Кућа Добрих Вести

Login

Предузећа из Србије на изложби хране у Москви

Оцените овај чланак
(2 гласова)

08-02-2013-prodekspoБЕОГРАД/МОСКВА - Представници 22 предузећа из Србије представиће од 11. до 15. фебруара своје производе на 20. међународној изложби хране и пића “Продекспо 2013” у Москви.

Привредна комора Србије по седамнаести пут организује наступ српске привреде на “Продекспу”, највећој годишњој специјализованој изложби у Русији и Источној Европи, коју посети у просеку око 60.000 посетилаца.
У Москви ће са представницима предузећа боравити и председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

 

Од Банинија до Липовог фрушкогоског меда

 

Потенцијал српске прехрамбене индустрије представиће познате српске фирме, међу којима су београдски ”PFI Polimark Food Industry” , кикиндски “Банини”, новосадска “Неопланта”, “Алева” из Новог Кнежевца, нишки “Benlian Foods”, “Мастер Фриго” из Београда, нишки “Yumis” и “ITN” Београд.

Производни програм 14 фирми, са ознаком „Најбоље из Војводине“ на два штанда, представиће Покрајински секретаријат за привреду у Новом Саду. Међу тим фирмама су „Репро трејд“ Нови Сад, „Апатинска пивара“, „ИМ Топола“ Бачка Топола, новосадска „Јазак вода“, хоргошки „Витамин“, „Здраво Органик“ из Селенче, „Житко“ из Бачке Тополе, „Винарија Ковачевић“ из Ирига, „Винарија Винум“ Нови Сад, „Липов фрушкогорски мед“ из Петроварадина, „Промонт груп“ Нови Сад, зрењанински „Дијамант“, „Институт за ратарство и повртарство“ из Новог Сада и „ДТД Рибарство“ Бачки Јарак.

 

Међукоморски сусрети

 

Током сајма, планирани су сусрети представника коморског система Србије и Руске Федерације, као и представника Московске асоцијације привредника. У саставу делегације, поред председника ПКС Милоша Бугарина, биће и представници коморског система Војводине.

Привредну сарадњу Републике Србије и Руске Федерације карактерише међусобна бесцаринска трговина за око 99 одсто робе из Царинске номенклатуре према Протоколу, који су владе Русије и Србије потписале 22. Јула 2011. године у Београду.

Протоколом је дефинисана либерализација међусобне трговине за све врсте тепиха и подне покриваче, намештај, регистар касе, мониторе и пројекторе, телевизијске пријемнике, скроб и гликозни сируп.

 

Робна размена Србије и Русије

 

Размена је обележена константним дефицитом на српској страни, којем превасходно доприноси учешће енергената у распону од око 70 одсто до 80 одсто. Робна размена у 2012. години Републике Србије и Руске Федерације достигла је 2,71 милијарду долара и бележи пад од 21 одсто у односу на 2011. годину.

Извоз из Србије бележи раст од око 9,5 одсто у односу на 2011. и његова вредност износи 871,4 милиона долара. Увоз бележи пад од око 30,7 одсто у односу на 2011. године са вредношћу од милијарду и 847,9 милиона долара.

Негативан салдо у трговини Србије са Русијом забележен је у висини од 976,5 милиона долара. Русија је пети партнер Србије код извоза са учешћем од око 7,6 одсто, а након седам година други у увозу са учешћем од око 10,2 одсто. Покривеност увоза извозом износи око 47 одсто.

У контексту сталног јачања привредне и трговинске сарадње и усмерености српских компанија према тржишту Руске Федерације, говоре и подаци о ширењу листе роба у извозу и компанија које обављају извозну делатност.

                               Извор: Кућа добрих вести/ПКС

 


Последњи пут измењено понедељак, 11 фебруар 2013 03:03
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија