Кућа Добрих Вести

Login

Потребни мајстори комуникације а не ПР-ови

Оцените овај чланак
(5 гласова)

panel-borina-ekipaПАЛИЋ – Када на панелу о „Онлине ПР 2014“ чујете од водећих бардова на тржишту ПР агенција да више не постоје ПР-ови, већ само мајстори комуникације, не можете а да се не запитате какве су се то промене догодиле у модерном ПР окружењу и шта су те новине донеле да се тако нешто тврди?

Најбоље објашњење због чега је комуникација срж свега дао је, можда, Бора Миљановић из „Репрезента“.

- Успешан у овом послу је онај ко зна да искомуницира са клијентом, са окружењем у коме послује. Оно што вас препоручује то су идеје и резултати, а не нешто друго, каже Миљановић. -Треба да знате и како да мерите вашу креативност на тржишту, а кључно мерење је мерење задовољства клијента. За нас је важно да будемо мајстори комуникације, а то су они који мешају и бибер, и со, и шећер, али на крају направе добар производ. Тај добар производ може да кошта 200 или 200.000 евра, небитно. Битно је само да уђете у суштину комуникација.

Ефикасан само целовит приступ

И Николина Љепава из „Нинамедије“ категорична је у тврдњи да ПР, бар у оном изворном класичном облику више не постоји. 

- Ми говоримо о интегрисаним комуникацијама; не постоји више ПР. Само заокруженом причом, имаћемо прави целовит приступ. Не може свако да буде ПР. Због тога што је свако покушао тиме да се бави а нема знања, стање у овој области је такво какво јесте, каже она. -То свакако не значи да је исправан следећи приступ: „Дигитал маркетинг ћемо вам урадити успут“. ПР агенције су управо оваким приступом дезавуисале свој положај.

Према њеним речима мерење ефеката неке ПР кампање је веома важно и то је оно чиме се „Нинамедија“ бави. Али, и само мерење ефеката мора да има кључне тачке. На пример, ако се мере ставови, онда се узимају у обзир ставови пре кампање, током кампање и након кампање. Квалитет и квантитет мерења такође је важно за стратеге комуникације јер на основу тога могу да направе наредну кампању која је још боља или да побољшају ону која је у току.

- Ако не знате ефекте, шта ће вам кампања, тврди Љепава и истиче да је класичан ПР научио да комуницира у сигурном окружењу, да саопштење које је проследио јавности остане неизмењено и буде тако објављено. - То се, на велику жалост неких ПР-ова који читају овај текст, неће догодити.

Сви учесници панела су се сложили да када је реч о комуникацији, веома је важно да сада тај ПР који више и није ПР већ више стратегија комуникације, зна да успешно искомуницира интерно, али и екстерно. Ни ПР на кило више неће пити воду. На то треба да се заборави, поручују учесници панела и наглашавају да је садржај текстова који се желе објавити, садржај портала,нарочито у дигитал маркетингу, веома битан.

Борба око истог колача

Када је Слободан Крајновић из Радиа 021 рекао да га ПР-ови често зову да се објави неки текст о активности неке компаније јер је „реч о друштвеној одговорности“ и да се догађа да то одбије јер зна да је реч о плаћеном тексту за чију објаву његова радијска кућа не добија ни динар.

На то је реплику имао Бора Миљановић који је истакао да треба схватити да ће се и медији, ПР агенције, па и самостално новинари који имају своје интернет странице борити за исти колач, новац својих клијента и да ће се на пример догодити случај да клијент препозна да је О21 добро приредио, или направио текст о њему на свом порталу и да реши да уместо агенције посао радио ПР кампање одради 021. Шта ће се догодити онда у том случају?

- Овакав приступ је средњи век. Ми, медији и маркетиншке агенције треба да схватимо да сви конкуришемо за исти новац клијента. Клијента не занима да ли ПР или маркетинг агенција или медији креирају тај садржај. Ко га најбоље направи, добиће посао, сматра Миљановић.

- Али зашто би ми без динара објавили неки плаћени садржај, а не добијемо новац за то. Зашто нам не дате нешто од тог новца који сте добили од клијента. Ми немамо ништа од тога што дајемо простор на свом медију, а да неко други зарађује од тога, рекао је Крајновић, на шта је добио и одобравајући жагор присутне публике.

Релативност цене и ефекта

Миљановић је наставио са причом да су сви на истом задатку. Он је навео да већ сада постоје сајтови који раде исто што и ПР агенције.

- Одеш на сајт они ти објасне како да комуницираш без ПР-ова, они ће ти урадити садржај, урадиће ти све, указује Миљановић на то какве су све видове конкуренције добиле савремене ПР агенције. - Највећа светска новинарска имена, данас отворено продају своје постове. Имате отворене странице и њихови клијенти закупљјују те просторе на њиховим сајтовима.

На панелу се развила прича и о томе колико је новца потребно за Дигитални ПР? Став је учесника да је све индивидуално и не може се генерализовати, али су сви сагласни да уложени новац често не кореспонденира са резултатима.
„Како правдате буџете за дигитални ПР, шта је то дигитал пакет комуникационе стратегије данас“, постављено је питање Горану Јанкулоском из Егзекјутив групе.

- Ми рецимо сарађујемо са „Репрезентом“; њих не занима да ли смо ми из различитих агенција, њима је важно да се посао одради. А што се тиче пара све зависи од тога из ког угла се посматра: ви бисте платили 10 динара чашу воде, а да сте у Сахари, колико би сте је онда платили, одговорио је контрапитањем Горан.

Према његовим речима све зависи шта је клијенту потребно. Ако његова страница има 500.000 корисника онда је та страница сама по себи добар медиј и „носач“ посла. Али, ако немате велику посету по страници, ви одлучите да уложите доста новца. Ако не желите да пропадне страница, осигурајте да ће вам се инвестиција вратити!

- Можете са пуно пара постићи и одличне и скромне ефекте; и обрнуто! Нема правила, сматра Бора Миљановић и наводи пример: - Ако неко продаје мерач притиска, а њега купују углавном болесни људи и пензионери који проводе мало или нимало времена на нету, Фејсбук није канал који је добар за њега. Све зависи од интересовања оних којима производ или услугу желите да продате, каже он и напомиње да месечно најосновнији пакет одржавања друштвених мрежа може да кошта.

И Петар Стокић из Инфостуда каже да та фирма улаже доста у дигитални ПР. Циљ је да се нађе прави начин у складу са тим да се уложи новац. Такође, и да се нађу прави људи који ће помоћи да се направи добар садржај. Он се слаже да је то од 100 до 3000 евра уложених средстава, у зависности од тога какву кампању желите да направите.

Добар садржај, кључ свега

На крају панела повела се прича о томе да ли треба да се напише испод текста да ли је спонзорисан или није. И Драган Варагић је сугерисао агенцијама да се не стиде тога и кажу да је текст плаћен, а он ако је добар објавиће га сви. Такође, нагласио је Варагић, ПР није само однос према медијима и то треба схватити.

И представници неких компанија из публике признали су да су почели да траже верзиране новинаре који ће написати текст и објавити у новинама, јер нису били задовољни како су то радиле ПР агенције. Представница маркетинга из Радио телевизије Србије рекла је да ће РТС на свом сајту објавити текст ако је добро написан, те да, ако је текст квалитетан и добар, уредник ће га објавити. Битно је, додаје, не само да пошаљете саопштење, већ и да позовете уредника, да видите да ли је он то добро разумео, саветовала је она.

Колико је комуникација кључна можда најбоље говори пример „Инфостуда“ који је успео да направи неке сајтове где сами корисници праве садржај, као што је то са сајтом Моја гаража. Кључно је да се комуницира и са посетиоцима сајта, да се види да ли они перципицирају, на начин како то жели маркетинг менаџер.
Корисницима се пружа и садржај који није само огласног типа. Тако на пример на сајту Половни аутомобили, посетиоци могу да прочитају текстове из којих могу нешто да науче о аутомобилима, да се додатно едукују. Садржај је препоручио ову компанију и код државних институција које су је препознале као важан „извор података“. Тако је на пример податак о броју људи који везују појасеве за воланом до кога је дошао „Инфостуд“ искоришћен у кампањи за безбедност саобраћаја и везивање појасева у којој је учествовао председник Томислав Николић.

- Пишемо о нечему што је интерес клијената али и посетилаца. То је сигурна варијанта која доводи до тога да корисници долазе на наше сајтове. Према неким истраживањима, 80 одсто људи доноси одлуку на основу серије текстова, а не на основу неке маркетиншке кампање. Садржај је веома битан, каже Петар Стокић из Инфостуда.

Како год искуства учесника на овом панелу била шаролика, цела прича о ПР свела се закључак да је битан квалитетан садржај, а да добром садржају претходи постојање креативности и добрих идеја.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија