Кућа Добрих Вести

Login

Потенцијал женског предузетништва недовољно искоришћен

Оцените овај чланак
(3 гласова)

okruglistoooooБЕОГРАД - У Србији једну четвртину предузетника чине жене, али је њихов потенцијал недовољно искоришћен, те би држава требало више да се ангажује на успостављању боље законске регулативе и финансијске подршке том бизнису,  закључак је округлог стола одржаног протекле седмице на тему успостављања економске политике која ће подржати женско предузетништво.

На овом скупу у организацији Удружења пословних жена Србије представљен је програм који има за циљ да у већој мери укљуци и представнике законодавне власти, односно парламента у решавање проблема које имају предузетнице.
У расправи су учествовали и посланици којима је указкано да жене у нашој земљи постају предузетнице углавном из нужде, како би обезбедиле егзистенцију, па зато имају аверзију према ризицима пословања и не шире пословање.
Начелница у Министарству привреде Катарина Јовановић-Обрадовић указала је да су жене предузетнице мање повезане од њихових колега мушкараца, и да би то требало променити управо окупљањем и умрежавањам предузетница.
Веома мали број жена предузетница у Србији има некретнину уписану на своје има, што им отежава да конкуришу за банкарске кредите, истакла је Јовановић-Обрадовић.

Уједначити обрачун комуналних такси и укључити приватно здраство у систем државне заштите

Према речима представнице Одбора за јавно заговарање у Удружењу пословних жена Србије, Гордане Ђурђевић тај одбор предложио је неколико кључних иницијатива које би требало да допринесу унапређењу женског предузетништва и решавању неких од најважнијих проблема.
Један од кључних је амандман које је поднет на Закон о приватизацији који се односи на потраживања предузетника од предузећа у реструктурирању, и којим се предлаже конверзија њихових потраживања у обвезнице а не у капитал, како је садашњим законским предлогом предвиђено, навела је Ђурђевић.
Такође, је предложено, да се уједначе методологије обрачуна комуналних такси, јер садашње разлике у методама израчунавања тог намета стварају велике тешкоће предузетницима у пословању, истакла је она.
Предлог је и да се интегрише приватно здравство у систем државне заштите као и да се укључе жене предузетнице у систем добављача, рекла је она.
Сасастанак је организовало Удружење пословних жена Србије, а пројекат је финансирала Делегација Европске уније у Србији и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије, уз подршку Скупштине Србије.
На скупу је указано и да је сарадња са локалном самоуправом јако битна за мала и средња предузећа, због тога што су најупућенија на њу када су у питању разна документа и дозволе.

Млади се обуче у малој фирми и одлазе

Представница Удружења пословних жена "Ева" из Ваљева Љубица Марковић казала је да млади људи дођу у фирму на праксу, буду обучени за рад, а затим оду у неку другу фирму.
Јана Радаковић из Академије женског предузетништва у Бачком Петровцу рекла је да је један од проблема и разлика у паушалном опорезивању у различитим деловима Србије. Како је навела, у Суботици паушална месечна наплата износи 31.900 динара, а у Нишу 13.000 динара.
Она је додала да постоје и велики проблеми са царинским управама, које траже да се роба већ једном тестирана у Европској унији поново тестира, па то повећава трошкове саме фирме.

                                                                         Извор: Кућа добрих вести/Удружење пословних жена Србије


Последњи пут измењено субота, 15 фебруар 2014 21:49
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија