Кућа Добрих Вести

Login

Повратити животну радост

Оцените овај чланак
(1 Глас)

The-Little-PrinceПАРИЗ - "Уколико желиш да направиш брод, не личи на оне људе који иду да траже дрва, припремају алатке, додељују задатке, смањују обим посла, већ учи људе носталгији морског бескраја", написао је француски писац Антоан де Сан Егзипери (Antoine de Saint Exupéry).

Један други Француз, универзитетски професор, поручује онима, који су почели да се баве предузетништвом да ако желе у томе да уживају нека испробају једну или више стратегија које он предлаже.

 

Oхрабрујуће предузетништво

 

Особе које су напустиле посао да би се бавиле предузетништвом, ангажоване су више него када су радиле у фирми и често се због тога обесхрабрују. Иако више нису ,,робови" свог послодавца, оне се, ипак, осећају ухваћене у ,,канџе" великих клијентских фирми према којима морају да се усклађују.

Постати млади предузимач је потез за храбре људе, пише на веб сајту: lecercle.lesechos.fr

Поступати према својим животним начелима, имати за циљ нешто више од стварања новца, то је мото младих предузетника.  

,,Да би уживали у предузетништву предлажем да испробате једну или више од ове три стратегије", каже француски професор Патрик Жолан (Patrick Jaulent)

 

Власник идеје

 

Постаните власник велике идеје, која ће бити ваша потпора за нешто значајно, иако, у садашњем тренутку не можете је у потпуности остварити. Неопходно је да изразите глобални циљ ваше фирме, да друге упознате са идејом, не само са специфичним производима које нудите. Уз велику идеју, почећете да доживљавате да вам прилазе особе које хоће да вам помогну и буду финансијери. Велика идеја ће вам омогућити да размишљате и о другим стварима, не само о тренутној кризи, као и да замишљате привлачнију будућност. Та ментална подршка ће вам омогућавати да у тешким тренуцима идете напред.

Уз ту велику идеју, подстичете талентоване људе да вам се придруже

 

Позитиван утицај

 

Створите позитиван утицај. Неке ствари је тешко сам обављати и треба се придружити малим групама да би ујединили снаге. Размишљајте о кооперацији са другима, која омогућава да се продају различите врсте производа.  

Савези ,,малих" могу да постану велика привредна снага и тако обезбеде просперитет сваком члану. Када вас је више, лакше је привући пажњу, преговарати о ценама, бити информисан.

На пример, компанија ,,Фонтера" (Fonterra) са Новог Зеланда, која је формирана 2001. године, главни је светски извозник млечних производа,  јер окупља више од 10.000 малих власника, пољопривредника.

Још један добар пример. Након урагана Сенди, који је протутњао источном америчком обалом, специјализована тела ФЕМА (Federal Emergency Management Agency) и СБА (Small Business Administration) ујединила су своје снаге да би помогла новим идејама малим фирмама у погођеним областима.

 

Нови начини пословања

 

Пронађите нове начине коришћења старих производа и услуга или нађите некога ко ће моћи да их ,,оживи”. То би могло да значи покретање нове пословне активности чија је сврха проналажење купаца за производе или услуге који су слабо коришћени. Шта мислите зашто је чувени режисер Џорџ Лукас (Georges Lucas), односно продуцентска фирма  ,,LukasFilm" продао Микију Маусу (Mickey Mouse) замишљени лик Дарт Вадер (Darth Vader) из серије ,,Ратови звезда"? Лукас је имао тешке тренутке, али је успео да одржи своју идеју.

 

Порука Жолана

 

,,Конфекцијска индустрија може да користи велики број комада материјала за израду нових производа. У САД сам се упознао са радом једне од младих фирми, која је користила гуме за израду хаљина и баштенских гарнитура", рекао је Жолан, ,,Те три стратегије вам могу помоћи да отворите нове могућности. Зна се да оживљавање старог производа или услуге, ствара велику радост. Али не само то, већ и све остало, би могло да учини да добијете снагу да утичете на то да ваши клијенти што редовније обављају своја плаћања и испуњавају обавезе".

Вођен великом идејом Жолан наводи пример своје успешне пословне приче, коју је започео 1994. године. Тада је напустио посао универзитетског професора и посветио се приватном пословању у области информатичке делатности.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 24 јануар 2013 14:57
Вукица Сотировић

је професор језика из Београда, љубитељ речи какао писане, тако и усмене, али и музике и покрета. Воли природу и комуникацију са људима, због чега се и бави страним језицима да би могла да са што више људи разговара и размењује знања и искуства. 
Приступила пројекту ,,Куће добрих вести” јер сматра да живот може бити испуњен само када се чине лепе и хумане ствари, када се помаже другима, што је за њу највеће задовољство.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија