Кућа Добрих Вести

Login

Завршен BgVF-најбоља пословна идеја компаније "Strawbbery energy"

Оцените овај чланак
(5 гласова)

forumjedanБЕОГРАД – Belgrade Venture Forum (BgVF), највећи инвестициони скуп на Балкану, завршен је вечерас свечаним проглашањем шест најбољих стартап пројеката, од којих је прво место освојила нова пословна идеја београдске компаније “Стробери енерџи" (Strawbbery energy), познате у свету по првом соларном пуњачу - стробери "дрвету" намењеном за допуну батерија за мобилне телефоне на јавним просторима.

Друго место, по оцени стручног инвестиционог жирија, био је пројекат компаније Лајв вју студио (LiveViewStudio), док је трећепласирана била фирма Арктурус (Arcturus d.o.o). Од 38 пословних идеја, које је жири одабрао за представљање (pitching) пред страним и домаћим инвеститорима током дводневног Форума, од 130 пристиглих апликација на конкурс, још три фирме су награђене - Телекардио (Telecardio), Фестомат (Festomat) и Моби Купон (Mobi Kupon).

Од нове мобилне апликације до 3д анимације нашег окружења

Представница првонаграђене компаније "Strawbbery energy" Бојана Борковић, која је примила награду од хиљаду евра, нетбук и мобилни телефон Бојана Борковић изјавила је тим поводом за "Кућу добрих вести", која је била медијски партнер Belgrade Venture Foruma, да је пред инвеститорима њихову старо-нову идеју представио оснивач компаније Стробери енерџи Милош Милисављевић. 

Она је објаснила да је њихов дотадашњи бизнис модел био да продају стробери соларно дрво и то до сада 12 комада, а да сада развијају нову апликацију за мобилне телефоне помоћу које ће корисници соларних пуњача "моћи да скидају и прате свој утисак на окружење и да виде колико су енергије утрошили, за колико су минута напунили свој телефон". У оквиру те апликације, планирамо да, када је развијемо  у будућности убацимо и неки рекламни простор и огласе и да онда, у принципу, то продајемо и да окренемо бизнис план, а да стробери дрвеће онда инсталирамо бесплатно.
Наш инжењерски тим је на томе радио, то ће бити мрежна апликација на којој ће бити представљени сви наши производи и садашњи и будући које ћемо развијати, тако да ће то бити заокружена прича, предочила је Борковић.

Јана Родић, пројект менаџер Лајв креативног студија, која је у име своје другонаграђене компаније представљала њихову пословну идеју и визију, изјавила је за наше интернет новине, поводом добијеног признања, да се њихов интердисциплинарни креативни студио бави креативном применом нове технологије која омогућава да уз помоћ камере и сензора, а сутра, на пример, путем гугл наочара, види непосредно физичко окружење обогаћено 3д анимацијама, сликама или било којим дигиталним садржајима.

На тај начин, објаснила је она, наше непосредно окружење постаје нови интерфејс и омогућава различите нове интереакције. Она је навела да, рецимо, у Музеју науке и технике постоји њихова веома популарна анимација за децу где су аналогне игре попут пузли обогаћене виртуелним 3д садржајем, тако да деца слажу пузле које могу да виде у 3д технологији.

Јана је оценила веома значајним учешће њихове компаније на Белгрејд венчер форуму. "Представљање на оваквом инвестиционом скупу је врло позитивно јер смо освојили и награду, али и без тога ово је био одличан повод да се организујемо. Ми смо креативни студио и о свом пројекту нисмо размишљали као о бизнису, петогодишњем плану, контроли трошкова, на пример".

Овај форум је, предочила је Јана,  "део процеса у који смо ушли кроз програм Европске уније за инвестициону спремност предузећа, што нам је све заједно омогућило да се организујемо, промовишемо оно што радимо и евентуално, надам се, нађемо инвеститоре".

На Belgrade Venture Forumu, који је организовао SEVEN (Serbian Venture Network), учествовало je више од 40 еминентних говорника из пословног света, као и представници 30 инвеститора у Србији, који приватно финансирају предузећа у ИТ сектору, зеленим енергијама и сличним пројектима. Овај инвестициони скуп омогућио је склапање нових послова и контаката.

На конференцијском делу форума организовано је шест панела и округлих столова, а на теме: Жене у предузетништву, Корпоративно инвестирање, Изазови и прилике прекограничних инвестиција, Академске институције и предузетничке компаније, Нове технологије у здравству...

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 21 новембар 2013 10:37
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија