Кућа Добрих Вести

Login

Значајне могућности унапређења сарадње Србије и Индије

Оцените овај чланак
(6 гласова)

pkssssssБЕОГРАД -  Привредници из Индије су заинтересовани да инвестирају у многе области у Србији, а највише у филмску, фармацеутску, ауто индустрију и у сектор информационих-технологија (ИТ).

Привредна делегација Србије посетила је Индију од 24. до 30. јануара, где је индијским привредницима представљено око 100 потенцијалних инвестиционих пројеката у Србији вредности око седам милијарди евра.

Наиме, како је предочено на заједничкој конференцији за новинаре, после велике инвестиционе конференције прошле године у Москви, Привредна комора Србије (ПКС) наставила је активности на промоцији српских потенцијала у Њу Делхију, Ахмадабаду, Бангалореу и Мумбаију.

„Посета делегације Привредне коморе Србије Индији важан је корак у настојањима да Србија постане видљивија на економској мапи света“, рекао је председник ПКС Жељко Сертић на конференцији за новинаре, на којој су представљени резултати постигнути у Индији.

Саветник председника Привредне коморе Србије (ПКС) за међународну сарадњу Зоран Бојовић предочио је да је акценат представљених пројеката био на 154 компаније у Србији које су у процесу реструктурирања и траже стратешког партнера.

Индијски инвеститори, посебно су били заинтересовани, како је навео, за ауто индустрију и отварање производних погона у Србији за производњу трактора  (“Mahindra” i “Tata”), за Рударско-топионичарски басен Бор, Сартид, сегмент наводњавања и одводњавања, као и за снимање филмова.

Делегација ПКС посетила је индијску фабрику управљачких система „Сона Којо“ и разговарала са заинтересованима за улагање у више области у Србији, а посебно у области аутомобилске индустрије, машинске индустрије, иригационе механизације.

Он је додао да су многе корпорације из Индије оцениле да би било добро да искористе повољности у Србији, нарочито могућност извоза у Русију који им пружа уговор о слободној трговини између наше земље и Руске федерације.

Раст трговинске размене, дефицит на страни Србије

Амбасадорка Индије у Београду Нариндер Чаухан (Narinder Chauha) нагласила је да су Србија и Индија пријатељске земље и да постоји пуно простора за унапређење сарадње.

Чаухан је подсетила да се у априлу очекује формирање мешовитог комитета у области пољопривреде, а преговара се о споразумима у области ајурведске медицине и информационо-комуникационих технологија, док на бази споразума у области науке и технологије у Србију стиже пет индијских врхунских научника из пет различитих области.

Амбасадорка Индије је предочила да је индијски ИТ сектор прошле године остварио извоз од 80 милијарди долара, подсећајући да се у нашем граду Инђији већ реализује ИТ парк као инвестиција компаније из Бангалора, те да ће инвестиција индијске "Embassy Group", значајно оснажити односе наше две државе.

Према подацима ПКС-а, обим трговинске размене Србије и Индије бележи константан раст од 2006. године уз све израженији спољнотрговински дефицит на страни Србије.

У  првих  11  месеци 2013. године, према подацима ПКС, укупна робна размена Србије и Индије била је 196,1 милион долара, од чега је извоз из Србије био 6,9 милиона долара, док је увоз из Индије био 189,2 милиона долара.

Ајурведа - наука о животу

Ајурведа, што на санскриту значи „наука о животу“ је традиционална индијска наука о здрављу (стара колико и људски род), чији се принципи лечења заснивају на светом и природном начину живљења. Индијска медицина, ајурведа, посматра и анализира људски живот и његово здравље кроз јединство тела, духа и ума и описује кориснe, бескорисне, срећне и несрећне аспекте живота. Здравље је дефинисано као: стање еквилибријума dosha (хумоура), agni (дигестивних сокова, ензима и хормона), dhatu (ткива) и нормалног излучивање mala (отпадних материја), заједно са срећним стањем atma (душе), indriya (сензорних и моторних органа) и manas (ума).

Извор: Кућа добрих вести 


Последњи пут измењено субота, 08 фебруар 2014 15:49
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија