Кућа Добрих Вести

Login

Нови Закон о јавним набавкама

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dokumenti-spisi-akta-papiri-papirologijaБЕОГРАД: Нови Закон о јавним набавкама у Србији почеће да се примењује од сутра, а један од основних циљева је да се омогуће значајне уштеде, смањи корупција и сукоб интереса у тој области.

Закон о јавним набавкама треба да унапреди систем јавних набавки и отклони недостатке који су примећени кроз досадашњу праксу.

 

Новине у закону

 

Разлика у односу на постојећи закон је у томе што спречава да се средства одливају из буџета у приватне џепове. Грађани ће имати увид у трошење новца, али не кад се злоупотреба деси, већ унапред, кроз план набавки.

Нови закон предвиђа централизован и електронски модел јавних набавки, као и озбиљан систем ревизије и контроле. По њему, поступак јавне набавке предвиђа се и за случајеве страних кредита, а посебно се инсистира на заштити оних који примете и пријаве злоупотребе.

Утврђено је да ће се преко Управе за заједничке послове спороводити набавке за државне органе, пре свега за потрошну робу.

Предвиђено је увођење функције грађанског надзорника који ће надгледати поступак јавне набавке чија је вредност већа од милијарду динара. Посао грађанског надзорника моћи ће да обавља стручњак у области јавних набавки или удружење, које се бави јавним набавкама, спречавањем корупције или сукоба интереса.

 

Смањење преговарачких поступака

 

Једна од важних новина је смањење броја изузетака од примене закона и броја преговарачких поступака, као и механизми за спречавање сукоба интереса и корупције у јавним набавкама.

Набавке мале вредности требало би да се спроводе транспарентније, а предвиђено је да се обавезно објављује конкурсна документација.

Први пут су уређене набавке у области одбране и безбедности, а повећане су надлежности и овлашћења Управе за јавне набавке.

Промењен је састав и начин рада републичке Комисије за заштиту права и дата су јој нова овлашћења, као што је новчано кажњавање за непоштовање поступка заштите права и неспоровођење одлука.

Предности домаћим понуђачима и испручиоцима опрема у јавним набавкама биће задржане. Наручилац ће бити обавезан да склопи уговор са домаћим понуђачима ако њихова понуда не буде скупља за више од 10 одсто од понуде стране фирма или конзорцијума.

Рок застарелости прекршаја у јавним набавкама повећан је на три године.

 

Уштеда у јавним набавкама

 

Очекује се да ће применом новог закона, пре свега делимичном централизацијом набавки, уштеде у јавним набавкама износити до седам одсто укупне вредности набавки, односно како очекују у владајућој коалцији, уштеде би требало да буду најмање 600 милиона евра годишње.

Према доступним подацима у Србији вредност јавних набавки је на годишњем нивоу око четири милијарди долара и тај податак довољно говори о неопходности постојања адекватног система јавних набавки.

Јавне набавке у Србији годишње су вредне око 10 одсто бруто домаћег производа, а постоји сумња да се свака пета јавна набавка спроведе незаконито. Процењује се да у Србији има око 12.000 наручилаца у јавним набавкама и 80.000 понуђача.

Према подацима из пројекта ЕУ за јачања јавних набавки у Србији просечан број понуђача на тендерима у сталном је паду, а проценат уговора склопљених на основу само једне понуде бележи раст, тако да је 2003. било седам понуђивача по тендеру и 14 одсто уговора са једном понудом, а 2011. године 3,2 понуђивача по тендеру и 40 одсто уговора са једном понудом.

 

Централизована набавка лекова

Новим Законом о јавним набавкама предвиђена је и централизована набавка лекова. Како ће то изгледати у пракси види се на примеру лека ,,амлодипин", који се користи код високог крвног притиска.

Овај лек производе многе фармацеутске куће, али под различитим заштићеним именом. Код Фајзера се назива ,,норвасц" , код Актависа ,,алопрес", Фармасвиса ,,амлодипин", Галенике ,,амлогал", Хемофарма ,,вазотал" и до сада га је Апотека ,,Београд" набављала од свих произвођача.

Према Закону о јавним набавкама, лекови ће се набављати од оног произвођача који да најповољнију понуду, што значи да, на пример, ако ,,Галеника” буде најјефтинија, апотеке ће имати само ,,амлогал" и уколико је пацијент користио лек другог производача и жели да настави са њим, у апотекама ,,Београд” неће моћи да га купи, али код приватника га може добити и на рецепт.

                                  Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 31 март 2013 04:25
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија