Кућа Добрих Вести

Login

За информатичку обуку жена на селу 1,3 милиона динара

Оцените овај чланак
(4 гласова)

vasinНОВИ САД - Покрајински Завод за равноправност полова доделио је представницима 13 општина у Војводини бесповратна средства у вредности од 1,3 милиона динара, које ће се уложити у информатичку обуку жена на селу.

Средства су добиле општине Врбас, Оџаци, Кањижа, Сечањ, Бачки Петровац, Алибунар, Жабаљ, Рума, Житиште, Бачка Топола, Ковачица, Темерин и Суботица. 
Пројекти финансирани тим средствима обухватају обуку око 500 жена у 32 села у Војводини, што ће допринети њиховом економском оснаживању.
"Умеће је правити са малим новцем велика дела. Када са 1,3 милиона динара обучите скоро 500 сеоских жена информатичким вештинама, урадили сте велико дело", рекао је покрајински секретар за приреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин захваливши се свим сарадницима који учествују у креацији овог програма, а нарочито локалним самоуправама које су препознале да сеоске жене треба подржати да буду самосталније.
"У времену, када су путем компјутера и интернета доступне информације из целог света, то значи да смо сеоске жене учинили и грађанкама света", поручио је Васин и навео да је ова активност започета пре неколико година, када је пет хиљада сеоских жена обучено да користи компјутер и то у школама у њиховим срединама.
Од новца који је уплаћен, велики број тих сеоских школа је опремљен информатичким кабинетима.

Информатичка писменост – пут до ревитализације села

Ови информатички програми су међу најефикаснијим када се говори о економском оснаживању сеоских жена и унапређењу њихових предузетничких могућности.
"Нажалост, сеоске жене припадају најсиромашнијим друштвеним групама, упркос њиховим бројним осведоченим способностима и када се ради о економском преживљавању њихових породица и вођењу домаћинства и када је реч о органској производњи хране и баштама", истакла је директорка Завода за равноправност полова Весна Шијачки.
Циљ финансирања овакве врсте обука за жене на селу јесте подстицање унапређења положаја жена на селу, подршка сеоским женама да, путем информатичког описмењавања, унапреде сопствене предузетничке особине за активно учествовање на тржишту рада, затим, подршка локалним самоуправама да информатички обучене сеоске жене укључе у развојне политике и ревитализацију села, као и подизање капацитета локалне самоуправе за унапређење политике једнаких могућности.

                                                                                    Извор: Кућа добрих вести/портал АП Војводине


Последњи пут измењено недеља, 13 октобар 2013 23:38
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија