Кућа Добрих Вести

Login

Београд домаћин „Експо Русија Србија 2014“

Оцените овај чланак
(5 гласова)

rusijaaaaaБЕОГРАД - Руско-српска привредна изложба и Први београдски пословни форум на коме учествује 87 компанија из 17 региона Русије и више од сто српских фирми одржаће се од 5. до 7. марта у Београду.

Циљ манифестације је наставак унапређења трговинско-економске сарадње Србије и Русије и повезивање компанија, објавила је Привредна комора Србије (ПКС).

Скуп организују асоцијација „Зарубеж-Експо“ у сарадњи са Привредном комором Србије и Међународном асоцијацијом светских фондова.
„Експо Русија Србија 2014“ представља платформу за директне разговоре и пословне сусрете представника компанија, која треба да допринесе дугорочним партнерствима и аранжманима, рекао је потпредседник ПКС Михаило Весовић на данашњој конференцији за новинаре одржаној у хотелу "Метропол", додајући да је акценат скупа на малим и средњим предузећима.
Економски односи Србије и Русије у протеклих 14 година, од када је потписан Споразум о слободној трговини две државе, прешли су велики пут.
Српски извоз у Русију 2000. године вредео је свега 80 милиона долара, а 2013. премашио је милијарду долара. То је добар резултат, док се структура извоза квалитативно унапређује, објаснио је потпредседник ПКС.
Весовић је подсетио да је 2005. организована Национална изложба српске привреде у Москви, а 2009. у Краснодару док је ПКС 30. октобра прошле године организовала велику Инвестициону конференцију Србије у Москви на којој је руским инвеститорима представљено више од 70 пројекта српске привреде.
За нас је веома важно што руске компаније долазе да се представе у Србији јер то отвара могућности организовања заједничке производње и извоза на тржиште ЕУ и Русије, додао је Весовић.

Потписивање уговора о изградњи железничке инфраструктуре

Инвестициона конференција Србије у Москви дала је велики допринос организовању изложбе у Београду и то је логичан наставак развоја будуће билатералне сарадње којој посебан подстрек даје Декларација о стратешком партнерству, истакао је Давид Вартанов, председник организационог одбора „Експо Русија Србија 2014“.
Као пратећи програм изложбе, 6. и 7. марта биће одржани тематски округли столови о саобраћају, енергетици, медицинској опреми, фармацији, пољопривреди и образовању који се организују у сарадњи са ресорним министарствима Србије.
За 6. март предвиђено је и потписивање додатног споразума о реконструкцији Паневропског железничког коридора 10, уз уговор о изградњи железничке инфраструктуре и набавци дизел локомотива које ће потписати представници железница Србије и Русије.
Представник Трговинско-индустријске коморе Руске Федерације Владимир Гришин навео је да велику подршку развијању сарадње представљају Декларација о стратешком партнерству Србије и Русије и Споразум о слободној трговини, али да могућности унапређења привредних односа нису довољно искоришћене.
Циљ нам је да проширимо робну структуру у међусобној размени и обогатимо сарадњу новим, квалитативнијим облицима, поручио је Гришин.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 04 март 2014 16:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија