Кућа Добрих Вести

Login

Расим Љајић отворио 13. конференцију Е-трговина

Оцените овај чланак
(2 гласова)

palicПАЛИЋ - Вредност електронске трговине у Србији прошле године износила је око 180 милиона евра, а овај вид трансакција, односно, куповине и продаје преко интернета користило је око 600.000 људи, што је значајно више него раније, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар унутрашње и спољне трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Отварајући 13. Конференцију Е-трговина на Палићу, министар Љајић је напоменуо да је то, ипак, значајно мање у односу на е-трговину у оквиру Европске Уније, где је укупан промет посредством интернета достигао лане 300 милијарди евра.
Истина је да ми “каскамо” у области Е-трговине за светом и да се налазимо у почетној фази развоја куповине и продаје посредством интернета, али у томе је будућност и перспектива и могућност великог доприноса нашем економском развоју и запошљавању, рекао је министар Љајић.

 

У електронској трговини лане учествовало 600.000 људи у Србији

 

Он је предочио да просечна вредност тих трансакција у Србији није тако велика и да на нашим сајтовима износи нешто мање од 50 евра, а што се тиче иностраних сајтова просечна вредност трансакција је 170 евра.

Љајић је истакао значај појаве већег броја интернет продавница, као и укључивање великих трговинских ланаца који су своје производе почели да нуде путем интернета.

Он је као други разлог за овај почетни успех навео чињеницу да све већи број људи користи интернет, што је резултат увођења широкопојасног интернета, као и резултат примене савремених мобилних телефона посредством којих се може обављати интернет трговина.
Љајић је рекао да су главни разлози зашто ова област није толико развијена у Србији то што постоји неповерење и још доста непознаница, када је у питању начин плаћања посредством интернета, затим слаба рачунарска писменост, слаба платежна моћ грађана, као и неодговарајућа законска регулатива.
Љајић је најавио да би у том смислу требало донети неколико нових закона и изменити постојеће и да је планирано да се до краја године донесе закон о електронском пословању, а већ након првомајских празника, измене и допуне Закона о књиговодству, што ће све  што ће значајно афирмисати електронско пословање.

 

Олакшати законске процедуре за Е-трговање у Србији

 

Министар је рекао да би требало спровести и измене Закона о платном промету, како би се поједноставиле пореске процедуре и да би требало донети нови закон о платним услугама, како би се унапредило плаћање путем телефона.

Љајић је додао да се довођењем Пејпала у Србију, очекује повећање промета у електронском пословању за 200 до 300 одсто.
Уколико успемо да уклонимо све постојеће препреке, ми заиста можемо наредне године, на 14. конференцији Е-трговина да кажемо да смо урадили доста тога у области електронске трговине.

Неки ће рећи, напоменуо је министар, да постоји бојазан од укидања радних места, али то није тако, јер на једно затворено место постоји могућност отварања шест радних места у области електронског пословања.

Више од 300 учесника и гостију поздравио је у име града-домаћина и градоначелник Суботице Модест Дулић који је указао на значај ове тродневне конференције, која траје до 26. априла, где ће врхунски стручњаци у овој области, информатичари, предузетници и менаџери моћи да размене искуства у области електронске трговине.

 

Говорници првог дана Е-трговине

 

Након свечаног отварања конференције, учесницима се представио Владан Зиројевић co-founder & CTO (Donesi.com), који је говорио на тему онлајн (online) бизниса у регији – шта смо научили”, док је о “Q&А глобалном онлајн бизнису из Србије” казивао представник Преловац Медиа – Владимир Преловац.

Говорила је и  Paulina Adamska из International Business Development Manager at Gemius, и то на тему “Personalized recommendation engine - improve your conversion!”, да би предавање првог дела конференције закључила Мирјана Поповић представница Shopmania.rs говорећи на тему “Шта купци траже на е-продавницама у Србији.”

Своја искуства из праксе на тему “Прихват платних картица у Србији” поделиће са нама данас и Ђорђе Шашковић, директор продаје еМС, о структури тржишта е-трговине и шансама за покретање пословања у Србији говориће Олга Максимовић, извршни директор Лимунда д.о.о., а као најмлађи предузетник из области е-трговине представиће се Раде Јоксимовић из Earn Coupon d.o.o. и испричати нам своју причу како је за само 18 месеци изградио и продао свој стартап (startup) за шестоцифрен износ.

Извор: Кућа добрих вести


Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија