Кућа Добрих Вести

Login

Данас почиње Belgrade Venture Forum

Оцените овај чланак
(3 гласова)

forumБЕОГРАД - Belgrade Venture Forum (BgVF), највећи регионални инвестициони скуп, на коме ће учествовати више од 50 govornika iz 15-так zemalja, као и велики међународни и домаћи инвеститори, почиње данас у подне у београдском хотелу Метропол Палас (Metropol Palace Belgrade).


Најављено је да ће овај дводневни Форум, чији je поносни медијски партнер "Кућа добрих вести" (www.dobrevesti.rs), посвећен финансирању иновативних стартапа (startup) малих и средњих предузећа и развоју предузетништва, који организује Seven (Serbian Venture Network), отворити министар привреде Републике Србије Саша Радуловић, а учесницима ће на данашњем свечаном отварању говорити и Државни секретар у Министарству за спољну и унутрашњу трговину Стефан Лазаревић, као и Dr. Stephan Heieck из – немачког GIZ Access-а (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit).
За време Belgrade Venture Foruma, у нашој престоници ће боравити више од 30 домаћих и страних инвеститора, који долазе из свих крајева света, од Израела до САД, са укупним инвестиционим портфолиом од преко две милијарде евра, који улажу у свим фазама развоја, од идеје до већ успешне компаније.
Биће присутни фондови који инвестирају у све фазе развоја компанија - од великих фондова попут Intel Capital (инвестиционе јединице произвођача чипова Интел), затим EBRD Venture Capital Facility, до оних фондова и организација које се баве инвестирањем и подршком за za seed, стартап и ране фазе развоја, попут Мета Групе (Meta Group), Founders Institute, Xevin Investments, CleanTechTure, World Entrepreneurship Forum, Eleven i LauncHub akceleratora.
Учесници ће моћи да прате и говоре представника највећих светских ИТ компанија, попут Мајкрософта (Microsoft), Гугла (Google),  затим инвеститора у велики технолошки парк у Инђији Embassy Techzones, као и Black Adder-а,  StartLabs Acceleratorа i drugih.

Говорници овогодишњег највећег инвестиционог форума на Балкану

На конференцијском делу форума, 50-так говорника, међу којима су и Владимир Дефранчески, Бајбарс Алтунтас  (Baybars Altuntas), Џастин Вилкокс (Justin Wilcox) и други најинспиративнији предавачи из Европе и САД, одржаће предавања и учествоваће на панелима који покривају теме о стартап трендовима, проналажењу инвеститора, најновијим методологијама развоја пословања, женама као стартап предузетницама, образовном систему и превођењу истраживања у комерцијалне технологије.

Први дан конференције
На почетку првог дана уводно обраћање о стартап трендовима, имаће Владимир де Франчески директор Founders Institute, а своју презентацију имаће и професор Војин Шенк са Универзитета у Новом Саду.
Првог дана конференције биће одржан и посебан панел на тему академске институције и спин-оф компаније, а међу говорницима су Иванка Поповић, проректор за науку на Универзитету у Београду, Geoff Butcher, из Black Adder inc, предузетник Tomas Celig, као и Google амабасадор Предраг Спасојевић.
О корацима који се требају предузети између предузетника и пословних анђела говориће и Baybars Altuntas, амбасадор Турске и балканских земаља на Светском форуму предузетништва,  а након тога уследиће и посебан панел „Жене у стартапу, шта можемо научити од великих примера“.
Једна  од првих говорница на овом панелу биће и Бранислава Гајић, директорка Инфостуда, а на том панелу ће учествовати још и Ивана Гађански, суоснивач и главни службеник за науку у фирми Pubsonic, као и Јана Родић суоснивач и парнтер у LiveView Studio.
Уследиће затим панел на тему интелегентних производа намењених здравственој  заштити у коме ће учествовати Geoff Butcher, Black Adder inc, Justin Wilcox, из Nimbus Health, Саша Цветојевић, власник фирме Insako као и Roop Chandwani, генерални директор у Aggio Partners Limited.
Први дан ће бити заокружен предавањем (око 18 часова) на тему „Европски региони, најбоље из праксе“, а биће речи о подстицању иновација и инвестиција у Фландрији, Белгија. На ту тему говориће Томас Кастрел заменик директора у Flanders Investment and Trade.

Други дан конференције

Другог дана конференције биће, између осталог презентована и искуства компанија које су добиле инвестиције. Међу говорницима ће се наћи Саша Шарунић , генерални директор  фирме FiveByFive, затим Иван Рашић оснивач CaseTrek, Јанко Милуновић из „Brainstormа“, Стојан Вратеш, генерални директор Digital Solution and Technology.
Своје предавање на тему corporate venturingа, имаће и Maciej Zak, директор за инвстиције у Intel Capital. Ова глобална инвестициона организација, улаже у акцијски капитал у широк спектар компанија које нуде хардвер, софтвер и услуге усмерене на предузећа, мобилност, здравље потрошача. Intel capital је уложила више од 9,5 милијарди долара у више од 1.050 компанија из 47 земаља.
Следи затим панел на тему зелене економије и обновљиве енергије на коме ће говорити Mark Crandall, преседник компаније Continental Wind Partners, Mourad Benayed, из фирме CleanTechTrue Partners, затим  Kristof De Buysere, партнер у фирми Value Development,  Marius Strecke, виши консултант у Roland Berger и виши консултант у фирми Accenture Elena Boškov Kovač.
О важности избора правог старт-ап тима на посебном панелу говориће Небојша Лазић из StartLabs акцелатора, затим Владимир Преловац генерални директор Prelovac Media, Marek Rusiecki, генерални директор у Xevin Capital и Bal Balaji директор у Bal Labu. Искуства инвеститорa у Србији представиће и Раде Ракочевић, српски предузетник и инвеститор.
Овогодишњи Belgrade Venture Forum оплемењен је и темама сарадње у региону, па ће тако о могућностима и изазовима за прекограничне инвестиције у региону Југоисточне Европе говорити Ирина Димитрова, финансијски директор у LaunchHub Accelerator, Анита Млинарић Трегнер, менаџер за развој пословања Хрватској и региону из Meta Group, Ivo Simov, из фонда Eleven и Далибор Марјановић из  пословно иновацијске агенције Хрватске – BICRO. Модератор овог панела биће власник хрватске „Нетокрације“.

Четрдесет одабраних да представе своје пројекте и идеје инвеститорима

Крај је резервисан за доделу награда најуспешнијим пословним идејама на такмичењу које ће бити одржано у оквиру форума, а за добијање новца за покретање стартапа.
У такмичењу пред инвеститорима у хотелу Метропол Палас данас и сутра (19. и 20. новембра), од преко 130 пријављених, већином, стартап (start up) пројеката, стручни жири је одабрао 40 најперспективнијих из целог региона.
То су пројекти следећих компанија:  Advanced Security Technologies, AEDES COOP из Београда, новосадски AlfaNum d.o.o., затим Applikacije,  Arcturus, београдске ArtMediaGroup (за чији је назив производа "НЕВИДЉИВИ ЗВУЧНИЦИ" – идеју дала и због тога је “одговорна кума” Агнеза Трпковски из Куће добрих вести), затим Augeo Consumer Communications, Biofor System, београдски COPRIX media, DIGITALNE TEHNOLOGIJE d.o.o., Ebloo, Elastyc-net d.o.o., Festomat, Inc., Fliiby, Infora Research Group, Innovative Energy Solutions, ION Solutions, IT TV Produkcija, Kreativni odjel d.o.o., LiveViewStudio, Make Bulgaria ltd., MediaWorks d.o.o., Mobi-Kupon, Morena inzenjering, NumberPicture Ltd., Plum Mark doo, PRO-BIT PRO.4 d.o.o., Rezervoar Doo, Satwork d.o.o. Banja Luka, Spinwise, Startup tim sa projekta III45017 (Tehnol. metalurski fakultet), Strawberry energy из Београда, SunX doo, Telecardio, TestingAgents, TruckTrack, новосадски Yanado и ZESIUM mobile. Више података можете видети на следећем ЛИНКУ BgVF у одељку Pitching Competition.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 19 новембар 2013 10:51
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија