Logo
Одштампајте ову страницу

Како започети сопствени посао?

Оцените овај чланак
(9 гласова)

uvodnaЗа почетак посла довољни су сто, компјутер и слободни кутак у стану. За започињање неког посла често је потребно врло мало улагања, тачније само један сто, компјутер, телефон и слободни угао у стану, каже за интернет новине "Кућа добрих вести", виши саветник за бизнис и планирање у Регионалном центру за развој малих и средњих предузећа (МСП) Београд Олга Радуловић.

Према њеним речима, велика је грешка што већина наших људи мисли да им треба велики новац да би започели посао.

Наравно све зависи од тога чиме хоћете да се бавите. За неку производњу потребне су машине, опрема и простор, али у услужном сектору, нарочито у пружању интелектуалних услуга, попут консалтинга није потребна велика сума новца.

"То су скромна средства и таква врста посла може да се отпочне са субвенцијом Националне службе за запошљавање" (НСЗ), тврди Радуловић, додајући да саветује незапосленима да не улазе у велике инвестиције на почетку посла, па чак и кад имају задовољавајући ниво почетног капитала.

"Шта вам вреди локал у центру града, добар ауто и купљени намештај ако немате купца", каже Радуловић и наглашава да је потрага за купцем вашег производа много важнија од питања опремања пословног простора. За то све има времена када се посао устали, развије и донесе и добит, за шта је, наравно, потребно време и пуно рада и сопственог залагања.

Овакви савети могу се чути на разним обукама које током целе године организује Регионални центар за развој МСП Београд, наводи она.

Услуге овог Регионалног центра на располагању су свим незапосленим особама које желе да започну посао, а воде се у евиденцији Националне службе за запошљавање.

На обуку могу да дођу и особе које су тренутно у радном односу, а размишљају о сопственом бизнису. Једино је ту присутан проблем уклапања, јер су обично те обуке дводневне, или тродневне и организују се у преподневним часовима, што међутим, не смета људима који желе да промене нешто у свом животу и упусте се у предузетничке воде.

Регионални центар нуди консалтинг услуге, разну врсту едукација и обука, пословног повезивања, даје стручне савете и пружа многе друге услуге, а све ради помоћи људима да реализују своје идеје и остваре их кроз сопствени посао.

Како основати предузеће, добити правне савете, упознати се са пореским и царинским прописима, добити помоћ и обуку за израду бизнис планова, неопходних за конкурисање за одговарајућа средства, како за самозапошљавање, тако и за друге намене, само су део 'пакета' услуга које нуди овај центар, а сви заинтересовани могу посредством сајта ове институције да се и детаљније упознају са њеним радом.

Радуловић истиче да интересовање постоји и поред економске кризе, а центар се труди да своје услуге прилагоди потребама на тржишту.

Све услуге су бесплатне за почетнике у бизнсису, али касније, кад посао крене, пословна саветовања се наплаћују.

"Наше цене су много мање него код других, тако да смо конкурентни и у односу на адвокатске канцеларије и разне друге агенције“, предочила је она.

На питање какав је одзив и пријављивање заинтересованих да науче основе за започињање приватног бизниса од почетка ове године, Радуловић каже да се интензитет пријава значајно мења након објаве конкурса за доделу државних субвенција за самозапошљавање, али и других конкурса за развој иновативности предузећа, попут конкурса Града Београда за избор младог предузетника и других.

Ти конкурси су управо објављени па се очекује пријава већег броја градјана, предочила је она.

Свако ко је заинтересован за овакву врсту подстицајних средстава, мора да има завршену обуку, било у НСЗ, или у неком од регионалних центара, који су овлашћени за издавање серфитиката, медју које спада и овај.

"Сви који су заинтересовани да добију та подстицајна средства, треба да знају да поред пријаве на евиденцију НСЗ, морају имати сертификат о завршеној обуци за самозапошљавање и пријавни формулар са пратећом документацијом којом доказују свој статус, објашњава Радуловић и прецизира да је посебна документација потреба за особе са инвалидитетом, самохране мајке...

Обука и конкурисање за добијање средстава нису у директној спрези, па тако обука може да се завши, добије сертификат, а да се сачека боља прилика за почетак бизниса, објашњавају у београдском Регионалном центру за развој МСП.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 12 септембар 2012 10:31
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015