Кућа Добрих Вести

Login

Без ПДВ-а на секундарне сировине

Оцените овај чланак
(3 гласова)

PDVvvvvБЕОГРАД - Захваљујући иницијативи Привредне коморе Србије (ПКС) око 5.000 фирми, које учествују у сакупљању и промету секундарних сировина као што су – месинг, бронза, сиви лив, стари електрични шпорети, фрижидери, акумулатори и други неупотребљиви производи због истрошености, ослобођени су плаћања пореза на додату вредност (ПДВ).

ПКС је иницирала изналажење решења проблема примене Правилника о утврђивању сировина и услуга које су непосредно повезане са секундарним сировинама, ради прецизнијег дефинисања тих сировина и различитих тумачења код обрачуна и плаћања ПДВ-а.

Министарство финансија и привреде 19. августа изменило је Правилник о утврђивању сировина и услуга које су непосредно повезане са секундарним сировинама. Прецизирањем текста правилника отклоњена су различита тумачења и поступања у пракси, па ће на исти начин бити третиране секундарне сировине у пореским прописима и прописима које регулишу област управљања отпадом.
Секундарним сировинама ће се сматрати како отпаци основних и обојених метала, тако и њихове легуре, као и најшири обухват производа који нису употребљиви због истрошености.

Од сада исти третман за гвожђе, бакар, месинг и бронзу

Привредници су указали да је у претходном периоду постојала различита пракса и да су поједине пореске управе, приликом контроле пореских обвезника тумачиле да, на пример, месинг није секундарна сировина, јер није наведен у правилнику који дефинише шта се сматра секундарном сировином у смислу опорезивања потрошње. 

Тако су фирме које се баве сакупљањем и прометом секундарних сировина од гвожђа, бакра, цинка ослобођене плаћања ПДВ, док су оне које баве прометом секундарних сировина од месинга, бронзе, сивог лива биле дужне да плаћају порез на потрошњу.

Такође, истрошени акумулатори за рециклажу приликом увоза имали су третман секундарне сировине, а када су прикупљани на домаћем тржишту за рециклажу, нису третирани као секундарна сировина.

                                                                                                 Извор:Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 01 септембар 2013 15:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија