Кућа Добрих Вести

Login

Анкета послодаваца и истраживање о занимањима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

anketaБЕОГРАД - У Србији ће током априла почети истраживање о занимањима и анкета послодаваца, у којима ће учествовати више од 10.000 предузећа, са циљем да се прикупе информације о тражњи за професијама, потребним знањима и вештинама за та занимања, као и планираном повећању броја запослених.

 

 

 

 

Подршка пројектима

 

Истраживања ће бити покренута у оквиру пројекта ,,Подршка креирању политике запошљавања заснованом на подацима", који спроводе Министарство рада, Национална служба за запошљавање у сарадњи са ЕУ, чија је вредност 1, 2 милиона евра.

Резултати пројекта биће искоришћени за планирање мера и активности у складу са потребама послодаваца од стране служби за запошљавање, образовних институција, локалних савета за запошљавање, речено је на конференцији у Медија центру.

Државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Зоран Мартиновић, рекао је да на тржишту рада у Србији влада неповољна ситуација и да би требало утицати на то да се она побољша.

Према његовим речима, проблематична је висока стопа незапослености, као и неусаглашеност понуде и тражње и недовољан број квалификованих људи.
Трећина грађана, који су на евиденцији Националне службе за запошљавање, има нижу квалификацију, 50 одсто лица је са средњом стручном спремом, а свега 13 одсто њих је висококвалификовано. Проблем је висока стопа незапослености младих људи, велике регионалне разлике, недостатак законске регулативе.

Мартиновић сматра да је анкета о радној снази из октобра 2012. године показала да је стопа незапослености смањена за три одсто у односу на април прошле године, а да је укупна стопа незапослености 23,1 одсто.

На евиденцији НСЗ има 792.000 грађана, нова анкета биће завршена у априлу, а у сарадњи са Републичким заводом за статистику у јуну ће бити спроведена нова како би се видело да ли је стопа незапослености смањена.

 

Подршка ЕУ

 

Представник делегације ЕУ у Србији Хосе Антонио Гомез рекао је да ће та делегација дати подршку креирању боље ситуације на тржишту рада, додајући да је стопа запошљавања на веома ниском нивоу, знатно испод просека земаља чланица ЕУ.

ЕУ подржава активне мере запошљавања, казао је он, и додао да је најављена анкета од велике важности, будући да подаци нису ажурирани у последњих 20 година.

Вођа пројекта Михаил Кубиш рекао је да би резултати требало да се искористе за планирање на националном, али и локалном нивоу.
Национални кординатор пројекта Светлана Аксентијевић навела је да ће овог пута, у односу на претходна два, методологија истраживања бити унапређена и да ће бити обухваћена и микропредузећа.

Неке од њих ће посетити и анкетирати саветници из Националне службе за запошљавање, док ће од неких бити затражено да на упитнике одговоре у електронској форми.

Аксентијевић је казала да ће истраживањем бити обухваћено 9.000 привредних субјеката и 2.000 предузетника, а да ће на терену бити 700 саветника.
Прва фаза пројекта ће почети крајем априла, а друга фаза на јесен и трајаће до краја године.

                                                Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 16 април 2013 03:27
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија