Кућа Добрих Вести

Login

АОФИ планира гаранције за МСП за увоз опреме и сировина

Оцените овај чланак
(3 гласова)

AOFIБЕОГРАД - Агенција за осигурање и финансирање извоза (АОФИ) планира да почне издвање плативих гаранција за мала и средња предузећа и гаранција за увоз опреме и сировина, најавила је директорка те агенције Ана Малешевић.

Тим новим гаранцијама се увећава кредитни потенцијал предузећа код пословних банака и истовремено кредити постају јефтинији за фирме због додатног средства обезбеђења – гаранције АОФИ, рекла је Малешевић у ауторском тексту за највноји број НИН-а.
Агенција намерава да у фокус стави подршку малим и средњим предузећима кроз нове линије кредита средњорочног карактера. У плану је и осигурање у име и за рачун државе, чиме би се осигурала наплата великих државних извозних послова, рекла је она.
Малешевић је навела да је у првој половини ове године Србија остварила извоз вредан 6.064 милиона евра. У географској структури извоза уочљиво је да његов највећи извоз потиче из округа Шумадије, Западне Србије и Војводине.
Према категоријама делатности, највећи извоз остварује се у прерађивачкој индустрији - 90,7 одсто, од тога извоз моторних возила и приколица чини 17,8 одсто од укупног извоза, удео прехрамбених производа је 10,8 одсто, основних метала 7,6 одсто, прозвода од гуме и пластике 7,4 одсто и хемијских производа 6,9 одсто.
Према њеним речима од оснивања 2005. године до сада АОФИ је одобрила 1.389 кредита у вредности од 472 милиона евра и осигурала 182 клијента са више од 6.000 одобрених кредитних лимита, али је издато свега 16 гаранција за извознике у вредности од укупно 83 милиона евра.
Подстицај извозних активности је стратешки интерес земље на којем ће АОФИ интензивно радити у наредном периоду.

                                                                                                          Извор. Кућа добрих вести/НИН


Последњи пут измењено субота, 26 октобар 2013 14:58
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија