Кућа Добрих Вести

Login

Фоторобот данашњег купца стана

Оцените овај чланак
(5 гласова)

kupacБЕОГРАД - Фоторобот данашњег купца стана изгледа овако: има 38 година, ради већ дуже од деценије а још живи код родитеља или изнајмљује стан. 

Плаћен је мање од 550 евра, од чега готово половину намерава да даје банци сваког месеца скоро до пензије само да би стекао кров над главом.

Истраживање у коме су обрађена 263 кредитна захтева показало је и да нашег просечног купца стана не интересује у којој банци ће подићи кредит, све док је он најјефтинији.

Просечни купац стана има 38 година и више од десет година стажа.

Најстарији купац стана рођен је 1951.године а најмлађи 1990.

Две трећине стамбених кредита тражили су мушкарци а тек сваки трећи захтев послале су жене.
Око 64.000 динара, или 550 евра месечно зарађује просечан купац стана. Највећа плата купца стана износи 310.000 динара или око 2.650 евра месечно. Интересантан је и податак наведен у овој анализи да тек 20.000 динара месечно зарађују неки од људи који би да обезбеде кров над главом.

Трећина испитаника поред плате има и друге приходе, просечно 37.500 динара или 325 евра, а у погледу задужености само четвртина је већ задужена, у просеку 13.000 динара.

Готово сви купци су запослени, сваки двадесети има своју фирму, а тек четворо су пензионери.
За највреднији тражени стамбени кредит просечни грађанин Србије морао би да издвоји готово 70 годишњих зарада, а тек једна петина купаца намерава да кредитом пазари кућу.

Просечна вредност стамбеног кредита износи 43.650 евра. Највреднији захтеви износи 330.000 евра, најјефтинији свега 8.000 евра.

Просечна рата коју би корисници кредита били спремни да плаћају износи око 26.500 динара или око 230 евра.

Просечна вредност учешћа за стан је 10.500 евра а четвртина нема намеру да даје учешће.

Иако је без њега све теже добити било какав кредит, многи купци станова и даље не желе осигурање.

Подаци показују да су клијенти једне банке углавном аплицирали за кредит код неке друге банке и готово су сви спремни да промене банку у случају боље понуде.

                                                                                                Извор: Кућа добрих вести/Каматица маркетПоследњи пут измењено уторак, 11 фебруар 2014 22:21
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија