Кућа Добрих Вести

Login

Mилион динара за био сушару за производњу биља

Оцените овај чланак
(4 гласова)

nlbБЕОГРАД – Нова љубљанска банка (НЛБ) Србија, објавила је резултате другог конкурса за избор најбољег пројекта у области органске производње и прераде хране и уручила награду у вредности од милион динара аутору најбољег пројекта.

Аутор најбоље оцењеног пројекта и добитник главне награде је Јанош Фараго, из села Ором код Кањиже са пројектом „Био сушара за производњу био биља“.

Главну награду уручио је преседник Извршног одбора НЛБ Банке Само Нучич, који је том приликом истакао да НЛБ банка Београд као друштвено одговорна компанија препознала велики значај као и све већу потребу за унапређењем органске производње и прераде хране.

„Овај сегмент пољопривредне производње је у изузетном замаху, не само зато што то налажу европски трендови у пољопривреди, већ пре свега због тога што данас органска храна представља императиве за здравље људи“, рекао је Нучич.

„Врло важан циљ овог конкурса је да људима у Србији, пољопривредницима или онима који би то постали пошаљемо поруку и покажемо да постоји могућност одрживог развоја индивидуалних газдинстава на свим подручјима Србије, као и да реализација ових пројеката, односно развој посла у органској производњи може једној породици и са мало пољопривредног земљишта и са мањим улагањима, донети могућност да од земље успешно живе“, додао је он.

Будући да је још један од предлога нарочито импресионирао комисију, НЛБ банка је издвојила и додатна средства и доделила још једну специјалну награду у износу од 350.000 динара.

Ову награду – донацију, добила је Пољопривредна школа са домом ученика у Футогу, која је учествовала са пројектом „Органски сир за све генерације“.

Банка је донирала школи новац за подршку и помоћ у опремању млекаре за прераду органског млека и производњу органског сира.

Највећи број пројеката из комплементарне органске производње

Другу годину за редом НЛБ банка подржава и промовише органску производњу и прераду хране у Србији.
Конкурс за најбоље пројекте у овој области отворен је 20 маја и трајао је до 10. септембра и на адресу банке је у овом периоду стигао 41 пројекат.

Према условима конкурса, право да учествују су имали само пољопривредни произвођачи са регистрованим пољопривредним газдинством, а пројекти који су конкурисали за награде морали су бити у складу са свим начелима сертификоване органске производње и прераде хране.

Генерално, највећи број пријављених пројеката се односио на развој комплементарне производње органске хране (на истом газдинству присутна биљна и сточарска производња), већина њих се односила и на одређени облик прераде, мањи број на развој опреме за сушење поврћа и воћа, наводњавање, едукацију будућих произвођача, удруживање а било је и оних који исказују жеље, а неки то већ и чине да своје производе поред продајне мреже финализују на најпрофитабилнији начин путем развоја туризма на својим газдинствима.

                                                                                                  Извор: Кућа добрих вести/НЛБ Србија

 


Последњи пут измењено субота, 28 септембар 2013 14:03
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија