Кућа Добрих Вести

Login

Кликом до кућног мајстора

Оцените овај чланак
(29 гласова)


servis-za-majstore.jpgБЕОГРАД. - Постоје у животу ситуације које нас нагнају на акцију, не дозвољавају нам да се много осврнемо око себе, да гледамо уназад или да тражимо оправдање за страх од погрешног поступка, изјавио у интервјуу за Кућу добрих вести Владимир Арнаутовић, један од власника интернет сервиса Тендер 5. Можда у таквим ситуацијама реагујемо инстиктивно, проради нагон за преживљавање, али једно је сигурно: оне из нас извлаче максимум.

Након 18 година рада као пројектант и главни технолог електро опреме у аутомобилској индустрији, 2011. године остао сам без посла. Када је прошао шок и када сам схватио да сам препуштен себи и својим одлукама о будућ ности, прво шта сам урадио је био разговор у кругу своје породице, где смо дефинисали циљеве и приоритете у наредном периоду. Одлучио сам да не прескачем из фирме у фирму, већ да кренем у стварање неког свог бизниса.

Улагање у себе

Најважније ми је било да ме не ухвати паника, или да се тотално обесхрабрим. Имао сам у плану покретање неке производње, али је за то био потребан велики новац, који нисам имао, тако да сам одлучио да уложим у себе – своје образовање. Био сам пун идеја задњих година и сматрао сам да је сада задњи рок да нешто своје направим.


Одлучио сам се за Информационе технологије и кренуо са активностима. У новембру 2011. уписао сам ИТ Академију у Земуну, одсек PHP програмирање. Пун погодак! Научио сам доста, схватио како све функционише, упознао компетентне људе и сазнао како са својим производом изаћи на интернет тржиште. Наредне године положио сам дипломски испит и одмах почео са плановима о изради интернет сервиса www.tender5.net.

Када човек нешто упорно тражи и када се стварно ангажује око неке идеје, путеви му се отварају. Тог лета, када сам интезивно радио на својој идеји, разговарао сам са братом Жељком Живојновим који живи у Француској и који такође жели да направи неки интернет сервис у Србији.

Одлучили смо да правимо сервис који клијентима налази мајсторе разних делатности. Таквих сервиса има доста на западу, искористили смо идеју и прилагодили је нашем тржишту. Договорили смо се у пар реченица шта желимо, остало је да ја детаљно разрадим функционалности, оформим тим и то направим. Успео сам у томе, у јуну 2013. године смо поставили сајт, а од септембра је сајт почео да доноси прве резултате. Тендер 5 је данас интернет сервис који функционише на територији Републике Србије, спајајући потребе грађана и извођаче радова по систему надметања (тендера), а у вези радова - мајсторских услуга везаних за домаћинство (од грубих грађевинских радова до чишћења и прања објеката).

Свака страна добија

Овим системом заинтересованима омогућавамо да у кратком временском року и без стреса добију услугу која им је потребна, а извођачима радова омогућавамо да дођу до посла.

Концепција рада сервиса Тендер 5 заснована је на формирању базе података са извођачима радова који на сервису имају своје презентације и активног позивања клијената на коришћење услуга сервиса.

Одлучили смо се за ову, тотално неуређену област јер смо увидели шансу да уместо појединачних сајтова извођача радова, оглашивача по принципу жутих страна, понудимо комплетну услугу на једном месту – клијентима налазимо мајсторе, а мајсторима налазимо посао!

С великим задовољством могу да кажем да сада сервис www.tender5.net има више од 130 регистрованих фирми које су пружаоци услуга и до сада је постављено више стотина захтева за извођење радова. Комплетна функционалност сервиса Тендер 5 је онлајн (on line), што значи да клијент одабиром одређене категорије делатности дефинише проблем, шаље захтев сервису Тендер 5, а сервис Тендер 5 путем СМС и e-mail порука обавештава извођаче радова из одабране категорије о потреби за њиховим ангажовањем. У овој поруци извођачи добијају и начелни опис посла, локацију и временски рок за започињање радова.

Након одлуке да их понуђени посао интересује, извођачи "купују" комплетне податке које је клијент поставио у свом захтеву и ступају са клијентом у контакт. Првих пет извођача који су одговорили на захтев надмећу се да добију посао.
Активност куповине захтева, одабира извођача од стране клијента, као и оцењивање завршених радова, сервис Тендер 5 обавезно пропрати у виду он лајн анкета и ажурирања профила извођача.

Учење бизниса

Са ове тачке гледишта, могу да кажем да сам презадовољан постигнутим, а поготово сам задовољан собом. Без обзира на све недоумице и моменте несигурности, успео сам да се издигнем изнад свих проблема и остварим оно што сам наумио, што ми је донело велики напредак на пољу самопоуздања и вере у себе, каже за Кућу добрих вести Арнаутовић.

Паралелно са развојем сервиса, ја сам радио на себи. Похађао сам семинаре из области маркетинга, обилазио сајмове, учествовао на разним скуповима и конференцијама и стварао контакте, правио презентације, учио како се пише бизнис план и остала документација везана за развој производа.

 

И у најтежим тренуцима, када сам мислио да све стоји, нисам се либио да досађујем и “вучем за рукав” људе од којих сам очекивао помоћ, били они професори или директор ИТ Академије, или познаници са стручних скупова. Интересантно, али тражену помоћ сам увек добио!


Верујем да константан рад на себи обавезно доноси резултат. Као што каже италијанска пословица: Ако хоћеш да имаш оно што немаш, мораш да радиш оно што не радиш!

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 19 март 2014 10:10
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

1 Коментар

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија