Кућа Добрих Вести

Login

Прописи који би требало да олакшају пословање привредницима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

logo1gБЕОГРАД - Плаћање пореза на ПДВ по наплати роба и услуга, отпис камата и мировање пореског дуга, повраћај акциза на нафтне деривате који се користе у индустријске сврхе, укидање “музичког” динара за занатлије, као и утврђивање ове накнаде у зависности од површине објекта и његове географске локације, само су неке од законских новина које би требало да олакшају пословање привредницима.

Осим тога, од почетка ове године почели су да се примењују и порески прописи који треба да омогуће привредницима олакшану комуникацију са Пореском управом Србије, као и њену модернизацију и смањење бирократије.

 

Од почетка године на снази бројни нови закони

 

Од 1. јануара ове године ступили су на снагу бројни закони на којима је радило Министарство финансија и привреде. Међу најважнијима су Закон о буџету за 2013. годину, Закон о изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност (ПДВ) који предвиђа да се ПДВ наплати по реализацији роба и услуга, Закон о условном отпису камата и мировању пореског дуга, измене Закона о ауторским и сродним правима.

Према Закону о условном отпису камата и мировању пореског дуга - грађани и привреда, који закључно са 31. октобром 2012. имају пореска дуговања, имају могућност за отпис затезних камата и мировање главног дуга. Услов је да измире пореске обавезе из новембра и децембра 2012. године, као и јануара 2013., и то најкасније до 31. јануара ове године.

Осим права на отпис камате, од ове године порески обвезници имаће право на замрзавање пореског дуга, као и на одложено плаћање главног пореског дуга од 2014/2015. године на 24 месечне рате, без средстава обезбеђења. Свим привредницима и грађанима који одмах измире главни порески дуг, аутоматски ће бити отписана целокупна затезна камата и дуг за доприносе за здравствено осигурање. Стицање услова за пореску амнестију трајаће до 31. јануара 2013. године.

 

Повраћај ПДВ-а на опрему и храну за бебе

 

Измене и допуне Закона о ПДВ увеле су могућност плаћања обавеза за ПДВ тек по наплаћеној реализацији робе и услуге. Овај систем наплате могу да примењују обвезници ПДВ-а чији укупан промет добара и услуга у претходних годину дана није већи од 50 милиона динара и који су у том периоду непрекидно били евидентирани за обавезу плаћања ПДВ-а.

Истим законом, предвиђено је да родитељи у Србији од нове године имају право на повраћај ПДВ-а на опрему и храну за бебе. Враћање новца од ПДВ-а предвиђено је за млеко за одојчад, кашице, креветац, колица, столицу за храњење, столицу за кола и пелене. Захтев за рефундацију ПДВ-а може да се поднесе двапут годишње, и то од 1. до 15. фебруара, односно од 1. до 15. јула текуће године.

Право на рефундацију може се остварити за производе купљене до навршене прве године старости детета у износу до 40.000 динара, а за производе купљене од прве до друге године у износу до 30.000 динара.

 

Подигнут цензус за обавезан улазак у систем ПДВ-а

 

Изменама и допунама Закона о ПДВ-у, цензус за обавезан улазак у ПДВ систем подигнут је са четири на осам милиона динара, што ће бројним малим предузетницима омогућити да бирају између ПДВ система, или паушалног опорезивања. Сви који не желе да уђу у систем ПДВ-а на основу новог подизања цензуса, треба да поднесу захтев Пореској управи Србије, како би били изузети из тог система.

Изменама Закона о ауторским и сродним правима уводи се јединствена наплата за "музички динар", а такође и ограничење на максималне износе ове накнаде, док су занатлије ослобођене те обавезе. Угоститељи сада музички динар плаћају у зависности од површине објекта и географске локације.

 

За привреду веома важан Закон о редовности плаћања

 

За фунционисање привреде јако је важан и Закон о редовности плаћања, који почиње да се примењује од 31. марта 2013. године, а њиме се ограничавају плаћања државе привреди на 45 дана, а између фирми на 60 дана.

Такође, у овој години, мала и средња предузећа (МСП) моћи ће да рачунају на наставак програма субвенционисаних кредита за ликвидност, а Србија ће од Европске инвестиционе банке добити кредитну линију од пола милијарде евра за овај део привреде.

Европска банка за обнову и развој определила је и за 2013. годину подршку кредитирању малих и средњих привредних друштава, у износу од око 500 милиона евра.

Из ресорног Министарства финансија и привреде најављено је да је одлучено да се скрати рок за повраћај ПДВ-а за претежне извознике са 15 на десет дана, а за остале компаније са 45 на 30 дана. Претежним извозницима сматраће се и она предузећа која извозе 50 одсто производње, а не 75 процената као до сада.

У наредних месец дана биће размотрена и могућност да држава са 25 одсто буде оснивач малих и средњих предузећа, која би после одређеног периода могла да откупе то учешће. Потреба за овом иновативном мером, како је истакнуто, јавља се, јер многа средња предузећа нису у могућности да подигну банкарске кредите, па би им држава као мањински акционар помогла да реализују неке пројекте.

 

Активна улога Привредне коморе Србије у усвајању закона

 

Привредна комора Србије (ПКС) активно се залагала за измене прописа који ће обезбедити ефикасније јавне набавке, плаћање ПДВ-а по наплаћеној реализацији, условни отпис камата и мировање пореског дуга, укидање парафискалних намета привреди…

Комора је дала конкретне сугестије за измене Закона о јавним набавкама како би се превазишли проблеми уочени у пракси – поједностављење, убрзавање и олакшавање процедуре за понуђаче, смањење трошкова у прибављања доказа о испуњености услова за учешће у поступку доделе уговора у јавним набавкама, разрада мерила за примену критеријума економски најповољније понуде, уређење поступка мале набавке, јачање контроле и заштите права понуђача.

Закон о јавним набавкама усвојен је 29. децембра 2012. године, ступио је на снагу од 6. јануара ове године, а примењиваће се од 1. априла 2013. године.

 

Лобирање за смањење парафискалних намета привреди

 

Форум малих и средњих предузећа и предузетника ПКС и његови чланови, у протеклом периоду, активно су лобирали у институцијама и предводили делегацију у разговорима са Министарством финансија.

Осим измена Закона о ПДВ-у, затражено је и елеминисање непотребних административних процедура и смањење парафискалних трошкова. Истрајавање чланова Форума, током две године, на укидању парафискалних намета уродило је плодом, али само делимично, јер је поред 138 укинутих, преостало још толико сувишних дажбина.

Форум је инсистирао да се реши проблем сиве економије, доношењем одговарајућег закона који би регулисао пословање, тражио је и демонополизацију тржишта и формирање специјализоване финансијске институције, попут Развојне банке, која би била подршка малим и средњим привредним друштвима у развоју и извозу.

 

Подношење пореске пријаве електронским путем – без чекања на шалтерима

 

Од 4. Јануара Пореска управа Србије омогућила је свим пореским обвезницима да поднесу појединачну пореску пријаву електронским путем преко сајта poreskauprava.gov.rs.

Електронску појединачну пореску пријаву моћи ће да поднесу и порески обвезници који још нису прибавили дигитални квалификовани сертификат (електронски потпис). Рок за подношење пријаве је 31. јануар.

На сајту Пореске управе постављен је линк преко кога ће порески обвезници моћи да пошaљу унапред припремљене фајлове са појединачним пореским пријавама. Структура тих фајлова и упутство за њихово креирање доступни су, такође, на сајту Пореске управе Србије.

Намера је, како истичу надлежни, да се на овај начин пореским обвезницима омогући што једноставнија достава појединачне пореске пријаве, без непотребних трошкова, губљења времена и чекања у редовима, али и да их подстакне да у што већој мери електронски послују са Пореском управом. То ће бити и законска обавеза од 1. јула 2014. године.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 18 јануар 2013 04:28
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

1 Коментар

  • mladi preduzetnik

    Evo kako da mlad i ambiciozni covek u srbiji zapocne posao. Bezite odavde sto pre. Sada imam 21 godinu, sa 19 sam preuzeo porodicni biznis u malom mestu u vojvodini sa 6 radnika i ni dinar nisam dobio od drzave srbije toliko sam ispekcija imao da sam morao zatvori nakon 14 meseci i dan danas sam na sudu sto nisam imao toplu vodu u wc.kada budem bio van granica svoje domovine srbije onda cu napisati svoje ime i imena ljudi koji svojom inteligencijom i svojim radnim mestima doprinose da srbija razvija preduzetnistvo kod mladih ljudi.

    mladi preduzetnik петак, 18 јануар 2013 14:58 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија