Кућа Добрих Вести

Login

Светска недеља зелене градње

Оцените овај чланак
(3 гласова)

zeleniБЕОГРАДСветска недеља зелене градње (World Green Building Week 2013) oбележaва се од 16. до 20. септембра 2013. године широм света.

Светска недеља зелене градње подсећа нас на централну улогу које „зелене зграде“ и заједнице имају у смањењу глобалне емисије гасова са ефектом стаклене баште и штеде новац, док у исто време отварају радна места, смањују сиромаштво и унапређују квалитет живота.

Ове године догађаје ће организовати и водити кампање, Савети зелене градње из преко 90 земаља света који представљају укупно преко 20.000 огранизација, компанија и институција.
Тема овогодишње недеље зелене градње биће “Зеленије зграде, бољи простори, здравији људи”.
Ове године, Светски савет зелене градње поставио је тему која наглашава вредности зелених зграда за људе – без обзира да ли је реч о продуктивности радника у пословним зградама, бољим резултатима ученика у школама, здравијим радним местима за здравствене раднике и запослене у школама, или бољим домовима за људе широм планете.
Тема је намерно широка и флексибилна, нудећи Саветима зелене градње, њиховим члановима и партнерима широк спектар могућности промоције током Светске недеље зелене градње:

Повезивање зелене градње са људима

Зграде су пројектоване и изграђене из једног разлога – људи. Светска недеља зелене градње 2013 је прилика да се покаже како зелене зграде унапређују здравље, благодет и квалитет живота корисника зграда, без обзира да ли је реч о пословним објектима, кућама и стамбеним зградама, школама, болницама, тржним центрима или индустријским објектима. Ово је добра прилика да чланови савета покажу своја достигнућа и личне приче о томе како зелена градња може да унапреди наше животе.

Представљање пословних потенцијала зелене градње

Нови извештај Светског савета зелене градње о економским потенцијалима зелених зграда укључује и цело поглавље у ком се истиче начин на који зелено пројектовање и извођење могу да унапреде продуктивност радника и здравље и благодет корисника. Светска недеља зелене градње је јединствена прилика да се Савет са својим члановима обрати компанијама инвеститорима и истакне разлоге зашто зелена градња може да унапреди њихово пословање.

Стварање платформе за лобирање

Веза зелених зграда са локалним заједницама и здрављем људи треба бити представљена званичницима. Треба објаснити како зелена градња може да оствари приоритете унапређења продуктивности, здравља и благодети људи, и зашто треба да се нађе у врху политичке агенде.
Иначе, у Европи ће у наредном периоду бити потребно око 2,5 милиона радника који су едуковани да раде по принципима зелене градње, а то је шанса за Србију да искористи своје потенцијале у овој области, који се стално увећавају.
Изградња зелених зграда свега пет одсто скупља од уобичајеног система градње. Тиме се, међутим, омогућавају уштеде до 40 одсто воде, 20 до 50 одсто енергије и 70 одсто отпада, а повећава задовољсто живљења за 30 одсто.

Кључне поруке

Зелене зграде су боље место за живот, рад и игру.
Унапређењем квалитета унутрашњег и спољашњег простора, зелене зграде стварају здравије просторе за живот – домове, школе, болнице, радна места и целе градове.
Зелене зграде могу да унапреде благостање и квалитет живота за све припаднике једне заједнице.
Зелена градња у различитим областима
Ученици у зеленим школама показују боље резултате на тестовима, имају мање изостанака и лакше савладавају градиво.
Пацијенти у зеленим болницама брже оздрављују и потребно им је мање лекова, запослени остају верни установама у којима раде чиме се смањују трошкови здравствене заштите.
Запослени у зеленим канцеларијама трпе мање стреса, имају боље здравље и продуктивнији су.
Зелени домови су здравији домови.
Зелене зграде стварају зеленије, здравије заједнице које су разноврсна, приступачна, инклузивна и здрава места за живот, рад и игру.
                                                                      Извор: Кућа добрих вести/Савет зелене градње Србије


Последњи пут измењено четвртак, 19 септембар 2013 23:38
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија