Кућа Добрих Вести

Login

Еврокоморе: Зелени ковид пасоши ЕУ и за грађане Западног Балкана

Оцените овај чланак
(2 гласова)

greensertifkatedfdfdfdf“Грађани Западног Балкана би, ако Европски парламент након овонедељне расправе, прихвати предлог Еврокоморе, током короне могли да путују, послом и приватно, у Европску унију као и сви Европљани – са дигиталним зеленим сертификатима, којим би биле признате све сигурне и ефикасне вакцине”, изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије и коопредседавајући Одбору Еврокоморе за јединствено тржиште.

 

Изјавом коју је Еврокомора, под насловом “Пет златних принципа за дигиталне зелене сертифике”, објавила на својој званичној интернет презентацији и друштвеним мрежама, уочи данашњег почетка расправе о ковид пасошима у Парламенту, највећа европска пословна асоцијација, по речима Чадежа, подржала је успостављање дигиталних зелених сертификата, у чији систем би био укључен и Западни Балкан, уверена да ће помоћи оживљавању европске економије, обезбедити слободно кретање грађана и привредника и омогућити неометано функционисање јединственог тржишта.

 

Председник Еврокоморе Кристоф Лајтл, позвао је европске парламентарце “да исто учине током гласања ове недеље” и надлежним телима Европског парламента упутио документ који је припремио коморски Одбор за јединствено тржиште.

 

“Апелујемо на европске институције да брзо усвоје Уредбу и да примена сертификата почне благовремено како би се што пре отклониле баријере за грађане и привреду присутне на унутрашњим границама јединственог тржишта дуже од годину дана, каже се у изјави Еврокоморе и сугерише поштовање “пет златних принципа” које би требало следити приликом успостављања система ковид пасоша како би се он успешно спровео у пракси.

 

Осим поновљеног залагања да се обезбеди и ојача слободно кретање људи унутар јединственог тржишта, да ограничења буду пропорционална и недискриминаторска и да се државе у непосредном суседству ЕУ, попут и земаља западног Балкана и северне Ирске, интегришу у систем издавања дигиталних зелених сертификата, Еврокомора сматра да би потом “овај систем требало да буде признат широм света”.

 

Један од пет предложених “златних принципа” и став Еврокоморе јесте да “све вакцине, које се сматрају сигурним и ефикасним, треба да буду обухваћене сертификатом и међусобно признате”, уз могућност накнадних прилагођавања у прописима за примену на основу нових научних доказа и утврђивање минималних заједничких стандарда за испитивања да би се убудуће избегла досадашња ограничења.

 

Светска здравствена организација и Европска унија требало би, сугеришу Еврокоморе, да усагласе питања развоја дигитално унапређеног међународног сертификата о вакцинацији и примене овог система у целом свету.

 

Извор: ПКС


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија