Кућа Добрих Вести

Login

Конкурс за доделу бесповратних срестава извозницима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

header-sr-1БЕОГРАД - Агенција за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) објавила је данас у штампаним медијима јавни позив за доделу бесповратних средстава извозницима, извозницима почетницима и пословним удружењима, у укупном износу од 110 милиона динара.
Рок за подношење пријава је 26. април.

Средства су обезбеђена из републичког буџета, а максимлани износ подстицаја је три милиона динара по кориснику, извозницима почетницима два милиона, а пословним удружењима 20 милиона динара.

Извозницима се средства дају за наступ на иностраним сајмовима, отварање представништава у иностранству, за организовани наступ на иностраним тржиштима, и интернационализацију производа кроз јачање конкуретности, јачање маркетинга и заштиту интелектуалне својине.

 

Средства и за почетнике у извозу и пословна удружења

 

Почетници у извозу могу да конкуришу за средства за наступ на иностраним сајмовима и организовани наступ на иностраним тржиштима.
Пословна удружења средства могу да користе за наступ на иностраним сајмовима, организовани наступ на иностраним тржиштима, отварање представништава у иностранству и јачање маркетинга.

Право на доделу средстава имају они који се баве производњом пулуготових и готових производа, или пружањем услуга у области енергетике, грађевинарства, информативних технологија, рециклаже, те индустријског и текстилног дизајна. Од кандидата се тражи да су позитивно пословали у 2011. и 2012. години, и да имају измирене обавезе према држави и запосленима.

 

Услов је најмање 20 одсто прихода од извоза у претходне две године

 

Услов за извознике је да су током те две године остварили најмање 20 одсто прихода од продаје у иностранству, или да су остварили минимум прихода од продаје на иностраним тржиштима у износу од 50.000 евра у сектору производње, или 25.000 евра у сектору услуга.

За пословна удружења, услов је да су чланице током 2011. и 2012. године оствариле укупан промет од најмање пет милиона евра, да су имале најмање 20 одсто прихода на међународном тржишту, и да запошљавају минимално 100 радника.

За наступ на сјамовима помоћ се додељује само малим и средњим предузећима, а на конкурсу не могу учетвовати предузећа која су у тешкоћама, стечају и ликвидацији.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 25 март 2013 16:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија