Кућа Добрих Вести

Login

Почиње највећи скуп о електронском пословању

Оцените овај чланак
(3 гласова)

palicПАЛИЋ – Четрдесетак предавача и више од 300 учесника, привредника, банкара, као и студената и свих оних који желе да унапреде своје пословање на интернету окупиће се на 13. по реду конференцији Е-трговина која почиње данас и траје до 26. априла, већ по традицији на Палићу код Суботице.

Организатори су најавили да ће ову највећу конференцију о електронској трговини и електронском пословању која се одржава у нашој земљи, отворити потпредседник Владе Србије и министар спољне и унутрашње тровине и телекомуникација Расим Љајић.

Ове године један од фокуса овог скупа биће покушај давања одговора на питања у вези са могућностима наше државе да својим законским актима побољша услове функционисања е-трговине, изјавио је за “Кућу добрих вести” директор Конференције Е-трговина Небојша Ђурић.
Он је додао да ће главни фокус на Конференцији бити да се покушају дати одговори трговцима који желе да послују у Србији, шта могу да ураде у вези са електронским пословањем.

 

Директни контакти привредника и представника државе

 

То ће, према речима Ђурића, бити омогућено и у директним контактима привредника који послују на интернету са представницима државне управе, министарстава финансија и привреде, трговине и телекомуникација, који доносе одлуке о законским оквирима и општем окружењу које утиче на услове пословања.

Један од наших најбољих познавалаца пословања на интернету и кооснивач Конференције Е-трговина Драган Варагић је за наше интернет новине изјавио да је на “репертоару” првог дана конференције – 24. априла, главни догађај Округли сто на тему одговора на питања Државе у контексту законске регулативе која би требало да олакша процес е-трговине. Данас ће веома актуелно бити и представљање е-сервиса царине.

Подсећајући да је прошлу, 12. конференцију “уживо” посредством стриминга, гледало више од 9.000 корисника, Ђурић је рекао да ће то бити омогућено и ове године посредством Блиц онлајна.

Први панел ће бити посвећен успостављању дијалога надлежних органа и привредника заинтересованих за интернет пословање, а током тродневне конференције биће одржано и пет стручних радионица, затим обуке намењене привредницима да започну и унапреде своје интернет пословање, како да се повежу на систем плаћања, како да се оглашавају, комјунити менаџмент - управљање налозима ка друштвнеим мрежама, за претраживаче, само су неке од тема које ће се моћи чути на конференцији, предочио је Ђурић.

Он је указао да је други дан намењен академцима на коме ће педесетак студената са разних бизнис смерова, завршне године, а електронско пословање им је будућа струка, приказати своје радове и разменити искуства.


Е-трговина 2013

 

И ова 13-та, као и све претходне конференције, поред Србије као земље организатора, обухватиће и земље из окружења – Словенију, Хрватску, БИХ, Црну Гору, Македонију и Румунију. Сви домаћи и инострани стручњаци, који су заинтересовани да своје знање и искуство прошире, и да се више информишу о савременим достигнућима у области повећања популаризације електронског пословања, али и да то примене у својим матичним земљама, наћи ће се на овој конференцији.

 

Е-ТРГОВИНА AWORD

Од 2003. године ради афирмације успешних домаћих искустава у развоју е-пословања, уведена су и признања за допринос развоју електронског пословања у Србији – „Е-трговина аwард 2013 “ . Сви заинтересовани у овој области, своје предлоге у вези реализованих домаћих пројеката, за које сматрају да заслужују улазак у избор за најбоља домаћа e-business и е-commerce решења у 2012. Години, своје пријаве могу послати на сајту Е-трговине. (хттп://www.етрговина.орг/етрговина-аwард/пријава-пројекта/)

 

ТЕМАТСКЕ ОБЛАСТИ КОНФЕРЕНЦИЈЕ

За три дана, колико међународна конференција траје, обрађиваће се многе теме. Области које заслужују највећу пажњу, свакако су Интернет маркетинг, online PR, social media, Правни аспекти електронског пословања, Систем заштите електронских трансакција на Интернету, Е-banking, Брокерско пословање на интернету, Платне картице и системи плаћања на Интернету као и многе друге.

 

ОКРУГЛИ СТОЛОВИ НА Е-КОНФЕРЕНЦИЈИ

Новитет на конференцији биће одржавање пет специјализованих workshop-ова, који су смештени тако да за фокус имају приказ практичне примене из конкретне области за унапређење е-трговине, тачније осмишљени су тако да су адекватни за е-трговце у случају да желе да успоставе и вођење online prodavnice. Међутим, значајне су, и свакако битне две теме које ће бити представљене у форми Округлог стола, а то су Стање на тржишту оглашавања и online медија и Законска регулатива у области е-трговине, шта је то промењено и које нас изменe закона још очекују.

Сајт који можете пратити и сазнати сва дешавања са конференције је – etrgovina.org

Драган Варагић је напоменуо да ће другог дана конференције посебно занимљиво бити представљање примера кривичних дела које ће описати Бранислав Веселиновић из Службе МУП-а за борбу против организованог криминала.

Трећег дана конференције Вјекослав Бобар ће представити рад е-сервиса за јавну набавку у контексту скорашњих измена Закона о јавним набавкама.
У склопу конференције, у више наврата и првог и другог дана биће представљене различите статистике које показују стање коришћења интернета у Србији и свету, стања е-трговине у Србији, шта се продаје на Интернету, итд.

Биће представљени подаци компаније Гартнер на тему е-commerce трендова у свету, компанија Gemius ће приказати интересантне и веома релевантне статистике коришћења интернета у Србији, као и Limundo своја искуства у пословању. Биће представљни и трендови е-куповине, а Shopmanija.rs  ће приказати шта се највише тражи у домаћим е-продавницама.

 

Текст писале: Агнеза Трпковски и Мирјана Бачкоња

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 24 април 2013 05:22
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија