Кућа Добрих Вести

Login

Добар дизајн - краћи пут до купца

Оцените овај чланак
(2 гласова)

20-04-2012-inovacijeБЕОГРАД - Истраживања показују да дизајн производа може имати пресудну улогу приликом избора купаца. Посебно у развијеним земљама, а све више и на тржиштима земаља у развоју.

Цена није кључни фактор при избору, као раније, већ изглед и функционалност, једноставна употреба и одржавање производа који нису шкодљиви по здравље људи и животну средину.

 

Дизајном до инотржишта

 

У нашој земљи дизајн није у потребној мери интегрисан у домаћу привреду, а често ни довољно прилагођен захтевима иностраних тржишта.

Из тих разлога формирана је секција ,,Дизајном до инотржишта” у Привредној комори Србије (ПКС) са циљем да се унапреди пословна сарадња између реалног сектора и сектора дизајна, како би се поспешило инкорпорирање дизајна у производе и услуге намењене извозу.

Вођени примарном идејом ове Секције крајем прошле године покренути су преговори и успешно успостављена трипартитна сарадња између ПКС, предузећа ,,Вадел"  из Београда и Факултета примењених уметности (ФПУ) која има за циљ заједничку реализацију низа пројеката у оквиру иницијативе ,,Од идеје до пласмана”.

Концепт и садржај ових пројеката фокусирани су на унапређење капацитета индустрије дизајна, са једне стране, и индустрије прераде камена, са друге, као и на пласман производа од камена и освајање иностраних тржишта.

 

Радионица студената ФПУ

 

Успешно окончана прва радионица студената ФПУ, који су ангажовани на изради идејних решења зидних украсних плоча од мермера. Осим инспирације коју побудјује ова тема, струденти ФПУ имали су прилику да се упознају са природом и врстама мермера, техничко-технолошким карактеритикама савремених машина и алатима за обраду камена, са савременим трендом у свету и палетом производа водећих кућа у области дизајна камена, итд.  

Изложба радова са радионице под називом ,,Ток” и учиници пројекта ФПУ, Вадел-а и ПКС биће уприличени на престижном Салону архитектуре, који се ове године одржава од 27. марта до 30. априла у Музеју примењене уметности, као и на Сајму грађевине од 16. до 20. априла 2013.  

Идејна решења до којих су учесници ове радионице дошли, уз помоћ својих ментора, фирма ,,Вадел" ће преточити у узорке и тада започиње нови циклус заједничких активности под окриљем  пројекта.

Овако добијени узорци биће уврштени у производни асортиман ,,Вадела", а ПКС ангажована на изналажењу тржишних канала за пласман дизајном оплемењењих зидних плоча од мермера у иностранство.

На тај начин успешно ће бити заокружена целина ,,Од идеје до пласмана” и остварена пуна синергија деловања једног привредног субјеката, образовне институције и организације за подршку привреди на заједничку добробит, и развој наше привреде и друштва.

Основни циљ ове иницијативе јесте да се нашим предузећима омогући да уз помоћ дизајна унапреде своје извозне перформансе и закораче у нову фазу развоја, а дизајнерима да стекну комплементарна знања која су им неопходна за рад са привредом. Иновативност нашег приступа огледа се у подели ризика и у подстицају партнера да улажу максималан труд како би се осигурала финансијска самосталност и дугорочност заједничких пројеката.  

Комора је посебно упутила позив предузећима за израду намештаја, унутрашњу и спољну декорацију да искористе погодности ових аранжмана, јер управо у тим областима дизајн може да донесе ,,оно нешто” што одређену компанију издваја у односу на конкуренцију.

 

Вадел - ново лице мермера

Компанија Вадел је основана 2010. године, са циљем постављања нових стандарда у обликовању камена и његовој примени у архитектури. Имена водећих фирми као што су ,,Marmocer", ,,Lithos design", ,,Phoenician arts", са којима ,,Вадел" сарађује гарантују висок квалитет избора материјала и пружених услуга.

 

Централа у Београду

Компанија ,,Вадел" поседује сопствени производни погон са најсавременијом CNC технологијом која испуњава најстрожије норме у 2D и 3D обликовању камена. Вадел тим архитеката и дизајнера успешно реализује пројекте из области дизајна ентеријера и екстеријера и стоји вам на располагању са својим знањем, ентузијазмом и креативношћу.

                                            Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 29 март 2013 06:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија