до 20. марта да се пријаве за програм радног ангажовања - Заједно за заједницу и неки од понуђених послова. Очекује их ангажовање у трајању од три до четири месеца у периоду април-август, док ће се у улози послодаваца наћи јавне институције и установе и организације цивилног друштва.

 

- Иако је актуелна епидемиолошка  ситуација утицала на привреду, велики негативни утицај исте, је посебно изражен у рањивим групама, чији је  економски статус додатно нарушен. Као знак солидарности, са партнерима смо покренули меру радног ангажовања у шест локалних самоуправа - Врању, Алексинцу, Пироту, Крушевцу, Крагујевцу и Суботици. Предвиђено је да у мери радног ангажовања „Заједно за заједницу“ учествује 210 особа. На овај начин ћемо осигурати приходе за најугроженије, али истовремено кроз спровођење радова од јавног значаја допринети унапређењу квалитета живота у локалним самоуправама које учествују у програму – каже Роберт Бу, вођа тима пројекта Немачке развојне сарадње „Инклузије Рома и других маргинализованих група у Србији“.

 

Поред месечне надокнаде у нето износу од 28.000 динара за 160 радних сати, за учеснике у програму биће уплаћени порези и доприноси за социјално осигурање, а обезбеђена им је менторска подршка локалних медијатора, обука за обављање посла коју организује послодавац, као и обука за увод у обављање посла коју организују извођачи пројекта. Уз то, на располагању им је неопходна радна опрема, заштитна средства за превенцију од ЦОВИД–19, а обезбеђени су и пакети помоћи са прехрамбеним производима, хигијенским и дезинфекционим средствима.

 

Пре отпочињања радног ангажмана, припадници маргинализованих група проћи ће кроз обуку за активно тражење посла - писање биографије (ЦВ) и стицање вештина како да траже и пријаве се за посао. Сви заинтересовани за учешће моћи ће да се пријаве путем слања попуњеног пријавног формулара, а за помоћ могу да се обрате локалним медијаторима у својим местима становања или контакт центру НАЛЕД-а на број 0638658605 и адреси Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

 

Формулар је могуће преузети са сајта НАЛЕД-а, на шалтерима градских и општинских управа и филијалама НСЗ.

 

Мера радног ангажовања „Cash for Work" („Заједно за заједницу“) током пандемије КОВИД-19 део је ширег пројекта Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и Ромкиња и других маргинализованих група у Србији“ који имплементира ГИЗ, док реализацију мере радног ангажовања уз њихову подршку спроводи НАЛЕД у оквиру пројекта ‚‚Побољшање услова живота Рома и Ромкиња и других маргинализованих група у 18 јединица локалне самоуправе“, заједно са Асоцијацијом координатора за ромска питања.

 

 

Извор: НАЛЕД


Последњи пут измењено уторак, 16 март 2021 16:05

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија