Кућа Добрих Вести

Login

За успешан бизнис потребна је вера у себе

Оцените овај чланак
(8 гласова)

madiiiiiiiБЕОГРАД – Колико је вера у себе и своје могућности важна у остваривању бизниса најбоље се може илустровати речима жена предузетница које су се могле чути на недавној Међународној конференцији на тему "Женски рецепт за кризу", која је одржана у Крагујевцу, а на шта је посебно указала и Мади Шарма, чланица Економског и социјалног одбора Европске уније, а и сама успешан предузетник.

„Жеља, жеља, жеља..., она је веома битна, јер је она покретач да нешто промените у свом животу“, порука је коју је Мади Шарма, као главни гост овог скупа о женском предузетништву, послала свим предузетницима и онима који намеравају да "заплове" предузетничким водама, говорећи нам о мотивацији у бизнису.

Женама које су је пажљиво слушале она је пренела своја искуства, а закључак је само један: од нас све почиње и све се завршава.

„Веровала сам у себе. Пре него што други виде шта ваша компанија продаје, они просуђују на основу вас. Ви сте бренд ваше компаније, али сте ви, такође, и бренд вашег живота.  Зато креирајте бренд који представља Вас, не бренд који представља вашу туристичку агенцију или нешто друго. Ганди је рекао "Ти можеш да будеш промена коју желиш да видиш", "Мади каже - Ти можеш да будеш промена коју желиш да видиш без изговора”. 

Према њеним речима, битно је да размислите о томе где видите себе за пет година, замислите себе и посао који желите да радите, замислите кућу коју желите да имате, ауто и да кренете са остваривањем својих жеља. Као пример навела је сопствени. Мади је током свог целог живота желела да има ауто јагуар и на крају је остварила ту своју жељу. Имала је праву фотографију тог аутомобила испред себе сваког дана и она је била та која је мотивисала да иде даље.

Стално мењајте своје циљеве

Да је ова посебна жена не само бизнис ментор већ и учитељ живота доказује и њена прича о шест аксиома којих се морамо држати да би успели у животу.

„Најважнија ствар је да сви константо морате да мењате своје циљеве, па чак и тај главни циљ мора да се мења, јер ви тако напредујете, једино тако можете нешто да постигнете, иначе умирете. Чак 84 одсто људи мрзи посао којим се бави, они раде само због новца, ови људи умиру. Немојте то себи да дозволите. Потрудите се да живите, није све у новцу, кад волите оно чиме се бавите новац ће доћи“, напомиње она.

„Следећа битна ствар је изводљивост. Све оно што желите да радите тражи изводљивост, ништа није немогуће. Можете да радите све што желите.  Ствар је у томе да ако желите нешто да постигнете, а не можете да урадите на начин на који ви желите, нађите другу путању да до тога дођете. Имате план А и план Б, али имате такође и Ц, Д, Е, Л....Не задржавајте се само на путањама А и Б“, саветује Мади, која је и веома успешан инвеститор и чија се реч у свету инвестиција поштује и високо вреднује.

Окупите људе који знају оно што ви не знате

„Основа је , такође, важна ствар. Упитајте се: Да ли имате знање које је потребно да радите то што желите. Ја не знам све, ја се не претварам да знам све, ја препознам шта могу и шта не могу, тако да окупљам људе да ураде све оно што знам да ја не могу, а ми смо сада у ери интернета тако да можете врло лако да пронађете сваку информацију која вам је потребна. Али, најбољи извор информација који ми имамо су људи које познајемо. Ми смо толико упућени на то да људима кажемо шта ми радимо, да заборавимо да питамо како они могу да помогну. Питајте младе људе, идите у школе, питајте људе на улици, дајте им проблем који вас мучи, они ће га решити. И наравно потребан вам је ментор. Потрудите се да занте ко је ваш ментор, покушајте да сазнате од другог да је тај ментор добра особа и да ће покушати да вам помогне. Морате да проверите сваког са ким сарађујете, немате изговор за све оне информације које немате“, каже Мади.

„Уклопите се у сврху. Не да будете фит у изгледу, већ фит у глави. Потребно је да будете сто посто позитивни, кад год вам се црв сумње појави у глави, избаците га, јер негативне мисли брзо расту и то је опасност коју треба отклонити што пре. Кад год вам се појави да не можете, ви реците да можете и нађите решење како да то урадите. Кад год вам се појави проблем, што више се бринете он постаје већи, морате наћи решење што пре“, додаје она.

Неуспех је шанса 

„Неуспех је шанса да нешто научите из тога и шанса за нови успех. Уколико нисте доживели пад и неуспех, нисте ништа ново научили. Свака успешна особа је доживела неуспех, али не жели то да призна. Ја сам доживела неуспех, и ја вам то данас кажем, јер сам ја научила доста из тога. Бизнис је као беба – нисте потрчали пре него што сте научили да ходате.  Немојте да идете на велике поланове пре него што направите мале. Ја, рецимо, не верујем у бизнис план. Веома мали број људи у свету који је почео да се бави бизнисом је почео са бизнис планом. Прво питање које вам бизнис поставља је где су ваше канцеларије ега. Ви кажете да вам је потребна канцеларија да би ваши клијенти дошли код вас. Прво правило је да идете код својих клијената. Ја водим осам интернационалних  организација. А где је моја канцеларија? Код мене је канцеларија у холу аеродрома Бритиш Ервејза (British Airways). Ту имам чај, бепслатно послужење и одатле водим све своје организације“.

Докажите да можете да продате свој производ

Мади је образложила и зашто не верује у бизнис план. Поставила је логичну констатацију: Ако бизнис план може да предвиди шта ће се догодити за неколико година како то да владе и фабрике нису предвиделе економску кризу која се догодила? Важније од бизнис плана је да: МОРАТЕ ДА ДОКАЖЕТЕ ДА МОЖЕТЕ ДА ПРОДАТЕ ТУ СВОЈУ ИДЕЈУ ИЛИ ПРОИЗВОД. Прво питање које ће вам поставити инвеститор је колико производа сте продали. Уколико сте продали један прозвод – ви немате добар бизнис план и то је суштина.

„На крају битан је фокус, да се усредсредите на оно што желите. Немојте да слушате разне бизнис саветнике, да морате да региструјете ово и оно. Док се не фокусирате на оно што желите да радите, вама ти савети нису потребни. Далеко од тога да вам саветујем да се бавите сивом економијом. Само вам кажем да не морате да испуњавате стандарде одмах на почетку , довољно је да кренете, па тек после тога да бринете о другим стварима. Ја то знам јер сам свој бизнис основала из потребе. Погледајте ме данас - не бих променила ни ствар у свом животу. Ја сам најуспешнија особа на свету, а мој банкарски рачун је  празан. Ја свој живот не би мењала са другом особом низашта на свету. Желим да схватите колико сте посебни, колико сте бриљантни и колико ви у ствари вере у себе имате“, каже Мади и на крају поручује да је најважније од свега да све што радимо треба да направи промену у животу других људи у супротном би то само било губљење времена.

(У наставку који следи: Заблуда да је новац потребан за отпочињање бизниса)  

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 05 април 2014 15:11
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија