Кућа Добрих Вести

Login

Од марта 2013. нови конкурси за предузетнике

Оцените овај чланак
(6 гласова)

Ivica-Ezzdenci-uvodnaБЕОГРАД - Недостатак финансијских средстава један је од главних проблема на који указују предузетници у Србији, а када је реч о програмима финансијске подршке који се сваке године расписују, њихова очекивања највише су окренута ка субвенцијама за отварање радних места и за унапређење конкурентске позиције на тржишту”, изјавио је за “Кућу добрих вести” директор Националне агенције за регионални развој (НАРР) Ивица Ежденци.

Ежденци је подсетио да се највећи број програма спроводи сваке године на основу расписаних јавних позива, напомињући у разговору за наше интернет новине - да до краја ове године неће бити нових конкурса, али да од марта следеће године предузетници могу да очекују јавне позиве на које су већ навикли.

 

Захтеви за финансијама три пута већи од могућности НАРР-а

 

“Када разговарамо са предузетницима они као највеће проблеме у пословању наводе неодговарајући приступ финансијским средствима и кашњења у наплати потраживања, али и високе порезе и рад инспекцијских органа. Главна питања која предузетници себи постављају су  - како да произведу и да на време испоруче робу купцима, како да одговоре на потребе тржишта које се повећава, као и како да мотивишу запослене да напорно раде”, напоменуо је он.

Недостатак новца за пројекте најбоље се може видети на примеру јавног позива за подршку развоју конкурентности малих и средњих предузећа (МСП) - сектора НАРР-а, где се подноси три пута више захтева него што је НАРР у могућности да подржи, указао је директор ове Агенције.
Већ годинама НАРР спроводи и анкету међу 3.000 предузетника у истраживању под називом “Стање, потребе и проблеми предузетника у Србији” и резултати  су идентични, предочава Ежденци.

“Када их, наиме, питате који програм би највише испунио њихове захтеве, они кажу да су то субвенције за отварање нових радних места и субвенције за унапређење конкурентске позиције на тржишту. Управо овакви програми су њима и на располагању, али очигледно недостају средства да сви буду задовољени”.

Држава кроз низ институција пружа подршку предузетницима. Национална агенција има широк дијапазон услуга које стоје на располагању предузетницима у виду директног (су)финансирања пројеката за јачање тржишне позиције, информисања, пословног повезивања, едукације, консалтинга или менторинг”, подсетио је он.

 

Менторска подршка предузетницима

 

Ежденци је приметио и да се “понекад недовољно цени нефинансијска подршка коју мала предузећа могу да добију од НАРР-а, а једна од њих је управо менторска подршка”.

“Предузећима је на располагању и Европска мрежа предузетништва, којом у Србији координира Национална агенција, највећа мрежа малих и средњих предузећа у свету, помоћу које можете да се информишете и о условима пословања, извозу на страна тржишта. Еврпска мрежа вам може помоћи и да пронађете пословне партнере у 44 земље света. Управо се на Међународном сајму предузетништва “Бизнис база”, који се одржава ове недеље (29.11-1.12.), организују пословни сусрети за предузећа у оквиру ове Мреже”, навео је као примере могуће финансијске подршке и маркетиншке промоције предузећа Ежденци.

 

Шта саветују јапански стручњаци

 

Сарадња НАРР-а са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА) је веома драгоцена, јер је захваљујућ њој у Србији стандардизована услуга менторинг и уведена у оквире институционалне подршке сектору малих и средњих предузећа, Он је поводом вишегодишње сарадње ове агенције са том јапанском организацијом у разговору за “Кућу добрих вести” истакао да су јапанска искуства у менторингу доказала да су ефекти оваквог консалтинга далеко већи од повремених, краткорочних савета.

“Менторинг је заједнички рад ментора и предузетника на превазилажењу тренутне ситуације и налажењу најповољнијих решења за будуће пословање. Најпре ментор дијагностификује проблем са којима се фирма суочава у пословању, затим заједно са власником припремају план решавања, и на крају га плански примењују. Предузетници коју су добили подршку ментора су врло задовољни, јер се често показало да нису морали да дижу кредите за боље финансијске резултате већ само да рационализују пословање", каже Ежденци. Он напомиње да партнерство ове две организације траје већ десет година и да ће се наставити и у наредном периоду.

“Чист и уредан погон, у коме се свему зна место, али и у коме радници прелазе минималан број корака, у коме су им машине на правој страни и у правом распореду - би јапански ментор најпре саветовао привреднику који никако да постигне већи учинак у фабрици. Јапански консултанти, који су радили у оквиру пројекта, истичу да је проблем што се у Србији не послује на основу бројки и стања цифара које прецизно показују пословање предузећа. Када треба да се каже колико времена је неопходно за производњу неког производа, нико у фирми не зна, а то је у јапанској пракси недопустиво. Власници не обраћају довољно пажње на финансијске извештаје, само попуне обрасце, плате порез и то је све. Финансијски извештаји су одлични сведоци и прецизни информатори о томе како се и колико ради”, навео је директор НАРР-а добре примере пословне праксе из “земље излазећег сунца”.

Према његовим речима у току поменутог пројекта обучени су ментори у Србији и успостављена стандардизована шема менторига. Први пилот пројекат по стандаризованој шеми реализован је у нашој земљи 2010. године, када је 44 предузећа добило ову услугу, а од 2011. године програмом је сваке године обухваћено по 150 предузећа.

При том од наредне године, у сарадњи са ЈИЦА-ом, наставиће се унапређење те услуге, а по моделу који је у Србији успостављен, та иста услуга се имплементира у Босни и Херцеговини и Црној Гори. С друге стране, захваљујући овом пројекту, Агенција реализује и пројекат Мрежа ментора женског предузетништва, који се кофинансира из Европске комисије.

 

Лична карта Националне агенције за регионални развој

У надлежности Националне агенције за регионални развој су припрема, спровођење и евалуација развојних докумената, пројеката за унапређење инфраструктуре, развој привредних друштава и предузетништва, акредитација и координација регионалних агенција и међународна и међурегионална сарадња. Циљеви које пред собом има Национална агенција усмерени су на остваривање привредног раста, запошљавање, развој модерне инфраструктуре, стварање и јачање партнерстава, а све зарад равномерног регионалног развоја.

narr-logo

Национална агенција за регионални развој је прва институција која је своје седиште изместила из главног града. Седиште Агенције је од октобра 2010. године у Зајечару.

НАРР своје активности и програме обавља кроз три правца деловања: управљање инфраструктурним пројектима, подршка развоју привредних друштава и предузетништва и учествује у изради правних аката и развојних докумената и изградњи институционалне инфраструктуре за реализацију политике регионалног развоја.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 26 новембар 2012 12:22
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија