Кућа Добрих Вести

Login

Први АФА форум о значају развоја талената

Оцените овај чланак
(1 Глас)

AFAddfdfdfПрви АФА Талент Девелопмент Форум о значају развоја талената и убрзаним променама на тржишту рада, одржаће се 10. јуна 2021. године.

 

Препознајући значај и важност ове теме, АФА заједница, уз подршку и партнерство компаније ИКЕА и бројних других партнера, организује овај форум у виртуелном 3Д простору.

 

Талент Девелопмент Форум ће постати традиционално место окупљања свих релевантних актера на тржишту рада - од послодаваца, преко студената, универзитета и едукативних институција до Владе и доносилаца политика.

 

"У Србији више од 50% компанија има потешкоће да запосли младе таленте, а 75% њих има генерално дугорочне потешкоће да запосли висококвалификовани кадар.“

Како објаснити чињеницу да су таленти највећа вредност компанија и да на тржишту влада борба за њима, док истовремено сведочимо великом расипању талената и немогућности да их пронађемо, развијамо и задржимо у фирмама, али и у земљи?

 

У току је и истраживање ставова послодаваца и студената које ће бити представљено на Форуму. Истраживање ће бити полазиште за покретање дијалога између младих, факултета и компанија о изазовима са којима се суочавају услед константних промена на тржишту рада и појаве потпуно нових занимања, које су изазване убрзаном дигитализацијом свих друштвених процеса.

 

На Форуму ће сви који се региструју имати прилику да из прве руке, од најбољих студената, победника и шампиона разних светских такмичења са различитих универзитета, чују које су потребе и очекивања младих од компанија али и обрнуто - биће прилике да се чују примери најбоље праксе у привлачењу, задржавању и развоју талената.

 

Осим тога, Форум ће окупити и наше професоре са најпрестижнијих светских универзитета као и најпрогресивније представнике академске заједнице из Србије који ће представити најуспешније методологије и приступе у развоју студената који испуњавају захтеве тржишта рада 21.века. Такође, тема ће бити и нова занимања будућности и вештине које ће бити неопходне у глобализованом свету који се развија на бази иновација и технологија.

 

„Осим што је циљ успостављања оваквог догађаја размена искустава и најбољих пракси, тежимо и да окупимо заједницу која ће се бавити изналажењем решења и начинима за превазилажење растућих изазова с којима се суочавају млади, послодавци, образовне институције и цело друштво, услед све интензивнијих промена на тржисту рада које обухватају цео свет, а трка и тзв. “рат за талентима” је глобалних размера и нико није и неће бити "поштеђен". Изазови које доноси ново доба а који се рефлектују на тржиште рада могу се решавати само кроз синергију свих актера, како би се подупрло формално образовање под "налетом" потреба за новим вештинама и знањима и креирала релевантна радна снага за 21. век и доба аутоматизације," каже програмска директорка Форума Жаклина Николић Кушић.

 

„По истраживању које смо моје колеге са ФЕФА и ја спровели, у Србији више од 50% компанија има потешкоће да запосли младе таленте, а 75% њих има генерално дугорочне потешкоће да запосли висококвалификовани кадар“, каже Јелисавета Лазаревић, Хеад оф цорпорате партнерсхипс у АФА и ПхД студент и асистент на ФЕФА. "Додатно, данашње генерације нису посебно задовољне државним и бизнис лидерима, немају високо мишљење о њиховом утицају на развој друштва и побољшање света, а и не сматрају их превише поузданим.“ У прилог томе говори истраживање компаније Делоитте (2019) које показује да 76% младих сматра да се бизниси фокусирају на своје сопствене агенде, а не на ствари које могу да допринесу унапређењу ширег друштва, а тек сваки други миленијалац сматра да компаније имају позитиван утицај на шире друштво," закључила је Лазаревић.

 

Компанија Икеа је међу првима подржала и ову иницијативу АФА заједнице -Талент Девелопмент Форум. “Као дугогодишњи стратешки партнер АФА заједнице, попоносни смо што можемо да подржимо први Талент Девелопмент Форум. Као компанија којој је развој запослених један од приоритета пословања, радујемо се што ћемо поделити своја знања, искуства и вештине али и што ћемо заједно са осталим учесницима форума покушати да пронађемо решења за савремене изазове који постоје на тржишту рада, нарочито оне изазване технолошким иновацијама и новим начинима пословања”, поручују из компаније ИКЕА.

 

Како би добила свеобухватну слику трендова и пракси, АФА спроводи истраживање ХР и емплоyер брандинг пракси, као и теме образовања за потребе данашњег тржишта, које се тичу идентификовања, привлачења и развоја талената на домаћем тржишту рада.

 

 

Упитници намењени студентима, компанијама и професорима су доступни на АФА сајту до недеље, 6. јуна. Резултати истраживања биће представљени на Талент девелопмент форуму, који ће моћи да прате и сви учесници истраживања. Увиди из истраживања и дијалог младих, компанија, професора и институција представљаће значајне смернице за даље деловање заједнице окупљене кроз Форум, која је спремна да се у садашњости и у будућности системски и одговорно бави најважнијим ресурсима друштва и најснажнијом полугом економског и друственог развоја – талентима и АФА позива све заинтересоване послодавце да се прикључе и дају допринос овом важном изазову.

 

Такође, све заинтересоване компаније и факултете су позвани да са АФА, пријавом путем сајта поделе своје примере добре праксе, како би се кандидовали за награде и признања која ће АФА свечано доделити на Првом АФА Талент Девелопмент Форуму.

 

АФА је глобална заједница експерата и бизнис лидера из различитих области и представника академске заједнице, владе, компанија и организација која је посвећена економском оснаживања жена кроз иновације и технологије, који су главни покретачи економског и друштвеног развоја. Омогућавањем пођеднаког укључивања жена у креирање нове дигиталне цивлизације, АФА оснажује нову генерацију иноватора која доприноси стварању инклузивног и самоодрживог друштва и добробити човечанства.

 

Више информација и линк за пријаву за Први АФА Талент Девелопмент Форум можете наћи ОВДЕ.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 18 мај 2021 15:10

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија