Кућа Добрих Вести

Login

Србија је врло слична снажној жени

Оцените овај чланак
(5 гласова)

21-03-2013-Zensko-preduzetnistvoБЕОГРАД - Србија је врло слична снажној жени и морамо да је учинимо још снажнијом и да је променимо и кроз економску иницијативу жена предузетница, изјавила је данас у Београду Мади Шарма (Madi Sharma), чланица Економског и социјалног комитета Европске Уније (EU).

Учествујући, као специјална гошћа, у раду седнице Савета за женско предузетништво Привредне коморе Србије (ПКС) она је нагласила да би и из тих разлога женским предузетништвом требало да се баве министарства економије, а не министарства за родну равноправност, као што је то често случај у многим земљама.

“Жена је као врећица за чај, не знамо њену снагу док је не убацимо у врућу воду”, метафорички се обратила скупу жена предузетница - Шарма, наглашавајући да је Србија врло слична тој снажној жени и да економија ове земље треба много више да подстиче и улаже у развој женског предузетништва.

Шарма која је и сама предузетница, која је бизнис почела у својој кухињи, а сада води "Мади групу" (Madi Group), има и две фабрике, а на својим предавањима даје наду хиљадама жена широм света, истиче да “снажно верује у предузетништво”.

 

Седам милиона идеја у Србији претворити у акцију

 

“Србија има седам милиона, а ЕУ 500 милиона људи. Нека сваки од тих седам милиона грађана ове земље или оних пола милијарде људи Европске уније има само по једну идеју коју би требало претворити у акцију и реализовати, замислите колико то може променити свет. Циљ ми је да седам милијарди идеја људи на овој планети претворим у акцију”, надахнуто је рекла Шарма.

Да би се то реализовало на нивоу Европе потребно је усвојити само четири политичка документа, нагласила је она и предочила да сада води акцију прикупљања милион потписа, којима би се у Европској комисији иницирале ове активности.

 

Министарство за жене

 

ЕУ, према њеним речима, мора да усвоји четири политичка документа која се односе на оснивање Министарства за женско предузетништво (у оквиру Министарства економије), за увођење амбасадора који ће проверавати прописе како не би имали негативан утицај на женско предузетништво, за сакупљање података везаних за приступ средствима за финансирање и на имплементацију законодавства о родној равноправности у одлучивању, навела је Шарма.

Ова документа су у САД, предочила је она, постојала још пре тридесетак година, а било је потребно десет година да се дуплира број жена предузетника.

 

Савет за женско предузетништво

 

Активности Савета за женско предузетништво у 2013. години, како је предочено на данашњој првој овогодишњој седници тог тела, биће усмерене на снажно заговорање увођења системских мера за одрживи развој женског бизниса.

Приоритетне активности биће заговарање организовања јавног слушања о женском предузетништву у скупштинском Одбору за људска и мањинска права и родну равноправност, као и реализација препорука Студије о женском предузетништву у Србији.

Иницијатива за оснивање Гаранцијског фонда за предузетништво жена, развој посебних шема подршке женских кооператива кроз оснивање кредитних задруга и других небанкарских извора финансирања, као и развој мера подршке у области пореског законодавства, само су неки од предлога који су се могли чути на данашњој седници.

Саветница председника ПКС Радмила Миливојевић подсетила је да је Савет за женско предузетништво формиран прошле године са идејом да се тај вид предузетништва постави у системски оквир. Многи програми и пројекти за женско предузетништво немају пун ефекат ако то питање није системски решено, нагласила је Миливојевић и указала да су кључне форме финансијске подршке малом бизнису микрокредитне шеме и штеднокредитне задруге.

 

Закони постоје али је потребно применити их у пракси

 

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић истакла је да Србији не мањкају закони и стратешки документи и да је лако написати закон, али остаје проблем његове пуне имплементације у пракси. Она је напоменула да постоје два важна стратешка документа за ту област - Национална стратегија за побољшање положаја жена и унапређивање родне равноправности (2009-2015) и Национални акциони план, који је прати.

Петрушић је као пример отпора према тој врсти промена у друштву навела то што је Закон о равноправности полова четири пута ишао у Скупштину и враћао се сваки пут наново “очишћен” од инструмената за примену у пракси. Она је подсетила  да је равноправност полова већ загарантована Уставом, а циљ осталих правних аката је да препознају области деловања и убрзају процес остваривања родне равноправности.  

 

Удео жена у предузетништву у Србији је само 26 одсто

 

Сања Поповић Пантић, експерткиња Фондације за развој економске науке (ФРЕН) и сарадница на пројекту израде студије, изнела је резултате истраживања која указују на то да је удео жена у предузетништву у Србији само 26 одсто, а да је стопа гашења предузећа које су основале жене чак 47 процената. Ради тога је, како је закључено у студији о предузетништву жена у Србији, која је рађена за Министарство финансија и привреде, неопходно увести широке мере и програме подршке женском предузетништу. Јер, како је закључено у студији, за одрживост тих предузећа нису довољни само финансирање и грантови, већ и канцеларије које су, према речима Поповић Пантовић, нека врста "СОС линије за предузетнице".

Она је указала и на важност укључивања жена предузетница у ланце добављача, пројекте прве и друге шансе, гаранцијске фондове, кредите за самозапошљавање и систем венчер капитала.  

 

Стратегија развоја женског предузетништва

 

Помоћница министра финансија и привреде Нина Самарџић указала је на стандардизовани сет услуга нефинансијске помоћи, које се посебно односе на старт-ап консалтинг и помоћ при регистровању фирми.

Такође, предочила је она, у припреми је стратегија развоја за период 2014-2020, која ће имати поглавље о стратегији развоја женског предузетништва.
Наставиће се већ традиционални програм женског менторства, који се састоји од тога да успешна предузетница обавља 50 сати рада са предузетницом чији је посао у опадању. У досадашњој пракси, овај програм је, по речима Самарџић, дао добре резултате. Наставиће се и програми афирмације на повећању видљивости женског предузетништва кроз награђивање.

Фонд за развој има предвиђене кредите за женско предузетништво са повољним кредитним стопама. Износ је до 50 милиона динара, са око два одсто камате и банкарском гаранцијом, али су други услови ригидни, па су средства остала неповучена. Зато је министарство упутило писмену иницијативу да се захтев по коме средства може да добије жена која је власница 50 одсто капитала фирме и има управљачку функцију, измени и да средства може да добије и жена која има 25 одсто власништва, рекла је Самарџић.

Женском предузетништву, најавила је она, од помоћи ће бити и Закон о јавним набавкама, који ступа на снагу од 1. априла ове године, са одредбом да и набавке малих износа морају да буду јавно оглашене на сајту. Предузетницама на располагању стоји програм подршке иновативним и брзорастућим предузећима, као и програм за финансирања набавке опреме до пет година старе, који је доступан микро, малим предузећима, занатским радњама и задругама, рекла је помоћница министра финансија и привреде.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 22 март 2013 11:50
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија