Кућа Добрих Вести

Login

Амбасада Индије обележила Дан ITEC програма

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ambasadaaaaaБЕОГРАД -Амбасадорка Индије у Београду Нариндер Чаухан приредила је данас пријем поводом обележавања Дана индијског програма техничко-економске сарадње (ITEC), у част успешне сарадње Индије и Србије у различитим областима тог програма.

Амбасадорка Чаухан је у обраћању званицама подсетила да Србија и Индија имају традиционално изванредне односе и трговинске везе у успону, уз оцену да постоје чврсте основе да се наши односи подигну на још виши ниво.
Управо на том пољу, стипендисти ITEC програма требало би да одиграју веома значајну улогу", истакла је она на пријему у хотелу ''Хајат'' .
Према њеним речима, тај програм је успостављен 1964. године као визија првог премијера Индије Џавахарлала Нехруа чија је жеља била да подели свој модел развоја са партнерским земљама у развоју.
"Од тада, ITEC програм је постао водећа шема билатералне развојне помоћи и присутан је у 148 земаља широм света", казала је Чаухан и навела да је од времена када је тај програм настао привреда Индије доживела многобројне промене.
Судећи према великом интересовању кандидата из Србије за ITEC програм, који је овде у примени од 2008-2009. године, влада Индије је одлучила да повећа број полазника са 25 на 35 годишње.

Од бионергије до телемедицине и технологије мобилних комуникација

indijaaaaaДо сада је у програму учествовало више од 80 полазника из Србије, који су похађали курсеве обуке у многим дисциплинама, као што су усавршавање енглеског језика и ИТ вештине, развој предузетништва, управљање јавним расходима, обука из области биоенергије и климатских промена, друштвено предузетништво, банкарство и финансије, телемедицина, технологије мобилних комуникација...
Нуде се и специјализовани курсеви који се баве питањима Светске трговинске организације (СТО), што може бити од велике користи у преговарачком процесу Србије приликом приступања тој организацији, а до сада је девет полазника из Србије похађало тај курс.
Индија је једна од водећих земаља на пољу савремених технологија, телекомуникација, компјутерског софтвера и хардвера, фармацеутске и хемијске индустрије, свемирске и нуклеарне технологије па је и логично ово велико интересовање наших грађана за похађање овх курсева.
Присутнима се обратио и министар задужен за одрживи развој неразвијених подручја у Влади Србије Сулејман Угљанин, који је рекао да је програм ITEC створио одличне услове за јачање економске сарадње Индије и Србије, а да је посебно важан за одрживи развој недовољно развијених подручја.
Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Жељко Сертић најавио је да ће у наредних пар месеци ће три делегације из Индије посетити Србију и разговарати о озбиљним активностима у нашој земљи.
У оквиру ITEC програма Министарства спољних послова Индије више од 47 одабраних установа организује у тој земљи укупно 280 краткорочних, средњерочних и дугорочних курсева обуке из различитих техничких и стручних области за држављане пријатељских земаља.
Програм обуке заснован је на потражњи, а изабрани предмети су од интереса земљама учесницама ради обуке њихове професионалне радне снаге.
Полазници ITEC курсева из Србије потичу из различитих радних окружења - то су средње и високо рангирани службеници Владе, виши саветници и референти у разним владиним службама, саветници у привредним коморама, банкарски службеници...

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 22 фебруар 2014 11:31
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија