Кућа Добрих Вести

Login

Војводина Метал Кластер освојио треће место у Европи

Оцените овај чланак
(2 гласова)

klasterrrrrБЕОГРАД - Пројекат Војводина Метал Кластер освојио је треће место на европском такмичењу најбољих ИПА пројеката у 2013. години и добио награду - European Projects Awards IPA 2013 коју додељује Европска Пројектна Асоцијација (www.europeanprojects.org). Додела награда уприличена је данас у Бриселу у Европском парламенту. 

Пројектом Војводина Метал Кластер (Vojvodina Metal Cluster) – удружено је више од сто предузећа металске гране из Војводине, ради повећања конкурентности на тржишту.

Кластер (енгл. cluster) је концепт повезивања предузетника унутар једног индустријског сектора, уз чврсту сарадњу са научним и државним установама, најчешће на регионалном или националном нивоу, ради бољег пласмана одређене врсте производа. Повезивање обухвата све сегменте - од производње до маркетинга и дистрибуције.

Кроз овај пројекат предузећима су пружене услуге у координисању заједничког наступа на извозним тржиштима, као што су Италија, Немачка, Словенија..., затим могућности заједничке набавке материјала и опреме, савремен и иновативан приступ истраживању и развоју, сертификацију и стандардизацију, ефикасну едукацију запослених, нове развојне пројекте и приступ изворима финансирања, маркетинг и усвајање европских стандарда.

Годишњи обрт предузећа у овом кластеру је 350 милиона евра

Предузећа окупљена у овом кластеру запошљавају око 6.500 радника и имају годишњи обрт око 350 милиона евра.
Пројекат „Војводина Метал Кластер" финансирала је Европска унија (ЕУ) из Регионално друштвено-економског програма развоја, са укупном вредношћу пројекта од 862.000 евра, где донација ЕУ износи 739.687 евра, а остало су сопствена средства партнера. Реализација пројекта трајала је 27 месеци од марта 2011. до маја ове године.
Европско такмичење European Projects Awards IPA 2013 отворено је за учешће свих организација Западног Балкана, Турске и Исланда које су реализовале пројекте финансиране из европског Инструмента за предприступну помоћ – ИПА фондова.
Партнери у пројекту „Војводина Метал Кластер“ су општина Темерин као носилац пројекта, Покрајински секретаријат за привреду, Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Универзитет Нови Сад – Факултет техничких наука, Иновациони центар италијанског региона Fruli Venecia Đulia, општина Стара Пазова и Металски кластер Срема – МЕМОС и опште удружење предузетника АДА.

                                                                                                       Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 08 октобар 2013 19:06
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија