Кућа Добрих Вести

Login

За развој предузетништва на Западном Балкану 140 милиона евра

Оцените овај чланак
(6 гласова)

narrrrrБЕОГРАД -  Европска унија подржаће предузетништво у региону Западног Балкана са 140 милиона евра кроз регионални фонд који би требало да почне да ради средином наредне године.

„Фонд ће омогућити додатне изворе повољнијег финансирања, што је тренутно једна од главних препрека за развој домаће привреде, као и повећање конкурентности, пре свега малих и средњих предузећа“, изјавила је специјална саветница министра привреде Ана Трбовић на регионалној конференцији Европске мреже предузетништва Ана Трбовић у Привредној комори Србије.
У фонду ће учествовати Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), Европска инвестициона банка (ЕИБ), Европски инвестициони фонд, а државе региона ће мањим делом учествовати средствима из својих буџета.
"Србија је буџетом за наредну годину већ одредила око 300.000 евра за учешће у том фонду", казала је Трбовићева и истакла да ће корист од тог фонда за домаћу привреду бити вишеструко већа од буџетског улагања за његов рад.
Она је нагласила да је у питању некласични вид финансирања, који не подразумева зајмове банака, већ улагање инвестиционог фонда у деонице, односно сувласништво предузећа, али и обезбеђивање консултаната за фирме.
Трбовићева је рекла да ће новац из фонда моћи да се добије за предузетнички капитал, за гаранције и техничку помоћ, али је додала да није одређено колико ће свака од земаља из региона добијати средстава из фонда.
"Новац ће бити доступан пре свега и малим и средњим предузећима, али делом и великим компанијама", казала је она и навела да ће управљач тог фонда бити приватно предузеће које ће ускоро бити изабрано и које ће на комерцијалним основама да бира који ће пројекти добијати средства.
Радионице о женском предузетништву
Регионална конференција Европске мреже предузетништва (ЕЕН) за конзорцијуме из региона Југоисточне Европе (Словеније, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Србије) одржава се данас и сутра у Привредној комори Србије.
Директор Националне агенције за регионални развој Милош Игњатовић казао је да ће се током дводневне конференције о предузетништву одржати радионице о женском предузетништву, трансферу технологије, кластерима, заштити права интелектуалне својине.
Према његовим речима преко Европске мреже предузетништва у Србији ове године услуге посредовања добило је 460 предузећа на 55 међународних пословних сусрета, а 34 српске компаније је потписало уговоре о пословној сарадњи са страним фирмама.
Он је подсетио и да је Европска комисија прошле недеље усвојила програм за конкурентност малих и средњих предузећа укупне вредности 2,3 милијарде евра у наредних седам година.

                                                                                                                  Извор: Кућа добрих вести/НАРР


Последњи пут измењено уторак, 26 новембар 2013 01:24
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија