Кућа Добрих Вести

Login

Успешне пословне приче и научене лекције

Оцените овај чланак
(10 гласова)

goran-bajazetovПАЛИЋ - Други дан конференције „Е трговина 2014“ није могао да започне на лепши начин, јер су се за говорницом ређали успешни млади људи који су са својим ИТ компанијама или фирмама у којима раде постигли огроман успех.
Импресивно је било слушати како су изградили своје успешне пословне приче, али како су и разумели своје грешке и из њих нешто научили.

Негујте културу своје компаније

Сувласник ИТ компаније „Saturized“ познате по дизајну веб сајтова и апликација најпрестижнијих светских брендова Горан Бајазетов поделио је са присутнима своје научене лекције:

  • Знајте шта желите и зашто то желите и имајте страст у том послу. Одатле полази све. Све што радите треба да радите са неким разлогом.
  • Нећете имати увек сигурност и нећете донети праву одлуку. Али, погрешне одлуке саставни су део живота и бизниса.
  • Негујте културу своје компаније. Она је ваша друга кућа а ваши запослени друга породица.
  • Преузмите одговорност за то што вам се догађа. Ако клијент касни са плаћањем то је ваша одговорност јер сте ви то дозволили. Ако запослени касни са испоруком пројекта, то је ваша одговонорст јер сте га ви запослили.
  • Питања контролишу фокус. Ако желите бољи фокус, онда поставите себи боља питања. Уместо питања шта ми се све ово догађа, поставите питање шта могу да урадим да ствари постану боље.

„За десет година само неколико бизниса ће успети. То је статистички податак. Разлику у томе ко ће успети а ко не прави ваша психоогија. Око 80 одсто вашег успеха чини психа а 20 одсто је механика. Када имате осећај да можете да ствари промените и не знате како наћи ћете решење. Успех оставља трагове, успешни се баве успехом. Неуспешни причају о томе како нешто не може да се уради.“

Фирма „Saturized“ остварила је своје снове. Њени партнери били су Тошиба, Кока Кола и многи други водећи светски брендови. Ипак, пословни успех су пратиле и неке погрешне пословне одлуке. И њих је Бајазетов поделио са публиком на конференцији.

- Пребрзо смо расли. А шта се дешава са телом када пребрзо растемо? Тело нам се умори. Пребрзо смо запошљавали. За десет месеци повећали смо број запослених са десет на 30. А нисмо имали технологије и процедуре које су то испратили, нити смо запослили људе који се уклапају у културу наше компаније, објаснио је Бајазетов.

Поставити границе лидерства

- У Србији нема довољно стручног кадра и били смо приморани да запослимо људе који могу да заврше посао, али се не уклапају у културу фирме. Скупо смо платили ту школу: испуњавали смо туђе жеље, а игнорисали своје. Добро је удовољити клијентима и запосленима, али треба знати где је граница. Јако је танка линија између мира у компанији и побуне. Ми смо се као лидери изгубили, изгубили смо идентитет и нисмо могли да дефинишемо „Saturized“, рекао је Бајазетов.

Према његовим речима лепо је и када се испуне снови, али оно што се догодило је да када је фирма достигла неке разине, свој циљ није знала у ком правцу да расте.

Од извршилаца до креатора

- Када не знате у ком правцу идете, возикате се у празно али пре или касније потрошићете своје гориво, коментарише Бајазетов.
Али, шта се догодило након тога? У последњих неколико година дешавају се константне промене у компанији. Прво што се годило је да су

goran-bajazetov-e-trgovinaу овој фирми дошли до закључка да уместо што раде за креативне агенције широм света, треба да ступе у директан контакт са клијентима и да од клијената директно сазнају какав дизајн веба желе и све информације у вези програмирања. Почињу да долазе у контакт и ентузијазам у фирми почиње да расте. Након тога долази до друге пословне идеје а то је да желе да помогну стартаповима. То настављају да раде, али почињу да развијају сопствене производе. И фирма тако наставља да гради свој успех.

- Страст је ваше гориво на путу ка остварењу ваших циљева. Негде сам чуо да срећа је у путу којим корачаш док идеш ка свом циљу и да је важно каква ћеш особа опстати, више него циљ који си остварио. Промене увек креирају проблеме и изазове. То је добро јер на тај начин растемо а најважније од свега је што смо успели да научимо из ствари које нам се догађају у животу, закључио је Бајазетов.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија