A+ A A-

За иновативне фирме из Србије 8,4 милиона евра од Европске уније

Оцените овај чланак
(5 гласова)

inovacijeeeeeБЕОГРАД – Фонд за иновациону делатност организовао је данас свечаност на којој је представљено 12 пројеката који ће са 8,4 милиона евра бити финансирани у оквиру пројекта подршке EУ иновацијама у Србији.

Пројекат се финансира из средстава претприступних фондова и спроводи у сарадњи са Светском банком.

Програми у оквиру Програма разног развоја у наредних годину дана ће добити по 80.000 евра бесповратних средстава, а у оквиру Програма суфинансирања иновација до 300.000 евра у виду условног гранта (донације).

Фонд ће финансирати фирме: "Пројектинжењеринг Тим" за уређај који ће служити за заштиту објеката у случају земљотреса, "Novelic" за иновативно решење за помоћ слепим и слабовидим људима, "Унитехна Алати" за нови уређај за зелено резање, "COFA Games" за нову "мултиплејер акциону стратегију" и „Euro Cal " за нови ултразвучни калиметар који ће имати примену у хемијској, прерађивачкој, прехрамбеној и фармацеутској индустрији.
Финансиране ће бити и фирме "365ads" за платформу која ће помоћи будућим младама у организацији венчања, "Eipix Entertainment" за интерактивну видео игру, "Екофунги" за нову технологију узгајања печурки, „NS Web Development" за софтверске услуге за клинике, "Coprix Mediа" за помагало за учење, "Stan Technologies" за брзу машину за пуњење и паковање јогурта у чашама и "Techno Naiss " за напредни колиматор са побољшаним фокусирањем и механизмом за аутоматску замену филтера.

Иновативан приватни сектор у Србији

Србија има велики потенцијал области иновационих технологија и најбрже ће напредовати ка ЕУ ако помогне тај сектор, сложили су се учесници данашње свечаности.
„Веома смо задовољни утицајем који донација ЕУ има у изградњи предузетничког сектора у Србији”, рекао је Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији, и додао да „подршка ЕУ сектору иновација већ показује видљиве резултате, због чега ЕУ планира да настави да подржава Фонд за иновациону делатност и иновативни сектор кроз будуће пројекте, пружајући неопходну финансијску подршку“.
Девенпорт је нагласио да 460 апликација за пројекте показује да је приватни сектор у Србији веома иновативан и позвао српску владу да настави да помаже тај сектор поручујући да стварање јаке и одрживе платформе за привредни раст и развој приватног сектора треба све више да буде у фокусу економске политике.
Девенпорт је за ову годину најавио покретање новог пројекта у вредности од пет милиона евра под називом „технолошки трансфер“ који ће бити реализован са истим партнерима.

Грантови за научно-истраживачке институте у Србији

Како је објаснио биће обезеђени грантови за научно-истраживачке институте у Србији, који ће моћи да се повежу са индустријом.
Свечаности је присустовао и министар просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић који је истакао да је подршка коју ЕУ пружа на овај начин веома значајна због директног доприноса напорима које министарство улаже да ојача и промовише науку и технолошки развој у Србији.
Шеф Канцеларије Светске банке Тони Верхеијен истакао је да су за нашу земљу важне иновације јер морамо бити конкурентни са земљама које су већ у ЕУ.
За пројекте у Србији до данас је шест милиона евра одвојено за подршку иновацијама у оквиру Пројекта подршке иновацијама, за 41 пројекат кроз Програм раног развоја и 12 пројеката кроз Програм суфинансирања иновација.

Извор: Кућа добрих вести/Фонд за иновациону делатност


Последњи пут измењено петак, 14 фебруар 2014 23:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани